Uien snijden zonder huilen? Kan jij ook nooit een uit snijden zonder dat je een paar tranen moet laten? Niet proberen te knipperen helpt ook niet. Wij hebben de oplossing zodat jij eenvoudig al je uien kunt snijden zonder een traan te laten. Maar allereerst is het belangrijk om te weten..

Waarom ga je huilen van uien?

Maar waarom maken uien ons aan het huilen? Waarom hechten we zoveel belang aan dit effect? Er is eigenlijk een vrij eenvoudig antwoord. In de ui zijn er twee soorten cellen. De sapcellen bevatten zwavelzuur, en dat is wat ons doet tranen bij het snijden in een ui.

Uien snijden zonder huilen

SUPERTIP:
Wil jij super snel je uien snijden? Gebruik dit =>

Uien snijden zonder huilen? Gebruik een scherp mes!

Het lijkt misschien nogal voor de hand liggend, maar het is eigenlijk iets dat een enorm verschil maakt als je probeert uien te snijden zonder al te veel te huilen. Een bot mes zorgt ervoor dat de uiencellen geplet worden in plaats van gesneden, wat ertoe leidt dat ze meer kleine stofjes in de lucht loslaten, waardoor je ogen gaan tranen. Deze stofjes die vrij komen bij het snijden van een ui zorgen namelijk voor een huil effect.

Koel de uien ongeveer 1 uur voordat je ze snijdt

Probeer bij het bereiden van je maaltijd de uien 1 uur in de koelkast te leggen voor je ze in plakjes snijdt en je zal merken dat je minder tranen krijgt dan gewoonlijk. Door de temperatuur in de koelkast geven uien minder dampen af tijdens het snijden!

Uien snijden zonder huilen onder een afzuigkap

Door de uien onder een afzuigkap te snijden, zal je merken dat er minder dampen van de ui in de lucht vrijkomen dan wanneer je de ui naast het fornuis snijdt. Vergeet natuurlijk niet de afzuigkap aan te zetten!

Uien snijden zonder huilen dankzij een ventilator

Deze tip werkt niet voor iedereen, maar ik ontdekte persoonlijk dat door een ventilator aan te zetten terwijl je uien snijdt, je geen tranen hoeft te laten. Door de snelheid van de wind, blaast de ventilator namelijk alle dampen weg die vrijkomen bij het snijden van een ui. 

Koel uienplakjes in ijswater voor gebruik

Een van de beste manieren om niet te hoeven huilen tijdens het snijden van een ui, is ze voor gebruik ongeveer 10 minuten in wat ijswater te leggen! De cellen van de ui zijn dan dankzij het ijskoude water. Waardoor de uien veel minder dampen afgeven tijdens het snijden.

 

SUPERTIP:
Wil jij super snel je uien snijden? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.