Omslag foto facebook (3)
is chocolade gezond

Is chocolade gezond? Wij leggen het uit!

Chocolade is heerlijk, maar het kan ook gezond zijn. Dit artikel geeft 10 redenen waarom chocolade goed voor je is; het “supervoedsel” dat al jarenlang een slechte reputatie heeft gekregen vanwege zijn hoge caloriegehalte wordt hier verdedigd. Natuurlijk moet men niet overdrijven met te veel chocolade eten. Want naast cacao zit er ook suiker en melkvet in. Wij delen namelijk graag hoe gezond chocolade is. Ouderen kunnen ook beter pure chocolade eten omdat die meer antioxidanten bevat dan melkchocolade. 

En dat is nog niet alles: cacao heeft een positief effect op de doorbloeding en verbetert de cognitieve prestaties (zodat je zelfs beter kunt werken na het nuttigen ervan). De reden is dat cacao de afgifte stimuleert van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine.

Om de twijfel weg te nemen dat het ongezond is om te veel chocolade te eten: wetenschappers [1] hebben ontdekt dat het eten van cacao geen effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed als men het met mate eet (maximaal één reep melkchocolade per week). Dus wie gezond wil zijn moet zich zeker verwennen met een paar stukjes in plaats van een heel blok te verslinden.

 

SUPERTIP:
Verwen jezelf of een ander met de beste chocolade! Gebruik dit =>

 

Is chocolade gezond? We leggen het hieronder uit!

Antioxidanten

Chocolade heeft ontstekingsremmende eigenschappen dankzij het cacaogehalte, dat veel antioxidanten bevat. Cacao bevat ook polyfenolen, dat zijn sterke antioxidanten en die zijn goed voor het hart.

Doorbloeding

Cacao verbetert de doorbloeding, wat oudere mensen zou helpen beschermen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cacao bevat ook twee chemische stoffen die de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom naar de hersenen verbeteren.

Stemming

Chocolade verhoogt het peil van phenylethylamine, dat een stemmingsverhogende chemische stof is. Het bevat ook serotonine en anandamide, die beide als antidepressiva werken.

Gezondheid van het hart

Cacao kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het is rijk aan magnesium (een mineraal met veel voordelen) en kalium (dat de hartslag regelt). Cacao kan helpen ook het totale en “slechte” cholesterolgehalte te verlagen.

Diabetes

Van mensen die regelmatig chocolade consumeren is aangetoond dat ze minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom mensen vaak naar chocolade verlangen als ze gestrest zijn – het bevat magnesium, dat nuttig kan zijn voor mensen die onder stress staan, maar ook voor diabetici.

 

We zijn nog niet klaar! Ook dit zijn enkele voordelen!

Gewichtsverlies

Chocolade als snack kan je helpen gewicht te verliezen. Wie had dat gedacht? Het is waar: als je je consumptie van chocoladerepen spreidt, en maar een klein beetje per keer eet, is de kans kleiner dat je er helemaal van aankomt. Pure chocolaatjes bevatten minder calorieën dan melkchocolade, dus ga voor pure chocolade.

Gezondheid van de tanden

Dat klopt: chocolade is eigenlijk goed voor je tanden! Chocolade bevat een chemische stof die theobromine heet en die tandbederf remt door ziektekiemen die het veroorzaken te doden en de groei van tandplak af te remmen. Deze chemische stof heeft zelfs antibacteriële eigenschappen, zodat het de mond kan beschermen tegen tandvleesontsteking.

Brandend maagzuur

Cacao bevat veel magnesium, dat kan helpen de symptomen van brandend maagzuur en andere maagproblemen te verminderen door het maag-darmkanaal te ontspannen. Magnesium helpt ook de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat betekent dat het zelfs kan voorkomen dat brandend maagzuur in de eerste plaats ontstaat!

Zwangerschap

Chocolade eten tijdens de zwangerschap heeft enkele voordelen voor de gezondheid. Uit een studie bleek dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap chocolade aten minder bloedarmoede en een lagere bloeddruk hadden, en minder kans hadden om in het ziekenhuis opgenomen te worden wegens complicaties bij de zwangerschap.

 

Maar hoeveel chocolade per dag is gezond?

Zorg ervoor dat je ongeveer 3-6 gram ongezoete cacao per dag eet  (het beste is pure chocolade) om de bovengenoemde gezondheidsvoordelen te laten doorwerken. Geniet van je gezonde chocolade snack. Want zoals dat met alles is. Eet niet TE veel. Geniet met mate!

 

SUPERTIP:
Verwen jezelf of een ander met de beste chocolade! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

[1] Wetenschappelijk onderzoek chocolade

 

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

droge lippen
🍏 Gezondheid
Droge lippen? Dit is de oorzaak!

De herfst en winter brengt veel mooie dingen met zich mee, zoals lekker warme truien, warme chocolade melk en nog veel meer. Helaas brengen de koude maanden ook minder fijne dingen met zich mee, zoals droge en gebarsten lippen.

Lees meer »
griep voorkomen
🍏 Gezondheid
Griep voorkomen? Doe je zo!

Helaas is griep ontzettend besmettelijk en loop je grote kans om ziek te worden als er weer eens een epidemie heerst. Wat belangrijk om te weten is dat de besmetting via snot- slijm en speeksel gaat.

Lees meer »
dode plant
🌵 Tuin
Dode plant? Dit is de oorzaak!

Planten hebben alleen wat water en licht nodig om ze te zien stralen en groeien. Simpel genoeg toch? Voor iemand met groene vingers wel, maar voor de rest van de mensheid is het runnen van een huishouden een stuk eenvoudiger.

Lees meer »
lang weekend
👀 Diverse tips
Lang weekend? Zo lijkt je weekend langer!

Weekend! heerlijk, maar wat vliegt het iedere keer voorbij. Het weekend hebben we nodig om er ons van maandag tot vrijdag doorheen te kunnen slepen. Op zondag bereiden we ons weer voor, op de werk week en vraag je je af hoe deze 48 uur zo snel zijn gegaan.

Lees meer »
Huidveroudering
🍏 Gezondheid
Huidveroudering? Dit kan je er tegen doen!

Elke dag worden we weer een klein beetje ouder. Soms zou je wel eens willen dat je de tijd stil kon zetten omdat je alweer een rimpeltje of ouderdomsvlekje ziet verschijnen. Je lichaam krijgt te maken met huidveroudering.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.