Chocolade is heerlijk, maar is chocolade gezond? Dit artikel geeft je 9 redenen waarom chocolade goed voor je is. Het “supervoedsel” dat al jarenlang een slechte reputatie heeft gekregen vanwege zijn hoge caloriegehalte wordt hier verdedigd. Natuurlijk moet men niet overdrijven met te veel chocolade eten. Want naast cacao zit er ook suiker en melkvet in. Wij delen namelijk graag hoe gezond chocolade is. Ouderen kunnen ook beter pure chocolade eten omdat die meer antioxidanten bevat dan melkchocolade. 

En dat is nog niet alles: cacao heeft een positief effect op de doorbloeding en verbetert de cognitieve prestaties (zodat je zelfs beter kunt werken na het nuttigen ervan). De reden is dat cacao de afgifte stimuleert van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine.

Om de twijfel weg te nemen dat het ongezond is om te veel chocolade te eten: wetenschappers [1] hebben ontdekt dat het eten van cacao geen effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed als men het met mate eet (maximaal één reep melkchocolade per week). Dus wie gezond wil zijn moet zich zeker verwennen met een paar stukjes in plaats van een heel blok te verslinden.

 

SUPERTIP:
Verwen jezelf of een ander met de beste chocolade! Gebruik dit =>

is chocolade gezond

Is chocolade gezond? We leggen het hieronder uit!

1. Antioxidanten

Chocolade heeft ontstekingsremmende eigenschappen dankzij het cacaogehalte, dat veel antioxidanten bevat. Cacao bevat ook polyfenolen, dat zijn sterke antioxidanten en die zijn goed voor het hart.

2. Doorbloeding

Cacao verbetert de doorbloeding, wat oudere mensen zou helpen beschermen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cacao bevat ook twee chemische stoffen die de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom naar de hersenen verbeteren.

3. Stemming

Chocolade verhoogt het peil van phenylethylamine, dat een stemmingsverhogende chemische stof is. Het bevat ook serotonine en anandamide, die beide als antidepressiva werken.

4. Is chocolade gezond voor het hart?

Cacao kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het is rijk aan magnesium (een mineraal met veel voordelen) en kalium (dat de hartslag regelt). Cacao kan helpen ook het totale en “slechte” cholesterolgehalte te verlagen.

5. Is chocolade gezond voor mensen met diabetes?

Van mensen die regelmatig chocolade consumeren is aangetoond dat ze minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom mensen vaak naar chocolade verlangen als ze gestrest zijn – het bevat magnesium, dat nuttig kan zijn voor mensen die onder stress staan, maar ook voor diabetici.

 

We zijn nog niet klaar! Ook dit zijn enkele voordelen!

6. Is chocolade gezond tijdens het afvallen?

Chocolade als snack kan je helpen gewicht te verliezen. Wie had dat gedacht? Het is waar: als je je consumptie van chocoladerepen spreidt, en maar een klein beetje per keer eet, is de kans kleiner dat je er helemaal van aankomt. Pure chocolaatjes bevatten minder calorieën dan melkchocolade, dus ga voor pure chocolade.

7. Gezondheid van de tanden

Dat klopt: chocolade is eigenlijk goed voor je tanden! Chocolade bevat een chemische stof die theobromine heet en die tandbederf remt door ziektekiemen die het veroorzaken te doden en de groei van tandplak af te remmen. Deze chemische stof heeft zelfs antibacteriële eigenschappen, zodat het de mond kan beschermen tegen tandvleesontsteking.

8. Brandend maagzuur

Cacao bevat veel magnesium, dat kan helpen de symptomen van brandend maagzuur en andere maagproblemen te verminderen door het maag-darmkanaal te ontspannen. Magnesium helpt ook de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat betekent dat het zelfs kan voorkomen dat brandend maagzuur in de eerste plaats ontstaat!

9. Is chocolade gezond tijdens de zwangerschap?

Chocolade eten tijdens de zwangerschap heeft enkele voordelen voor de gezondheid. Uit een studie bleek dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap chocolade aten minder bloedarmoede en een lagere bloeddruk hadden, en minder kans hadden om in het ziekenhuis opgenomen te worden wegens complicaties bij de zwangerschap.

 

Maar hoeveel chocolade per dag is gezond?

Zorg ervoor dat je ongeveer 3-6 gram ongezoete cacao per dag eet  (het beste is pure chocolade) om de bovengenoemde gezondheidsvoordelen te laten doorwerken. Geniet van je gezonde chocolade snack. Want zoals dat met alles is. Eet niet TE veel. Geniet met mate!

 

SUPERTIP:
Verwen jezelf of een ander met de beste chocolade! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

[1] Wetenschappelijk onderzoek chocolade