Iedereen heeft soms wel moeite met opstaan. Je bent geen ochtend mens, het komt door het koude weer, het is langer donker of je bent te laat naar bed gegaan. Er zijn een miljoen redenen waarom je ’s morgens moeite hebt met opstaan. Dit kan bij iedereen wel eens voorkomen en is ook niet zo erg. Maar hoe irritant is het om een kwartier nodig te hebben om uit bed te stappen waardoor je je de rest van de ochtend moet haasten? Soms heb ik dat ik een uur voordat de wekker gaat vanzelf wakker word. Heerlijk is dat gevoel omdat je je dan nog eens kan omdraaien en verder slapen.

 

Moeite met opstaan?

Hoe kan het dan als een uur later de wekker gaat, ik niet uit bed te slepen ben? Ik heb immers toch een extra uur rust en slaap gehad? Dit komt omdat je in slaapcycli slaapt.

Wat is een slaapcyclus?

Een slaapcyclus bestaat uit 5 stappen die je een paar keer op een nacht herhaald. Een slaapcyclus duurt gemiddeld zo’n anderhalf tot twee uur. De eerste fases bestaan uit lichte slaap, de middelste fases uit diepe slaap en de laatste fase is de droomfase. Per nacht lopen we zo’n slaapcyclus een paar keer door. Het ligt aan jezelf hoeveel je er nodig hebt.

 

SUPERTIP:
Moeite met in slaap vallen? Dan heb je dit nodig! Gebruik dit =>

 

Welke fases zijn er?

In totaal heb je vijf fases in je slaapcyclus. Van de eerste tot en met de vierde fase worden NREM genoemd omdat je dan vooral uitrust. Fase vijf is de droomfase of de REM slaap. In de eerste fase val je in slaap en duurt maar heel kort. Fase twee is ook een lichte slaap. Je wordt niet meer overal van wakker maar je kan wel makkelijk wakker gemaakt worden. Dit duurt ongeveer een half uur. Fase drie en vier zijn de diepe slaap. Hierin rust je uit en laadt je je lichaam weer op voor de volgende dag. In fase vijf droom je. Je beweegt meer en er is meer hersenactiviteit. In deze fase doe je de informatie van de dag verwerken.

Hoeveel slaapcycli heb ik nodig?

Hoeveel slaapcycli je nodig hebt is voor iedereen anders. Gelukkig kan je makkelijk testen hoeveel slaapcycli je nodig hebt. Het is wel verstandig om dit te doen als je de volgende dag kan uitslapen. Kijk vlak voordat je in slaap valt hoe laat het is. Zet geen wekker en blijf slapen totdat je uit jezelf uitgerust wakker wordt. Draai je dan niet nog eens om om verder te slapen maar sta op. Kijk zodra je wakker bent ook weer hoe laat het is en reken dan uit hoeveel slaapcycli je nodig hebt. Ik kwam er achter dat ik veel slaap nodig heb. Na zes slaapcycli (9 uur) word ik uit mezelf uitgerust wakker. Gemiddeld heeft een mens vijf slaapcycli (7,5 uur) nodig om uitgerust wakker te worden.

Waarom word ik moe wakker?

Je word moe wakker wanneer je een slaapcycli onderbreekt tijdens de diepe slaap. Wanneer je in fase drie of vier zit kost het veel meer moeite om wakker te worden dan wanneer je in fase een of twee zit. Als je dus wakker wordt voordat de wekker is afgegaan kan je beter opstaan dan nog even verder gaan slapen. Wanneer je nog verder gaat slapen kan het goed zijn dat je tijdens je diepe slaap wakker moet worden en dus moe bent.

Moeite met opstaan? Doe een dutje!

Wanneer je halverwege de dag moe bent en even wilt slapen is dat geen probleem. Het beste is om anderhalf uur te slapen, zodat je een slaapcycli doorloopt. Maar een dutje van 90 minuten is erg lang en niet iedereen heeft hier tijd voor. Slaap dan maximaal een half uur zodat je nog in je ondiepe slaap zit. Wanneer je langer slaapt zit je in je diepe slaap en word je moeër wakker dan voordat je ging slapen.

moeite met opstaan

Tips om makkelijker op te staan

Moeite met opstaan? Gebruik de snooze-knop!

Als je tien keer achter elkaar op de snooze knop drukt, dan wordt het een urenlang proces dat je in een coma-achtige toestand brengt in plaats van wakker te worden. Doe het niet. Zet de wekker op 1 tijdstip en leg de wekker verder van je bed weg, waardoor je wel moet op staan.

Moeite met opstaan? Je kamer is te donker

Als je gordijnen niets doorlaten, zul je nooit wakker worden. Weet je wat er nog meer gebeurt als je kamer te donker is? Je wordt opgegeten door een reusachtig monster. Geintje natuurlijk, maar zorg er voor dat je kan opstaan met daglicht. Dit maakt het veel gemakkelijker.

Muziek afspelen

Mensen willen meestal niet wakker worden terwijl ze slapen, dus als je de klok wilt verslaan, zorg dan dat je wekker je wekt met een goed liedje in plaats van een irritante pieptoon of een zacht gefluister dat zegt “Het is tijd om wakker te worden”.

Je bed is te comfortabel

Je bed moet een plek zijn om te slapen. Niet om nog uren in na te genieten (in het weekend mag je!) Probeer daarom niet met open ramen te slapen. Hierdoor voelt je bed nog lekkerder aan. Zorg voor een aangename temperatuur op je kamer zodat opstaan makkelijker wordt.

 

SUPERTIP:
Moeite met in slaap vallen? Dan heb je dit nodig! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.