Mentale gezondheid verbeteren? Niet iedereen voelt zich altijd even gelukkig. In tegenstelling, sommige mensen voelen zich meer ongelukkig dan gelukkig en daar kan het goed fout gaan. Wanneer je je meer ongelukkig voelt, geniet je van bijna niets meer. Je voelt je altijd gefrustreerd alsof je met je handen vastgebonden zit en geen kant op kan. Dit heeft als gevolg dat dit zich gaat uiten in je werk of op sollicitatiegesprekken met als gevolg dat je ontslagen wordt of geen baan vindt, in je relatie waardoor er nog meer stress en ongelukkige momenten ontstaan en.. Eigenlijk is het een vicieuze cirkel naar de goot als dit op lange, lange termijn doorgaat. 

Het is daarom belangrijk dat je deze cirkel doorbreekt en daar helpen deze tips bij. Zorg dat je ze niet alleen leest, maar er ook daadwerkelijk iets mee gaat doen. Het heeft tijd nodig, maar ga met een flinke bezem door je leven. Zorg dat je financiële situatie op orde komt, je weer leuke momenten met je partner en kinderen beleeft en je weer zelfverzekerd en enthousiast bent op je werk of op sollicitatiegesprekken. Zoek een hobby waarmee je kunt ontspannen en geniet, ontspan en geniet.

 

SUPERTIP:
Je mentale gezondheid verbeteren? Gebruik dit =>

 

Mentale gezondheid verbeteren? Accepteer je gevoelens

Sterke emoties kunnen plezierig zijn (bijvoorbeeld als je verliefd bent), maar er zijn ook zeer sterke onplezierige emoties. Hieronder vallen onder andere verdriet, woede, spijt, angst, het gevoel te kort schieten, schaamte, schuld, enzovoort. Deze emoties zouden we het liefst niet hebben. Het is heerlijk om verliefd te zijn, maar het is zeer onplezierig om geconfronteerd te worden met extreme woede of verdriet. Vaak hebben we daarom de neiging om deze onplezierige emoties weg te drukken of ze te vermijden. Toch is dit niet de beste oplossing. Dat weg drukken kan op den duur destructieve gevolgen hebben. Door situaties niet meer emotioneel te ervaren, verlies je ook de mogelijkheid om plezierige emoties te ervaren. Denk even terug aan de dualiteit van onze levenslessen. Bij vreugde hoort verdriet, bij een lach hoort een traan en bij woede hoort vrolijkheid. Een leven zonder “pieken en dalen” bestaat voor niemand niet. Het is dus belangrijk om te beseffen dat onplezierige emoties normale reacties zijn in bepaalde situaties. Laat ze daarom gewoon toe.

 

Mentale gezondheid verbeteren? Ken je kwetsbaarheden

Van levenservaringen kunnen we leren. Naarmate je meer mee maakt, ontdek je ook welk soort situaties en welke mensen je onplezierige emoties geven. Nu kun je deze situatie en deze mensen vermijden, maar je kunt ook proberen om erachter te komen waarom je je onplezierig voelt. Door te proberen de oorzaken van de onplezierige emoties te achterhalen, kan het zijn dat je de situatie hierdoor anders gaat zien.

Misschien ontdek je wel dat je je niet zozeer stoort aan de arrogantie van de ander, maar aan je eigen onzekere gevoelens die de ander bij je teweegbrengt. Het is dus mogelijk dat je kwetsbaarheden bij jezelf ontdekt, die je vervolgens kunt proberen te verminderen. Iemand anders kun je niet veranderen, maar jezelf wel als het moet.

Als je inzicht hebt in je manier van reageren in deze situaties, hoef je ze voortaan niet meer uit de weg te gaan.

mentale gezondheid verbeteren

Ontwikkel je talenten en interesses

Als je ongelukkig bent kan het zijn dat je je verveelt en/of te weinig interesse in iets hebt. Het is dus belangrijk om een hobby te hebben of iets te zoeken waar je plezier in hebt.

Veel dingen worden meestal leuker en interessanter als je er meer van af weet of het beter onder de knie hebt. Dit betekent dat interesses en talenten moeten worden ontwikkeld wat uiteraard een zekere inspanning vergt. Soms moet je er zelfs eerst veel tijd en energie in investeren voordat je er pas plezier aan beleefd. De eerste pianoles gaat ook niet altijd van een leien dakje. Toch weet iedere volhouder dat de investering zeer de moeite waard is.

Een andere reden om interesses en talenten te ontwikkelen is het positieve effect dat dit heeft op je zelfbeeld. Als je vaardigheden ontwikkelt of kennis op doet, draagt dit bij aan je gevoel van zelfwaardering. Zou je niet trots zijn als je na een week skiles heelhuids van de berg af kunt glijden?

Voor je gevoel van eigenwaarde is het ontwikkelen van interesses dus belangrijk. Het is een plezierig tijdverblijf, je krijgt waardering uit de omgeving en het is een remedie om verveling tegen te gaan en jezelf een schouderklopje te geven.

 

SUPERTIP:
Je mentale gezondheid verbeteren? Gebruik dit =>

 

Raak betrokken bij anderen

De mens is een sociaal dier die zo nu en dan iemand anders nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Je hebt iemand nodig als steun en voor geruststelling. Zeker in tijden waarin het even iets minder met je gaat. Het liefste heb je dan te maken met iemand die op dezelfde manier in het leven staat als jij, waardoor je eerder begrip en steun zult krijgen.

Ook kun jezelf de steun zijn voor iemand anders. Door naar de ander te luisteren en met de ander te praten kun je helpen de lucht weer wat te klaren. Dat zal niet alleen de ander ten goede komen, maar ook jouw gevoel van zelfwaardering.

Vandaar dat wederzijdse betrokkenheid met anderen je positieve energie geven. Dit komt zeker je geestelijke gezondheid ten goede.

 

Weet wanneer je hulp moet zoeken

Hoewel alle voorgaande tips je goed kunnen helpen om je geestelijke gezondheid te verbeteren en te versterken, heeft iedereen zijn grens. Sommige problemen zijn te moeilijk of te groot om zelf op te kunnen lossen. Misschien schaam je jezelf om hulp te vragen en denk je dat het allemaal wel meevalt en niet zo’n vaart niet zal lopen.

Door deze houding aan te nemen is het moeilijk de problemen objectief te bekijken en ze op te lossen. Je bent lang niet in staat om alle mogelijke oplossingen te zien. Als er bij het oplossen van een probleem geen vorderingen worden gemaakt en wanneer de controle over je leven niet terugkeert, dan is het verstandig om hulp in te roepen.

Als je op het punt staat om een blad met volle glazen te laten vallen is het toch ook slim om even om hulp te vragen voordat het valt. Je zult toch ook niet wachten met het naar de tandarts gaan totdat al je tanden en kiezen het niet meer redden.

Daarom zul je psychische klachten ook op tijd bij de kraag moeten vatten om ongewenste gevolgen te voorkomen. Schaam je niet en zoek gewoon hulp. Je kunt er uiteindelijk alleen maar beter van worden.

Mocht je je een keer even niet zo lekker in je vel zitten, denk dan terug aan een van de bovenstaande 5 tips. Je zult je zeker beter gaan voelen. Succes met je mentale gezondheid verbeteren.

 

SUPERTIP:
Je mentale gezondheid verbeteren? Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.