Kitranden schoonmaken? Kitranden zijn onderdeel van iedere badkamer. Ze geven de ruimte een mooie afwerking en voorkomen dat er water onder de douche of in het bad komt. Helaas is het schoonmaken van kitranden niet je favoriete klusje, waardoor deze taak vaak wordt overgeslagen. Ontdek snel een aantal handige tips!

SUPERTIP:
Kitranden schoonmaken? Gebruik dit =>

Hoe kun je kitranden schoonmaken?

Om kitranden schoon te maken, kun je een speciale reiniger gebruiken. Je kunt ook een sopje maken van afwasmiddel en water. Gebruik hiervoor ongeveer twee eetlepels afwasmiddel op een liter water. Breng het sopje aan met een doek of spons en wrijf de kitranden schoon. Maak de kitranden na het schoonmaken altijd even goed droog.

Wat te doen als de kitranden erg vuil zijn?

Kitranden schoonmaken met allesreinger is een eenvoudige manier om je randen mooi en schoon te houden. Dit komt doordat allesreinger ervoor zorgt dat vuil en aanslag gemakkelijk worden verwijderd. 

Meng 1 deel allesreiniger op 9 delen water en wrijf vervolgens de kitranden schoon met een doek of spons. Je zult zien dat de kitranden weer gaan stralen.

Kitranden schoonmaken

Wat te doen als de kitranden geel worden?

Als je bleek gaat gebruiken om (gele) kitranden schoon te maken, moet je eerst controleren of het oppervlak waar je wilt schoonmaken geschikt is voor bleek. Sommige materialen, zoals hout of steen, kunnen worden aangetast door bleek, dus het is belangrijk om hier goed op te letten. Als je niet zeker bent of het oppervlak geschikt is, dan kun je beter een andere schoonmaak methode gebruiken.

Bleekmiddel moet je altijd verdunnen met water voordat je het gebruikt. Je kunt eenvoudig een mengsel maken door 1 deel bleek en 9 delen water. Meng dit goed voordat je het gebruikt.

Verdeel het mengsel over het oppervlak waar je wilt schoonmaken en laat het een paar minuten intrekken. Wrijf vervolgens de kitranden schoon met water. Je zult zien dat de kitranden weer wit worden.

Kitranden schoonmaken met baking soda

Kitranden schoonmaken met baking soda is een methode die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is een natuurlijke en effectieve manier om je kitranden te reinigen, zonder dat je schadelijke chemicaliën hoeft te gebruiken. Baking soda is een zuiveringsmiddel dat al het vuil en vet verwijdert, waardoor je kitranden weer glanzen.

Baking soda is eenvoudig te gebruiken: voeg een theelepel baking soda toe aan een emmer met warm water. Meng goed en spoel je kitranden hiermee af. Je kunt ook een spons of borstel gebruiken om het vuil te verwijderen.

Kan je over een kitlaag heen kitten?

Het hangt van verschillende factoren af of je beter over een kitlaag heen kunt kitten of niet. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de staat van de oude kitlaag. Als deze beschadigd of verouderd is, dan is het vaak beter om het kit te verwijderen en opnieuw te kitten. Ook als er veel oneffenheden of gaatjes in de kitlaag zitten, is het verstandiger om opnieuw te kitten.

In andere gevallen kan het juist beter zijn om over een kitlaag heen te kitten. Als de oude kitlaag nog in goede staat is, dan kan het zijn dat je deze alleen maar moet schuren en opnieuw kitten. Dit is vaak goedkoper en eenvoudiger dan het kit te verwijderen en opnieuw te kitten.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de staat van de oude kitlaag voordat je een beslissing neemt over het kitten.

Schimmels op je kitranden schoonmaken?

Schimmels op kitranden zijn een veelvoorkomend probleem. Ze kunnen ernstige schade veroorzaken aan de kitrand, en daarmee aan het kitoppervlak. Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om schimmels op kitranden te voorkomen.

Factoren die de kans op schimmelvorming vergroten

Er zijn een aantal factoren die de kans op schimmelvorming op kitranden vergroten. De belangrijkste factoren zijn:

  • Vochtige omgeving: Schimmels voeden zich met vocht, en daarom is een vochtige omgeving een ideale omgeving voor schimmelgroei.
  • Slechte ventilatie: Een slechte ventilatie zorgt ervoor dat vocht langer in de ruimte blijft hangen, en daardoor kans op schimmelvorming vergroot.
  • Hoge temperatuur: Schimmels groeien sneller bij een hoge temperatuur.
  • Beschadigingen aan de kitrand: Schimmels kunnen gemakkelijk doordringen in oppervlaktes met kleine beschadigingen. Deze beschadigingen zijn vaak het gevolg van slecht onderhoud, of het gebruik van schurende materialen tijdens het schoonmaken.

Door deze factoren te vermijden, kun je de kans op schimmelvorming op kitranden aanzienlijk verkleinen.

Tips om schimmels te voorkomen op kitranden

Naast het vermijden van deze factoren, kun je ook een aantal andere tips volgen om schimmels in kitranden te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is: Goede ventilatie is belangrijk om schimmels te voorkomen. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie in de ruimte is, en zorg ervoor dat er geen vochtige plekken in de ruimte zijn.
  • Zorg ervoor dat de ruimte droog is: Schimmels groeien niet in droge omgevingen. Zorg ervoor dat je de ruimte regelmatig schoonmaakt en dat er geen vochtige plekken zijn.
  • Reinig regelmatig de kitrand: Door de kitrand regelmatig schoon te maken, voorkom je dat er beschadigingen ontstaan waarop schimmels kunnen groeien. Gebruik hiervoor een schoonmaakspons of een zachte doek.
  • Gebruik geen schurende materialen: Schurende materialen kunnen de kitrand beschadigen, waardoor schimmels gemakkelijk kunnen doordringen. Gebruik hiervoor een zachte spons of doek.
  • Let op de temperatuur: Schimmels groeien het beste bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de ruimte niet te warm is, en voorkom dat de temperatuur te lang boven de 25 graden ligt.

Als je deze tips volgt, kun je schimmels op kitranden aanzienlijk voorkomen.

SUPERTIP:
Kitranden schoonmaken? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.