Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. De pijn bevindt zich in de langste zenuw van je lichaam namelijk de grote beenzenuw. In je ruggenmerg begint deze zenuw en loopt via de bil langs de achterkant van het been. Wij legeen je graag de oorzak uit, hoe je ischias herkent en wat je het beste kunt doen! 

Oorzaak van ischias

Ischias is vaak voorkomend bij een zwangerschap en bevalling. Net als zwaar tillen een oorzaak is van deze aandoening. Stress kan ook een rol spelen, waardoor je jouw lichaamshouding verandert en de rug te zwaar belast word.

 

SUPERTIP:
Last van rugpijn? Gebruik dit =>

 

Hoe herken je ischias

De pijn kan variëren en voelt vaak stekend en branderig. Pijnscheuten zorgen ervoor dat het moeilijk is om rechtop te staan. Andere klachten die voorkomen zijn spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook kun je spierkrampen krijgen in je bil of been. Een verminderd reflex in de knieën en enkels zijn ook symptomen van ischias. Ook al is de pijn erg hevig, Ischias is bijna nooit blijvend, de pijn gaat vanzelf over.

 

Wat kun je het beste doen bij ischias?

Het is belangrijk dat bekeken word waar de ischiaspijn vandaan komt. Als je ischiasklachten hebt, neem dan altijd contact op met je huisarts. De huisarts zal naar aanleiding van jouw klachten en een lichamelijk onderzoek, bepalen welke stappen er verder genomen moeten worden. In veel gevallen worden zowel gedoseerde rust, als oefeningen voor de rug spieren aangeraden. Hij of zij zal je ook pijnstillers voorschrijven en kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Bij minder ernstige klachten is in beweging blijven zeer belangrijk, want hoe meer je rust hoe meer kracht van de spieren zal afnemen.

 

Let vooral op de volgende punten om ischias te voorkomen!

Ga niet te zwaar tillen. Moet dit toch, probeer dan je rug zoveel mogelijk recht te houden en door je heup en kniegewricht te zakken. Houdt het voorwerp zo dicht mogelijk bij je en draai vanuit de voeten en niet vanuit de rug. Bij lang staan, ga dan tussendoor even zitten. Is dit niet mogelijk beweeg dan staande wat heen en weer. Zorg ook dat je goed gesteund zit, maar niet te lang. Probeer tussendoor even op te staan en te bewegen. Te lang zitten zorgt ervoor dat de ischiaszenuw kan gaan irriteren. Genoeg rust en ontspanning nemen bij vermoeidheid aan de rug, is ook heel belangrijk!

 

Luister altijd goed naar je lichaam. Dat geeft meestal aan als er iets niet klopt. Een bezoek aan de huisarts kan geen kwaad. Je kunt er beter op tijd bij zijn dan er mee blijven lopen. Er gaat namelijk niets boven een gezond lichaam.

ischias

Hieronder delen wij nog een aantal handige tips 

Slaap met een kussen tussen je knieën

Slapen met een kussen tussen de knieën zorgt ervoor dat je wervelkolom goed uitgelijnd is terwijl je op bed slaapt. Het helpt om de druk op de heupzenuw te verlichten die het gevolg is van leeftijdsgebonden problemen zoals lengteverlies of door een slechte houding bij lang achter de computer zitten.

 

Blijf in beweging

Zorg ervoor dat je werkplek je in staat stelt een gezonde lichaamsmechanica te behouden terwijl je zit, en stel de hoogte van de stoel zo in dat handen en polsen gelijk staan met de ellebogen. Je kunt ook een voetensteun onder je bureau gebruiken om ervoor te zorgen dat je benen, enkels en voeten in de juiste stand blijven. Dit zal de pijn verlichten.

 

Ook interessant:

  1. Zo val je snel in slaap!

 

SUPERTIP:
Last van rugpijn? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.