Hoe lang blijft brood goed? Of het nu vers gegeten wordt of geroosterd met een beetje boter, brood is een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen die er zijn. Daarnaast zijn er verschillende manieren om vast te stellen of brood bedorven is. Er zijn ook verschillende redenen waarom brood bederft, zoals schimmel en gistinfecties.

Hoe lang blijft brood goed

Maar hoe lang blijft brood goed? De beste manier om te zien of je brood veilig is om te eten is door een eenvoudige reuktest te doen en de houdbaarheidsdatum te controleren. Als je schimmel op je brood ziet, moet je het sowieso weggooien. 

SUPERTIP:
Genieten van vers brood? Verser kan niet! Gebruik dit =>

Brood met schimmel

Schimmel begint meestal op het oppervlak van brood te groeien. Schimmel laat vaak een ongewenste groene of zwarte kleur achter. Schimmel kan gevaarlijk zijn en mag nooit gegeten worden, want de wortels ervan groeien diep in de kern van het voedsel en vormen een gevaar voor de gezondheid.

Schimmel voorkomen

Om schimmelvorming te voorkomen, koel je je broden (bij vers, warm brood) nadat je ze in de winkel hebt gekocht. Doe je dat niet, dan kan er toch schimmel ontstaan doorschimmelinfecties. Ook moet je er voor zorgen dat er geen vocht bij het brood komt. Hierdoor ontstaat ook schimmel.

Gistinfecties voorkomen

Om gistinfecties te voorkomen, bewaar je brood na elk gebruik in een goed afgesloten zak of bakje. Snijd alleen (indien mogelijk) af wat je van plan bent te eten en laat het overige brood goed afgesloten in de zak zitten.

Hoe lang blijft brood goed

De beste manier om te zien of brood bedorven is

De beste manier om te zien of brood bedorven is, is door een reuktest en door de houdbaarheidsdatum te controleren die op de verpakking staat. Als het vreemd ruikt of schimmel vertoont, gooi het dan weg. Brood kan in een plastic zak gedaan worden terwijl het nog lichtjes warm is van het bakken en tot drie maanden achter elkaar ingevroren worden.

Als er geen geur van je brood afkomt en er geen schimmel op groeit, kijk dan eens op de verpakking om te zien wanneer het vervalt. Als je je brood goed bewaard hebt, zou het minstens een week na aankoop veilig moeten zijn om te eten, maar als je je niet kunt herinneren wanneer je het brood kocht of niet zeker bent van de kwaliteit, gooi het dan liever weg dan dat je een risico neemt.

Hoe lang blijft brood goed? Daar heb je nu het antwoord op! 

 

SUPERTIP:
Genieten van vers brood? Verser kan niet! Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.