Het is tijd voor een grote schoonmaak. Maar hoe pak je dit het beste aan? Waar moet je beginnen? Een grote schoonmaak hoeft namelijk geen vervelende klus te zijn. Dankzij tip 1, begin je meteen met een goed gevoel aan het schoonmaken van je huis. Ontdek hieronder alle handige tips die je helpen bij een grote schoonmaak. 

SUPERTIP:
Dit heb je nodig voor een grote schoonmaak! Gebruik dit =>

1. De grote schoonmaak!

Wil je beginnen aan de grote schoonmaak van je huis? Zet dan een muziekje op en maak het leuk! Schoonmaken hoeft niet vervelend te zijn, zet gewoon je favoriete muziek aan en kom in de juiste vibe. Je zult merken dat het daardoor helemaal niet erg is om schoon te maken! Heerlijk!

grote schoonmaak

2. Maak een plan van aanpak

Maak voor jezelf een schema of plan hoe je de schoonmaak wilt aanpakken. Op deze manier kan je efficiënter te werk gaan en vergeet je niks. Het hoeft geen uitgebreid plan te zijn, maar door een paar punten te noteren, kan je er ook voor kiezen om sommige punten zoals de ramen wassen, op een andere dag aan te pakken.

3. Ruim alle rommel eerst op

Ruim eerst alle rommel op. Voordat je gaat stoffen, dweilen of boenen is het verstandig om eerst alle rommel op te ruimen. Alleen op deze manier kan je alles goed schoonmaken. Hoe vervelend is het als er overal nog speelgoed ligt of andere spullen. Door eerst de rommel op de ruimen, krijg je meer overzicht en dit zal de grote schoonmaak een stuk prettiger maken.

4. Gebruik schoonmaakdoekjes

Neem een schoonmaakdoekje voor iedere klus. Gebruik nooit hetzelfde doekje voor verschillende klussen, dit is niet hygiënisch. Neem dus voor iedere klus een schoon schoonmaakdoekje mee en begin met boenen. Wel zo fris!

5. Gebruik altijd de juiste producten tijdens de grote schoonmaak

Gebruik de juiste (schoonmaak)producten. Niet ieder schoonmaakproduct is geschikt voor iedere klus. Gebruik dus de juiste producten om iets schoon te maken, anders doe je meer kwaad dan goed. Zo schreef ik onlangs nog een artikel over het schoonmaken van je aanrecht. Doe er je voordeel mee!

6. Stof alles af met een plumeau of microvezeldoekjes

Wanneer je gaat afstoffen, is het verstandig om van boven naar beneden te werken. Hierdoor hoef je het afstoffen niet te herhalen. Je kunt gebruik maken van een plumeau of  je maakt gebruik van microvezeldoekjes. Microvezeldoekjes zijn erg efficiënt in het schoonmaken van oppervlaktes. Gebruik ze dus voor iedere klus, dan ben je verzekerd van een goede schoonmaak.

7. Doe alle ramen open

Als je gaat stofzuigen of dweilen, doe dan altijd de ramen open. Dit zorgt ervoor dat het dat er minder stof in huis blijft hangen en dat je huis lekker fris blijft ruiken tijdens het poetsen. Want stofzuigers laten altijd een muffe geur achter.

8. Ga niet te snel te werk tijdens de grote schoonmaak

Schoonmaken is geen race, ga dus niet te snel te werk. Als je te snel te werk gaat, dan maak je wel schoon, maar ben je ook snel moe. Misschien vergeet je zelfs plekjes of je later toch strepen op je net gewassen ramen. Pak elke klus één voor één aan. 

9. Veeg na het dweilen de vloer droog

Wanneer je klaar bent met dweilen, veeg dan de vloer droog. Op deze manier voorkom je dat er natte plekken op de vloer achterblijven. Het droogvegen is geen must, maar probeer er dan ook niet overheen te lopen als je net gedweild hebt.

10. Zorg ervoor dat alles weer op zijn plek komt

Wanneer je klaar bent met schoonmaken, zorg dan ervoor dat alles weer op zijn plek komt. Ruim de dweil en stofzuiger netjes op en leg alle spullen die beneden liggen, maar eigenlijk boven horen, terug op zijn plek. Een opgeruimd huis is wel zo fijn!

SUPERTIP:
Dit heb je nodig voor een grote schoonmaak! Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.