Er heersen veel geruchten en stellingen omtrent de magnetron. Anno de dag van vandaag moet alles gezonder, beter en nog veel gezonder. Kinderen raken inmiddels ondervoedt door al die gezonde voedingsmiddelen waardoor zij te weinig melk, boter en brood binnen krijgen. We slaan dus een beetje door. Onderzoekers aan de Harvard universiteit hebben het onderzocht en nu eens helder uitgelegd waarom de stelling omtrent de magnetron niet klopt.

 

SUPERTIP:
Op zoek naar de perfecte magnetron? Gebruik dit => 

 

Magnetron ongezond?

Dat begint met een goed begrip van hoe de magnetron dingen nu eigenlijk precies verwarmt. De totaal ongevaarlijke, elektromagnetische straling die een magnetron uitzendt, gaat op zoek naar watermoleculen in voeding. De microgolven zorgen ervoor dat deze moleculen gaan trillen. Dat gaat zo hard tekeer dat er wrijving ontstaat die warmte veroorzaakt. 

Nu is het wel zo dat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, langzaam afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dat geldt zowel voor hitte van de magnetron, als voor hitte in een oven of boven een haardvuur. Maar omdat de opwarming in een magnetron veel sneller gaat dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om dingen in je magnetron op te warmen dan in een warmtebron die er een stuk langer over doet. Een ander voordeel van de magnetron, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van groenten in een pan water, is dat vitaminen niet weg kunnen lekken in het kookwater.

Het nadeel van een magnetron

Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld. Zelfs wanneer er een draaiplaat in zit, kan het binnenste deel van bijvoorbeeld een bevroren lasagne, minder goed verwarmd worden dan de buitenste randen. Daarom is het belangrijk om maaltijden in kleine gelijke stukjes op te warmen en tussendoor vaak om te scheppen.

magnetron ongezond

Conclusie… Is een magnetron ongezond?

Eten uit de magnetron is dus helemaal niet ongezond. Met een paar goede tips en wat lekkere recepten, kom je een heel eind.

 

SUPERTIP:
Op zoek naar de perfecte magnetron? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.