Stof verminderen in huis? Wanneer je net je huis hebt schoongemaakt, lijkt het erop dat de vloer een paar minuten later weer bedekt is met een laag stof. Hoe komt dat toch? Je moet namelijk weten dat stof uit twee verschillende soorten bestaat: dode huidcellen en vreemde deeltjes die in de lucht zweven. Je huidcellen die loslaten is een normaal proces, maar je kunt wel wat doen om het aantal stofdeeltjes in je huis te verminderen. Ontdek snel 10 handige tips!

SUPERTIP:
Stof verminderen in huis? Gebruik dit =>

1. Stof verminderen in huis met een HEPA-filter? 

Wil jij minder stof in je huis? Maak gebruik van een stofzuiger met een HEPA-filter. Deze filters halen de vreemde deeltjes uit de lucht, waardoor je huis stofvrij blijft. Een stofzuiger met een goed filterend systeem kan tot 99% van alle stofdeeltjes opvangen.

Onlangs schreef ik hier een artikel over voor als je veel stof in huis hebt, waar uit onderzoek bleek dat je er van kunt ‘aankomen’. Stof bevat namelijk calorieën. Klinkt misschien een beetje vreemd? Maar het lees het artikel maar eens door! 

2. Gebruik een microvezeldoek om schoon te maken

Gebruik een microvezeldoek om stof af te nemen in plaats van een dweil of mop. Deze doeken zuigen het stof op in plaats van het te verspreiden. Wel zo handig als je een stofvrij huis wilt!

Stof verminderen in huis

3. Ventileer je huis goed

Ventileer je huis regelmatig door ramen en deuren open te zetten. Dit zorgt ervoor dat vreemde deeltjes minder kans hebben om zich in je huis te nestelen. En tijdens zonnige dagen is dit toch alleen maar genieten, een fris windje door je woonkamer!

4. Stof verminderen in huis met een luchtbevochtiger

Zet een luchtbevochtiger in je huis die voor een aangename luchtvochtigheid zorgt. Hierdoor blijven de stofdeeltjes minder lang in de lucht hangen. En heb je minder kans op dat je de stofdeeltjes inademt. 

5. Hoe staan je meubels er bij?

Plaats geen meubels tegen de wand. Wanneer je meubels tegen de wand plaatst, blijft het stof tussen de meubels en de wand zitten. Hierdoor moet je ook elke keer alles gaan verschuiven of je vergeet het zelfs schoon te maken. Dit is slecht voor je gezondheid.

6. Neem de tijd voor een schoon huis

Neem de tijd om je huis goed schoon te maken. Als je eenmaal begint, ga dan door tot het huis helemaal schoon is. Smeer niet alleen de oppervlakten in met schoonmaakmiddel, maar maak ook de kieren en naden goed schoon. Hier nestelt zich namelijk veel stof samen. En je wilt natuurlijk al het stof in je huis verwijderen.

7. Stof door te koken?

Pas op met koken. Wanneer je kookt, ontstaat er vaak stoom. Deze stoom kan het stof doen opwaaien en rondvliegen in huis. Dus mocht je een raam in je keuken hebben? Zet het raam dan open zodat het stof zich een weg naar buiten kan vinden.

8. Stof verminderen in huis? Maak regelmatig schoon

Maak je huis regelmatig schoon. Hoe vaker je het stof verwijdert, hoe minder kans er is dat het zich ophoopt. Zorg ervoor dat je minimaal één keer per week stofzuigt en dweilt. En dat je minimaal 1x per week alles kiertjes en naden na gaat. Vergeet ook niet om de plinten af te stoffen.

Is stof in huis ongezond?

Stof is ontzettend ongezond. Het kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën, astma en longontsteking. Daarnaast is het ook gewoon vies om in een huis vol met stof te wonen. Je voelt je er niet prettig in en het ziet er ook niet mooi uit.

Waarom heb ik zoveel stof in huis?

Er zijn verschillende oorzaken van stof in huis. Vaak komt het door slecht ventileren. Als er te weinig luchtcirculatie is, blijven de deeltjes stof in de ruimte hangen. Ook kunnen vuil en stof zich verzamelen op meubels en vloeren als je niet regelmatig stofzuigt of dweilt.

Daarnaast kan er ook veel stof in huis zitten als je huisdieren hebt. Huisdieren brengen namelijk veel haar mee naar binnen. Ook zijn er mensen die gevoelig zijn voor stof. Ze kunnen gezondheidsproblemen krijgen van stof dat anderen niet storen.

Waarom is een slaapkamer zo stoffig?

Een slaapkamer is stoffig omdat er vaak niet goed wordt geventileerd. De luchtvochtigheid in een slaapkamer is vaak erg hoog, waardoor stofdeeltjes kunnen optrekken. Daarnaast ligt er in een slaapkamer veel vuil en stof, omdat we hier vaak onze schoenen en kleding uittrekken. Dit alles zorgt ervoor dat een slaapkamer snel erg stoffig kan worden.

SUPERTIP:
Stof verminderen in huis? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.