Als je last hebt van rusteloze benen (RLS) kun je daar behoorlijk last van hebben tijdens je broodnodige nachtrust. Je krijgt dan een irritant, branderig gevoel in je benen, zodat je de neiging krijgt om te schoppen, te strekken en als dat ook allemaal niet helpt, opstaan uit je bed. Zo is dan alweer je nachtrust verstoord door deze zeer irritante kwaal. En wat voor invloed het op je lichaam heeft als je slaap te kort hebt, weet bijna iedereen. Je humeur zakt dan vanzelf tot het vriespunt…

SUPERTIP:

Ijzer nodig? Dit zijn de beste supplementen! Klik hier.

Rusteloze benen

Onrustige benen komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en is een chronische aandoening. De klachten van RLS beginnen meestal in de avond of in de nacht. Dus op het moment dat het lichaam tot rust komt. Vaak kan dit probleem komen door dat je een ijzertekort hebt maar het kan ook al erfelijk bepaald zijn. Ook door een zwangerschap, medicijngebruik of door de ziekte van Parkinson kan RLS ontstaan of verergeren.

rusteloze benen

Vermijd caffeine tegen rusteloze benen

Caffeine kan ervoor zorgen dat de symptomen van rusteloze benen erger worden. Dit komt omdat cafeïne de bloedvaten vernauwt, waardoor het moeilijker is voor je bloed om goed te stromen. Probeer caffeinehoudende dranken zoals koffie, thee en cola te vermijden als je last hebt van rusteloze benen.

Pas je voedingsgewoonten aan

Als je last hebt van rusteloze benen, kan het helpen om voedingsmiddelen te vermijden die de symptomen kunnen verergeren. Dit omvat voedingsmiddelen die rijk zijn aan natrium, zoals chips en fastfood, en voedingsmiddelen die veel suiker bevatten. Probeer in plaats daarvan gezonde voeding te eten, zoals fruit en groente.

Blijf bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je benen minder onrustig worden. Beweeg elke dag een half uur of meer, of probeer een sport die je leuk vindt.

Masseer je benen

Massage kan ervoor zorgen dat de symptomen van rusteloze benen verminderen. Masseer elke dag je benen, of laat iemand anders dit doen als je het zelf niet kunt.

Slaap genoeg

Slaap is belangrijk voor je algehele gezondheid, en het kan ook helpen om de symptomen van rusteloze benen te verminderen. Probeer elke nacht minstens acht uur te slapen.

Belangrijk! Meet je ijzergehalte

Laat bij rusteloze benen altijd eerst je ijzergehalte meten, vaak is dit de oorzaak. Als je ijzer te laag is kun je baat hebben bij een ijzersupplement

Gebruik een warme kruik of beenverwarmers

Een warme kruik of beenverwarmer kan ervoor zorgen dat de symptomen van rusteloze benen verminderen. Het kan helpen om deze dingen vaak te gebruiken, bijvoorbeeld als je naar bed gaat of als je wakker wordt.

Probeer yoga of meditatie

Yoga en meditatie kunnen ervoor zorgen dat je benen minder onrustig worden. Probeer een van deze activiteiten eens uit als je last hebt van rusteloze benen.

SUPERTIP:

Ijzer nodig? Dit zijn de beste supplementen! Klik hier.

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.