Hoe krijg je bloed uit kleding? Is een veelgestelde vraag. Een bloedvlek is (helaas) een hele moeilijke vlek om te verwijderen, vooral op kleding. Of het nu van een struikel- en valongeluk is of van een bloedneus van je kind op zijn nieuwe witte blouse, bloedvlekken uit kleding verwijderen kan soms onmogelijk lijken. Toch deel ik hieronder een aantal handige tips om bloed uit kleding te verwijderen.

SUPERTIP:
Dit werkt ook om vlekken te verwijderen… Gebruik dit =>

Hoe krijg je bloed uit kleding? Leg het in koud water

Als het kledingstuk wasbaar is en nog niet gewassen is, leg het dan onmiddellijk in koud water en laat het minstens 15 minuten weken of tot de vlek eruit komt. Zo voorkom je dat het bloed zich in de vezels van je kleding nestelt.

Als je kledingstuk niet kunt wassen..

Als het kledingstuk niet wasbaar is, leg het dan minstens 15 minuten in de vriezer voor je de vlek probeert te verwijderen. Dit zal het neerslaan van bloed in de vezels van de kleding vertragen of zelfs stoppen. Daarna kan je aan de slag met de volgende tips.

Hoe krijg je bloed uit kleding

Hoe krijg je bloed uit kleding met waterstofperoxide

Als de vlek vers is en nog nat, doe dan waterstofperoxide op een watje of wattenstaafje en dep ermee tot de vlek lichter begint te worden. Wrijf niet, want dat brengt verdere schade toe aan de vezels van je kleding. Gebruik een wit papieren handdoekje om de vlek te absorberen terwijl je hem eraf probeert te halen. Giet nooit waterstofperoxide rechtstreeks op een bloedvlek, want dat kan de vlek verspreiden en je kleding verkleuren.

Als dit niet werkt of als het bloed is opgedroogd, probeer dan een mengsel van afwasmiddel en water te gebruiken in plaats van waterstofperoxide. Als dat niet lukt, dep dan voorzichtig wat vloeibare handzeep op de vlek.

Spoel de bloedvlek af met koud water

Spoel de plek af met koud water, om eventuele sporen van waterstofperoxide of afwasmiddel die in de stof achtergebleven zijn te verwijderen. Dep daarna droog met een wit papieren handdoekje of servet. 

Als de bloedvlek er nog zit, herhaal je de vorige stappen zo vaak als nodig is om het bloed zo veel mogelijk te doen vervagen, voordat je verder gaat.

De bloedvlek is lichter geworden

Nu je zoveel mogelijk van de vlek uit je kleding hebt verminderd of verwijderd, meng je een oplossing van warm water en zout in een kom. Week de bevlekte plek van je kleding 15 minuten of langer in de zoutoplossing, en ververs het mengsel als het afkoelt, tot je zoveel mogelijk bloed uit de vezels van het kledingstuk hebt verwijderd.

Daarna spoel je je kleding af onder koud water om de losgekomen deeltjes kwijt weg te spoelen en week het kledingstuk dan in een mengsel van koud water en afwasmiddel gedurende maximaal 30 minuten.

Als er nog wat bloedsporen op je kleding zitten, herhaal je de stappen tot je zoveel mogelijk verwijderd hebt. De bloedvlek is uiteindelijk bijna of zelf verwijderd. Nu kan je overgaan op een wasprogramma met dit (klik hier), dit zorgt voor het opnieuw wit/witter maken van je kleding.

Hoe krijg je bloed uit kleding? Daar heb je nu het antwoord op! 🙂

SUPERTIP:
Dit werkt ook om vlekken te verwijderen… Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.