Een verstopte gootsteen wordt meestal veroorzaakt door etensresten of andere soorten vuil in de afvoer. Deze deeltjes verzamelen zich in de afvoer, en als er genoeg van zijn beginnen ze aan elkaar te kleven en vormen ze een dikke massa’s dat er voor zorgt dat de afvoer verstopt. 

SUPERTIP:
Nooit meer een verstopte gootsteen? Gebruik dit =>

 

1. Verstopte gootsteen? Gebruik een ontstopper

Hoe gebruik ik een ontstopper? Vul eerst de gootsteen voor de helft met koud water. Plaats de ontstopper direct boven de afvoer en duw hem enkele malen omlaag om zuigkracht te creëren. Herhaal dit tot de verstopping begint los te komen. Leg dan een doek of handdoek over de opening van de afvoer en duw nog een laatste keer naar beneden. De druk moet ervoor zorgen dat de verstopping loskomt.

verstopte gootsteen

2. Ontstoppen met kokend water

Kokend water is een effectief middel om zelfs de hardnekkigste verstoppingen op te lossen. Je kunt gewoon een pan water koken en dat direct in de afvoer gieten of baking soda aan het kokende water toevoegen voor een extra boost.

3. Verstopte gootsteen ontstoppen met azijn en zuiveringszout

Zuiveringszout helpt om taaie verstoppingen los te weken, dus het is een goed idee om wat bij de hand te hebben als je te maken krijgt met een verstopte gootsteen. Giet de helft van het zuiveringszout in de afvoer, gevolgd door azijn. De chemische reactie tussen het zuiveringszout en de azijn zal belletjes veroorzaken die helpen achtergebleven vuil in de afvoer op te lossen.

Ook Kassa heeft er een goed filmpje over gemaakt:

 

4. Ontstoppen met cola

Giet wat cola in de afvoer en laat dit ongeveer een uur zitten voordat je de kraan weer aanzet. Giet dan kokend water door de afvoer om al het vuil te verwijderen dat tijdens het wachten is losgekomen.

5. Gootsteen ontstoppen met afwasmiddel

Deze tip spreekt nogal voor zich, maar als je wat afwasmiddel hebt, giet het dan in de afvoer tot het water begint te schuimen. Dit zal helpen om vuil of vastzittende voedseldeeltjes in de leidingen op te breken zonder schade te veroorzaken. Afwasmiddel werkt namelijk ontvettend. 

 

SUPERTIP:
Nooit meer een verstopte gootsteen? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.