Opruimen met de konmari methode is een effectieve manier om je huis of kantoor op te ruimen. De methode is ontwikkeld door Marie Kondo, een Japanse organisatie-expert. Na het lezen van dit artikel weet je wat de Konmari methode is en hoe je het kunt toepassen in je eigen huis. Hopelijk helpen deze tips jou om je huis op te ruimen en meer georganiseerd te leven! 

SUPERTIP:
Meer ontdekken over de konmari methode? Gebruik dit =>

De Konmari methode

Marie Kondo stelt dat je maar twee soorten spullen in je huis of kantoor moet hebben: spullen die je gelukkig maken en spullen die functioneel zijn. Alles wat je niet in één van deze categorieën kunt plaatsen, moet je wegdoen. Dit betekent dat je afscheid moet nemen van alle troep die je om je heen verzamelt.

Wat is de Konmari methode?

Opruimen met de konmari methode houdt in dat je al je spullen een voor een door je handen neemt en besluit of het iets toevoegt aan je leven of niet. Als het iets toevoegt, dan ruim je het op. Als het niet toevoegt, gooi je het weg.

Het opruimen met de konmari methode is een uitdagende maar effectieve manier om je leven te verbeteren. Je kunt ervoor kiezen om de methode in je hele huis of alleen in één ruimte toe te passen. Als je alle spullen hebt doorgenomen en geruimd, voel je je waarschijnlijk een stuk lichter. Je kunt nu dagelijks genieten van alle spullen in je huis of kantoor die je gelukkig maken. De spullen die je echt nodig hebt, die er echt toe doen. Spullen die je niet gebruikt, liggen alleen maar in de weg.

Volgens Marie Kondo kan het opruimen van je huis je leven veranderen. Ze gelooft dat als je alles in je huis opruimt, je ook je emotionele leven opruimt. Dit komt doordat je dan helderder kunt nadenken en je beter in balans voelt. 

konmari methode

Begin met een grote schoonmaak

Begin met een grondige schoonmaak van je huis of kantoor. Dit betekent dat je alles uit alle kasten, laden en andere opslagruimten haalt. Leg al je spullen op één grote hoop en ga vervolgens alles een voor een door. Gebruik hierbij de konmari methode. Je zult merken dat je veel spullen hebt die je eigenlijk helemaal niet gebruikt. Gooi ze weg!

Konmari methode toepassen? Durf te kiezen!

Vraag jezelf bij ieder item af of het iets toevoegt aan je leven. Als het antwoord nee is, gooi het dan weg. Als het antwoord ja is, ruim het dan op. Probeer meteen je spullen te organiseren zodat alles een plek heeft. Als je spullen rondslingeren, maakt dat je huis of kantoor onoverzichtelijk en rommelig. Het kan soms een lastige keuze zijn om te beslissen of je iets gaat weggooien. Maar doe het! Je zult je er veel beter door gaan voelen.

Vraag familie of vrienden om hulp tijdens de konmari methode

Het opruimen van een woning of kantoor kan soms uitdagend zijn. Vraag je familie of vrienden om je te helpen en je zult zien dat het opruimen veel makkelijker gaat. Je vrienden of familie kunnen namelijk kritischer kijken naar de spullen. Jij wilt waarschijnlijk veel meer houden, maar gebruik je het ook echt? Door het te laten beoordelen door je vrienden of familie, kan er nog eens met een kritische blik naar gekeken worden. Je zult zien dat je veel spullen toch beter kan weggooien. 

Geef je spullen een tweede kans

Als je iets weggooit volgende konmari methode, bewaar het dan niet alsnog in de kast of onder het bed. Geef het weg aan iemand die er misschien wel wat aan heeft. Mocht je niemand weten of zijn de spullen niks meer waard, dan komen we weer terug bij het stukje: gooi het weg. Voel je de rust al?

Maak ook kennis met Wabi Sabi

Laatst schreef ik al een artikel over hoe je tot rust komt dankzij Wabi Sabi. Lees het eens rustig door want zelf vind ik het een goede combinatie met de konmari methode. Wabi sabi is een prachtige manier om het leven te bekijken en ervan te genieten. Het kan ons helpen om tot rust te komen en onze aandacht te richten op wat er werkelijk toe doet. Net zoals je spullen.. Heb je er niks meer aan, dan gooi het weg om rust te creëren in je leven.

Ga jij de konmari methode toepassen in je leven?

SUPERTIP:
Meer ontdekken over de konmari methode? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.