Iedereen heeft wel eens last van spierpijn. Maar wat te doen tegen spierpijn? Meestal voel je je in de eerste plaats helemaal voldaan als je afgemat de deur van de sportschool weer uitloopt. Maar als je dan de volgende dag op wilt staan voel je gelijk de pijn in je spieren. Je bent dan al blij als je je bed uit kunt komen, laat staan hoe het voelt als je de trap op en af loopt. Iedere lachbui die je hebt voel je aan de buikspieren, dus dat laat je dan ook maar gauw achterwegen. Maar wat kun je nu daadwerkelijk doen tegen deze pijn? Ik deel een aantal handige tips zodat jij weet wat te doen tegen spierpijn. 

SUPERTIP:
Snel van spierpijn afkomen? Gebruik dit =>

 

Wat te doen tegen spierpijn?

Als je net gesport hebt is het verstandig om in een koud bad of onder een koude douche te stappen. Je kunt natuurlijk ook altijd een koude ijspakking op de spieren leggen. Doe dit dan wel met een theedoek om de ijspakking heen! De kou zorgt voor een goede doorbloeding, want door de kou vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

 

Wat is spierpijn?

Spierpijn, die ontstaat wanneer spiervezels worden uitgerekt tot het punt waarop spierweefsel begint te scheuren, is een veel voorkomende spieraandoening. Hoewel de pijn mild kan zijn en maar een paar dagen aanhoudt, kan spierpijn ook zeer ernstig zijn en langdurige spierbeschadiging veroorzaken. Zorg daarom op tijd voor voldoende rust.

wat te doen tegen spierpijn

Wat te doen tegen spierpijn? Eet voldoende eiwitten

Eet jij voldoende eiwitten? Ga eens na wat je op een dag allemaal binnenkrijgt? Eet jij voldoende eieren of kipfilet? Dat zijn al 2 goede producten boordevol eiwitten. Eiwitten helpen je spieren snel te herstellen na een training of na het begin van spierpijn.

 

Blijf in beweging

Blijf wel altijd rustig bewegen als je pijn hebt. Niet bewegen verergert de pijn alleen maar. Dus een lekkere wandeling is zeker aan te raden.

 

Drink voldoende water

Drink altijd veel water tijdens en na het sporten. Water zorgt er voor dat de afvalstoffen goed worden afgevoerd. Ook het drinken van kersensap is zeker aan te raden. In kersensap zitten veel antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Als je dus voor een training kersensap drinkt zul je na een training minder last van spierpijn hebben. Cranberrysap en zwarte bessensap hebben ook dezelfde werking. Ook het drinken van koffie vermindert de pijn met 50% en je kunt er ook nog eens langer door trainen.

 

Ontspan maximaal

Op de 2de dag na het sporten is de spierpijn vaak op zijn hoogtepunt. Het is dan belangrijk dat het bloed goed door de spieren stroomt. Hier kun je voor zorgen door een sauna te nemen. De spieren ontspannen door de warmte van de sauna, waardoor de pijn af gaat nemen. Je kunt ook tijgerbalsem op je spieren smeren of de spieren verwarmen met een lekkere warme kruik.

 

Wat te doen tegen spierpijn? Masseer de spier

Als iemand die spierpijn heeft, kan ik eerlijk zeggen dat spiermassage geweldig aanvoelt bij spierpijn! Een spiermassage heeft de neiging pijnlijker te zijn tijdens het begin van de spierpijn, maar wordt heel aangenaam naarmate de spierpijn afneemt.

 

Welke voedingsmiddelen helpen tegen spierpijn?

Ook het innemen van gember helpt bij pijn. Maar ook zalm, kurkuma, yoghurt, verse munt, peper en sojabonen helpen tegen spierpijn. Maar ook voedingsmiddelen met vitamine B12 zoals bananen, noten, kip, sinaasappels en eieren zijn zeker aan te raden tegen de pijn.

 

Spierpijn is niet zo erg om af en toe eens te hebben maar forceer het niet. Een blessure heb je snel genoeg!

 

Ook interessant:

  1. Lichaam ontgiften? Zo doe je dat!

 

SUPERTIP:
Snel van spierpijn afkomen? Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.