Vlekken uit leer verwijderen? Leer is een mooi en luxueus materiaal, maar het kan moeilijk schoon te houden zijn. Als je een leren stoel of bank hebt, heb je misschien gemerkt dat het vuil en stof lijkt aan te trekken. In dit artikel bespreken we hoe je vlekken uit leer kunt verwijderen. Er zijn veel verschillende soorten vlekken, en elke soort vereist een andere aanpak.

 

Heb jij een vlek in je leren meubel? En je meubel is nog niet zo oud? Neem dan eerst contact op met de fabrikant of de handelaar van je leren meubels. Zij kunnen je verder helpen en eventuele specifieke vlekken met je bespreken. Als je namelijk nog niet zo’n oude meubels hebt, kan het zo maar zijn dat je nog recht hebt op garantie. Mocht dit niet helpen, probeer dan onderstaande tips.

 

Jeans vlekken uit leer verwijderen

Heb je een (kunst) leren bank en zitten er jeans plekken op? Druppel wat schoonmaakazijn op een droog schoonmaak doekje en boenen maar! Zorg dat je een aantal doekjes paraat hebt liggen om te wisselen wanneer je doekje compleet blauw is geworden. Het kan zijn dat je het meerdere keren moet herhalen. Schoon? Veeg met een ander schoonmaak middel naar keus even na zodat de sterke azijn geur vervaagt.

SUPERTIP:
Succesvol vlekken uit leer verwijderen? Gebruik dit =>

Vuil of stof

Als de vlek door vuil of stof veroorzaakt is, kun je die het beste met een droge doek proberen te verwijderen. Zorg ervoor dat je een zachte beweging gebruikt, zodat je het leer niet beschadigt. 

vlekken uit leer verwijderen

Vloeistof

Als de vlek veroorzaakt is door vloeistof, kun je de vlek verwijderen met een doek die je een beetje nat maakt met water. Zorg ervoor dat je de vlek dept, in plaats van erover te wrijven, zodat je het leer niet beschadigt. Blijf deppen tot de vlek weg is. En maak daarna kleine draaiende bewegingen met je doek op het leer.

 

Inkt of verf

Als de vlek door inkt of verf veroorzaakt is, kun je ze verwijderen met aceton of alcohol. Wees heel voorzichtig met het gebruik van deze chemicaliën, want ze kunnen het leer beschadigen. Probeer het daarom alleen uit op een stukje dat niet meteen in het zicht is van je ogen.

 

Olie of vet

Als de vlek door olie of vet veroorzaakt is, kun je hem verwijderen met een watje dat in terpentine gedoopt is. Nogmaals, let op dat je niet te veel druk uitoefent, want dat kan het leer beschadigen.

De laatste stap is het verzorgen van achtergebleven resten, zodat je leer zo lang mogelijk schoon en mooi blijft. Je kunt dit doen door een kleine hoeveelheid leer conditioner op een doek aan te brengen en dan je leer in te wrijven. Dit helpt om het leer zacht en soepel te houden en het beschermt het ook tegen toekomstige vlekken. 

Door deze stappen te volgen, kun je elke vlek uit je leren meubels of accessoires verwijderen. Leer is een prachtigen luxueus materiaal, maar het heeft een beetje liefde nodig om er op zijn best uit te blijven zien. Succes met vlekken uit leer verwijderen!

 

SUPERTIP:
Succesvol vlekken uit leer verwijderen? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.