Ben jij al bekend met Kakeibo? Het is een soort van financieel dagboek waarin je alle inkomsten en uitgaven bijhoudt. Kakeibo is erg populair in Japan omdat het je helpt bij het beheren van je financiën. Het kan er voor zorgen dat je geen financiële stress krijgt. Ontdek snel meer over Kakeibo. 

SUPERTIP:
Meer ontdekken over Kakeibo? Gebruik dit =>

Wat is Kakeibo?

In Japan is Kakeibo een populair huishoudboekje. Veel mensen gebruiken het om hun financiële situatie in de gaten te houden en om meer grip op hun geld te krijgen. In Nederland is Kakeibo nog niet zo bekend, maar het kan zeker nuttig zijn om het eens uit te proberen. Je leert ermee omgaan welke inkomsten en uitgaven je hebt en waar je kunt besparen. Misschien kom jij wel tot de ontdekking dat je minder vaak moet uiteten? Of dat het beter is om af en toe de fiets te pakken in plaats van de auto. Dit kan uiteindelijk ontzettend veel geld besparen.

Kakeibo kan op verschillende manieren worden ingezet. Sommige mensen gebruiken het als dagboek, om bij te houden wat ze allemaal hebben uitgegeven. Anderen gebruiken het om te plannen en budgetten op te stellen. Als je goed georganiseerd bent, weet je precies waar het geld naar toe gaat. Het is handig om een systeem te vinden dat bij je past en dat je gemakkelijk kunt bijhouden.

Kakeibo

Meer inzicht op je financiële situatie

Kakeibo is een goede manier om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie. Door regelmatig je Kakeibo-dagboek bij te houden, voorkom je problemen en heb je meer controle over je geld. Kakeibo is een handige manier om je financiën te organiseren en het is ook nog eens leuk om te doen! Probeer het zelf eens uit en ervaar hoe handig het is. Veel mensen blijven maar geld uitgegeven, omdat het op dat moment kan. Maar elke euro is er één. Door je uitgaven te noteren, wordt je veel bewuster van je van je uitgaven en zul je merken dat je uiteindelijk andere keuzes gaat maken. 

Een budget planner, spaarplanner en investeringsplanner

Kakeibo is opgebouwd uit drie onderdelen: een budgetplanner, een spaarplanner en een investeringsplanner. In de budgetplanner kun je je inkomsten en uitgaven bijhouden. De spaarplanner helpt je om te bepalen hoeveel geld je kunt sparen, en de investeringsplanner geeft tips over hoe je kunt investeren. Want hoe fijn is het als je naast je vaste inkomen, nog extra geld kunt genereren. Onlangs schreef ik er een artikel over: 10 handige tips om geld te verdienen naast je baan.

De voordelen van Kakeibo

Er zijn een aantal voordelen aan Kakeibo. Ten eerste is het een goede manier om grip te krijgen op je financiën. Je leert precies hoeveel geld je elke maand uitgeef. Daarnaast helpt Kakeibo je bij het bereiken van je financiële doelen. Als je weet dat je elke maand €1000 aan vaste uitgaven hebt, kun je gerichter sparen voor die nieuwe televisie of een weekendje weg. Je krijgt namelijk een goed overzicht met wat je kunt sparen of besparen. Tot slot is Kakeibo een handige tool om inzicht te krijgen in je financiële situatie. Je kunt bijvoorbeeld zien of je genoeg geld hebt om een hypotheek af te sluiten of om een bepaalde uitgave te doen. Want als jij denk dat je niet op vakantie kan gaan? Dan heb je het mis. Er zijn zoveel onnodige uitgaven in ons leven. Dankzij de Kakeibo methode wordt je hier veel bewuster van. 

Hoe kan je het beste budgetteren?

In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je per maand nodig hebt. Dit is niet altijd makkelijk, want er zijn veel factoren die hierbij een rol spelen. Denk aan je vaste lasten, maar ook aan hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen, vakanties en dergelijke. Als je eenmaal weet hoeveel je nodig hebt, kun je gaan bekijken hoe je dit geld kunt verdelen over de verschillende (spaar)rekeningen.

Ook is het belangrijk om een budget te maken voor one-time uitgaven. Denk hierbij aan de aanschaf van een nieuwe tv of het betalen van je jaarlijkse verzekering. Als je weet wat je in één keer moet betalen, kun je hier beter rekening mee houden in je budget.

Ten slotte is het ook verstandig om een reservefonds aan te leggen. Dit is geld dat je apart houdt voor onverwachte uitgaven. Want misschien gaat de wasmachine op een dag kapot? Als je dit geld apart hebt, hoef je niet direct in de schulden te raken als er iets gebeurt waarvoor je niet had gerekend.

Hier moet je rekening mee houden tijdens het budgetteren

Budgetteren is dus belangrijk, maar hoe kan je nu het beste budgetteren? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ik heb hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet.

  • Noteer je inkomsten
  • Noteer je uitgaven
  • Bepaal hoeveel je per maand nodig hebt
  • Verdeel je geld over je betaalrekening en spaarrekening
  • Maak een budget voor éénmalige uitgaven
  • Houd een reservefonds aan voor onverwachte kosten
  • Stel financiële doelen zoals een vakantie of een nieuwe auto
  • Controleer elke maand je budget. Zijn er bijvoorbeeld veranderingen ontstaan in je uitgaven? Of inkomsten?

Hou deze tips in gedachten en je zult merken dat budgetteren een stuk makkelijker wordt. Succes met Kakeibo!

SUPERTIP:
Meer ontdekken over Kakeibo? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.