Jaarlijks gooien wij duizenden kilo’s aan voedsel weg. Zonde, want aardig wat voedingsmiddelen kun je hergebruiken. Je kunt voor sommige groenten er ook voor kiezen om het in te vriezen. Mocht je teveel groente in de aanbieding hebben gekocht. De truc is om bewust om te gaan met alles wat je hebt. Helaas gaat dit maar al te vaak op de automatische piloot. Ben jij benieuwd naar welke groenten je opnieuw kunt laten groeien? Hieronder deel ik een aantal voorbeelden: 

 

Deze groenten kan je opnieuw laten groeien: sjalotten

Je kunt sjalotten opnieuw laten groeien door 2 centimeter van het uiteinde in een glas met een klein beetje water te leggen. Je zult zien dat deze groente zich opnieuw gaat ontwikkelen.

 

 

SUPERTIP:
Je eigen groenten kweken? Gebruik dit =>

 

Knoflook

Wanneer er groene sprietjes uit knoflook beginnen te groeien, kun je ze in een glas met een klein beetje water plaatsen. De sprietjes hebben een milde smaak en zijn uitermate geschikt door een salade, pasta en andere gerechten waar je een milde knoflook aan toe wilt voegen.

 

Bok Choy

Bok choy kun je opnieuw laten groeien door het uiteinde in water te leggen. Binnen 1 tot 2 weken kun je de bok choy overplanten naar een pot met aarde om het te laten groeien tot een volledige bok choy.

 

Deze groenten kan je opnieuw laten groeien: wortels

Doe de uiteindes van wortels in een diep bord met een beetje water. De wortels zijn binnen een aantal weken weer te gebruiken in een salade.

 

Basilicum

Wanneer je een 5 cm lange stengel van basilicum hebt kun je deze in een glas met water zetten. Plaats deze vervolgens in direct zonlicht. Wanneer de wortels ongeveer 2 tot 3 cm zijn kun je de stengel omplanten naar een pot met aarde. Binnen no-time heb je een complete plant.

 

Selderij

Zet de onderkant van de selderij in een glas met warm water in de zon. In het midden van de onderkant worden bladeren dikker en gaan ook groeien. Zodra dit gebeurt kun je de selderij overplaatsen naar een pot met aarde.

groenten selderij

Bindsla

Zet de kont van bindsla op een diep bord met een centimeter water. Zorg dat er altijd een centimeter water op het bord ligt, vul dit aan als het water daalt. Na een paar dagen ga je wortels zien en zullen er ook nieuwe bladeren groeien. Zodra dit gebeurt kun je de bindsla overplanten naar een pot met aarde.

 

Koriander

Ook de stengels van koriander kun je gebruiken om een nieuwe plant te laten groeien. Plaats een stengel in een glas water en zodra er wortels van plus minus 2 cm ontstaan kun je de koriander omplanten naar een pot met aarde. Binnen een paar maanden heb je een volledige plant!

 

SUPERTIP:
Je eigen groenten kweken? Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.