Schoonmaakproducten gebruiken we allemaal dagelijks. De meeste zijn ontzettend schadelijk voor het milieu. Om toch die klus te kunnen klaren is er een super goed alternatief.. Namelijk baking soda! Het is een echte alleskunner en dit zuiveringszout kun je voor elk schoonmaakklusje gebruiken zonder dat de soda het milieu belast. Bovendien kost het bijna niets in vergelijking met andere producten die ook nog eens schadelijk kunnen zijn voor met milieu. 

 

Baking soda? Wat is het precies?

Baking soda is een populair keukeningrediënt dat gebruikt wordt bij het bakken en andere kooktoepassingen. Het is ook bekend als natriumbicarbonaat en het heeft allerlei toepassingen in huis. Bakingsoda is een rijsmiddel, wat betekent dat het gebruikt wordt om bak waren te helpen rijzen. Bakingsoda kan ook gebruikt worden als schoonmaakmiddel. Het is effectief bij het verwijderen van vlekken en vet en het kan ook gebruikt worden om tapijten te voorzien van een frisse geur.

 

SUPERTIP:
Geen baking soda in huis? Gebruik dit =>

 

Grondig reinigen oven

Meng baking soda met wat water zodat er een papje ontstaat. Breng het met een poetsdoek aan op het oppervlak, even later inwerken en verwijderen. Veeg het nogmaals na met een vochtige doek zodat alle baking soda verwijderd is. Is de ovenbodem erg vervuild? Strooi dan bakingsoda op de bodem en maak het vochtig met een plantenspuit. Een nachtje laten intrekken en de volgende dag verwijderen zoals hierboven stond beschreven.

baking soda

Vloeren schoonmaken met baking soda

Vul een emmer met lauw water en doe er een half kopje baking soda bij. Dweil de vloer zoals je het normaal zou doen en neem het nogmaals af met een vochtige dweil. Let op dat je bakingsoda niet gebruikt op vloeren die in de was staan.

 

Poets de wc

Gooi ongeveer een kopje baking soda in de wc samen met 1 kopje azijn. Dit gaat behoorlijk bruisen, niet schrikken dus. Wacht een kwartiertje en maak de wc-pot met de borstel schoon.

 

Ontstop de gootsteen

Je voorkomt dat je gootsteen afvoer verstopt raakt door wekelijks enkele eetlepels baking soda in de afvoer te gooien. Even naspoelen met heet water en klaar. Simpel, he!

 

Muffe matrassen en toppers verfrissen

Vroeg of laat kan je matras muf gaan ruiken. Bestrooi het matras met een flinke laag bakingsoda. Laat het enkele uren intrekken en zuig het dan op. Op dezelfde manier kun je ook je vloerbedekking of een kleed weer fris laten ruiken.

 

Wassen van kleding

Schonere en frissere kleding realiseer je door de helft van je gebruikelijke wasmiddel te vervangen door een half kopje bakingsoda. Bovendien scheelt het weer wasmiddel.

 

Stralende auto

Je auto wordt blinkend schoon met een kopje bakingsoda opgelost in een liter warm water. Zorg dat de soda volledig is opgelost en maak de auto schoon en stralend met een zachte spons of poetsdoek.

 

Ontsmet snijplanken

Om snijplanken grondig te reinigen, smeer je ze eenvoudig in met een papje gemaakt van bakingsoda en aangelengd met een beetje water. Na ongeveer drie kwartier spoel je alles grondig af en je snijplanken zijn weer perfect schoon. Ook de nare geurtjes zijn direct verdwenen. Super handig na het snijden van scherp ruikende kruiden.

 

Verwijdert nare geurtjes

Ook als geurvreter doet bakingsoda prima dienst. Naast het verwijderen van geurtjes uit het matras, kun je een bakje in de ijskast zetten om nare luchtjes te verwijderen. Maar ook in de prullenbak en kattenbak werkt het uitstekend.

 

SUPERTIP:
Geen baking soda in huis? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.