Vintage meubels opknappen? Bezoek de lokale rommelmarkt eens of neem een kijkje op tweedehands sites. Dit zijn namelijk bij uitstek de plekken om zeer betaalbare, maar gedateerde houten meubels te vinden die een nieuw leven verdienen. Na een opknapbeurt zijn ze namelijk zoveel meer waard, dat je er bijna een business van kunt maken. Het worden tijdloze meesterwerken als je ze op de juiste manier een handje helpt. Tuurlijk, oefening baart kunst, maar met onze tips kom je een heel eind. Hieronder vertel ik je meer over vintage meubels opknappen. 

 

SUPERTIP:
Dit heb je nodig als je vintage meubels gaat opknappen! Gebruik dit =>

 

Waar we mee gaan beginnen…

Vintage meubels opknappen? Haal alles uit elkaar!

Verwijder de lades, deurtjes en alles wat een goed schilderwerk in de weg kan zitten.

vintage meubels opknappen

Reinig

Geef het meubelstuk een wasbeurt door het hout met een sopje af te nemen. Hiermee verwijder je vuil, stof en andere viezigheid wat zich door de jaren heen heeft opgebouwd.

 

Repareren

Kijk goed of er ergens een stukje van af is, gaten in zitten of krassen op het hout zijn gemaakt. Repareer dit met hout vulmiddel.

 

Voorbereiden

Ligt opschuren is altijd een must zodat de grondverf blijft zitten. Gebruik hiervoor schuurpapier met een fijne korrel en ga over het hele meubelstuk heen. Ga extra goed over de plekken waar je hout vulmiddel hebt gebruikt, omdat hier snel een oneffenheden kunnen ontstaan.

 

Afstoffen

Voor een perfecte afwerking, stof je het meubelstuk grondig af. Dit kun je het beste doen met een doekje dat geen resten achter laat (zoals keukenpapier en microvezel doekjes wel doen) op grove oppervlaktes. Vervolgens ga je er nog een keertje over heen met een ontvetter naar keuze.

 

Vintage meubels opknappen met grondverf

Gebruik een hoge kwaliteit zachte kwast. Breng een laag grondverf aan en laat dit minimaal 8 uur goed drogen. Als de originele kleur er doorheen komt, kun je overwegen om nog een extra laagje aan te brengen.

 

Verven

Meng de verf goed en breng een laagje aan. Net zoals met de grondverf, is het belangrijk om een hoge kwaliteit zachte kwast te gebruiken omdat deze geen haartjes, verfstroken of andere oneffenheden achter laten. Klaar? Laat dit dan weer minimaal 8 uur drogen voordat je een 2de laag aan brengt. Om het af te maken is het slim om een lak aan te brengen zodat de verf optimaal beschermt is.

 

In elkaar zetten

Als het meubelstuk volledig, maar dan ook echt volledig droog is (en dus niet meer zacht aanvoelt), kun je beginnen met het meubelstuk weer in elkaar te zetten. Het kan ook zijn dat je de handvatten er helemaal niet meer bij vindt passen en je dit liever wat moderner ziet. Koop dan bij een bouwmarkt of online nieuwe handvatten of knoppen om de make-over compleet te maken.

 

Vintage meubels opknappen? Jij bent de Artiest!

Natuurlijk ben jij de kunstenaar! Je kunt de kast zo mooi of zo gek maken als jij zelf wilt. Je kan hiervoor genoeg inspiratie vinden op Pinterest. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de kleur, pootjes korter maken, andere scharnieren of knoppen. 

Hieronder elke voorbeelden:

 

 

 

SUPERTIP:
Dit heb je nodig als je vintage meubels gaat opknappen! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.