Omslag foto facebook (3)
goede manieren

Goede manieren bij brengen bij je kinderen? Doe je zo!

Natuurlijk wil je dat je kind zich netjes gedraagt en altijd beleefd is. Het is daarom van essentieel belang dat je een kind zo jong mogelijk al goede manieren probeert bij te brengen, zoals wachten op je beurt en het zeggen van ‘dank je wel’. Het aanleren gaat echt niet vanzelf, daar zul jij als ouder wat tijd in moeten steken, maar als je het goed doet, zal je kind het al gauw uit zichzelf gaan doen. 

 

Wat is het nut van goede manieren?

Je hoort te eten met je mond dicht, met volle mond praten is ook not done, verder hoor je te wachten tot iemand anders is uitgepraat en geven we netjes de hand. Maar is dit wel zo belangrijk? Het hebben van goede manieren heeft alles te maken met sociaal gedrag en inlevingsvermogen. Deze twee zijn weer belangrijk, als je een positief contact met een ander wil hebben.

SUPERTIP:
Goede manieren stimuleren? Gebruik dit =>

Voor wie zijn goede manieren belangrijk? Voor jou of voor je kind?

Helpen die goede manieren vooral jouw als ouder, of je kind? Leer je een kind goede manieren omdat hij of zij daar een socialer persoontje door wordt, of ben je bang om een flater te staan omdat je kind geen ‘dankjewel’ heeft gezegd. Of denk je dat je een slechte moeder bent, als je je kind geen manieren bijbrengt?

 

Kinderen zien alleen de echte dingen

Kinderen weten haarfijn te analyseren of mensen het echt goed met hun menen, wat ze ook doen. Ze voelen precies aan als iets alleen maar vanwege het imago gedaan wordt, of omdat men denkt dat het zo hoort (lege inhoud). Eigenlijk moet je kind jou dus een goed gevoel gaan geven. Het kind kan dan twee dingen doen, of het past zich aan, of het gooit de kont tegen de krib en heeft lak aan alle beleefdheidsnormen.

 

Breng manieren zo bij, dat het kind uit zichzelf gemotiveerd is

Je mag van je kind natuurlijk wel wat verwachten, zoals het met mes en vork eten, een handje geven, of dat het zijn voeten netjes veegt. Kinderen hebben hier geen probleem mee, als ze maar begrijpen wat het nut hier van is. Leg je kinderen dit dus uit. Een handje geven doe je om contact met de ander te maken, je mond eerst leeg eten voordat je gaat praten, maakt je ook verstaanbaar. Voor kinderen is het niet zo belangrijk of iets nou hoort of niet hoort, ze moeten beseffen dat het prettiger is als je een leuk contact met de ander kunt hebben.

 

Ga je uiteindelijk voor de vorm of voor de inhoud?

Bepaal voor jezelf wat voor jou belangrijk is in het leven. Vind jij het een probleem als je kindje eens weigert om een handje te geven? Heb je liever een kind dat uit zichzelf gemotiveerd is en zelf nadenkt over bepaalde dingen, of heb je liever een sociaal afgericht kind? Laat je kind het eens bepalen en geniet hoe je kind met bepaalde zaken op geheel eigen wijze omgaat.

 

SUPERTIP:
Goede manieren stimuleren? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

acrylverf verwijderen
💎 Schoonmaak
Acrylverf verwijderen doe je zo!

Als je schildert gebeuren er zeker ongelukjes en fouten. Je kunt merken dat je meerdere keren over iets heen schildert in een poging de acrylverf bij het kleurenschema van je werkstuk te laten passen. Misschien voeg je te veel water toe als je het als een wash gebruikt, of misschien wil de verf die dag gewoon niet met je penseel of ondergrond samenwerken, haha! 

Lees meer »
koolhydraatarme ovenschotel
🍏 Gezondheid
De voordelen van een koolhydraatarme ovenschotel

Je wilt eindelijk je goede voornemens waarmaken? Op de wandelgangen hoor je succesvolle verhalen over koolhydraatarm eten. Maar je weet niet waar je moet beginnen? Hoewel het eten van meer koolhydraten een aantal prachtige gezondheidsvoordelen kan hebben, kan het eten van te veel of de verkeerde soorten leiden tot problemen als een te hoge bloedsuiker, verhoogde gewichtstoename of zelfs chronische gezondheidsproblemen.

Lees meer »
snurken
🍏 Gezondheid
Wat te doen tegen snurken?

Er zijn behoorlijk wat relaties die op de klippen lopen, omdat de partner een stevige snurker is. Het is ook erg irritant als je de halve nacht wakker ligt, omdat je maar niet in slaap kunt komen door het gesnurk naast je. Al probeer je je daar zo goed mogelijk van af te schakelen, het lijkt dan wel alsof het snurken dan alleen maar in volume toeneemt.

Lees meer »
weinig opbergruimte
👀 Diverse tips
Weinig opbergruimte? Dit is de oplossing!

Wanneer de kasten vol zijn en je geen ruimte meer hebt om de overige rommel netjes op te bergen, kan het heel frustrerend worden. Je hebt dan het gevoel dat je een hoop weg moet doen waar je helemaal niet van af wilt of een groter huis nodig hebt.

Lees meer »
frisse geur in huis
💎 Schoonmaak
Frisse geur in huis? Zo ga je te werk!

Het is puur genieten om thuis te komen na een lange, stressvolle dag in een heerlijk, fris huis. Des te vervelender is het wanneer je een pittige of sterk ruikende maaltijd hebt gekookt je hele huis niet meer fris ruikt.

Lees meer »
minder koolhydraten eten
🍏 Gezondheid
De voordelen van minder koolhydraten eten

Koolhydraten zijn o.a. een van de belangrijkste voedingsstoffen in je voeding. Ze zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam, ze ondersteunen gezonde functies in je hersenen en vele andere organen, en bieden een breed scala aan voordelen als je ze op de juiste manier consumeert.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.