Natuurlijk wil je dat je kind zich netjes gedraagt en altijd beleefd is. Het is daarom van essentieel belang dat je een kind zo jong mogelijk al goede manieren probeert bij te brengen, zoals wachten op je beurt en het zeggen van ‘dank je wel’. Het aanleren gaat echt niet vanzelf, daar zul jij als ouder wat tijd in moeten steken, maar als je het goed doet, zal je kind het al gauw uit zichzelf gaan doen. 

 

Wat is het nut van goede manieren?

Je hoort te eten met je mond dicht, met volle mond praten is ook not done, verder hoor je te wachten tot iemand anders is uitgepraat en geven we netjes de hand. Maar is dit wel zo belangrijk? Het hebben van goede manieren heeft alles te maken met sociaal gedrag en inlevingsvermogen. Deze twee zijn weer belangrijk, als je een positief contact met een ander wil hebben.

SUPERTIP:
Goede manieren stimuleren? Gebruik dit =>

 

Voor wie zijn goede manieren belangrijk? Voor jou of voor je kind?

Helpen die goede manieren vooral jouw als ouder, of je kind? Leer je een kind goede manieren omdat hij of zij daar een socialer persoontje door wordt, of ben je bang om een flater te staan omdat je kind geen ‘dankjewel’ heeft gezegd. Of denk je dat je een slechte moeder bent, als je je kind geen manieren bijbrengt?

 

Kinderen zien alleen de echte dingen

Kinderen weten haarfijn te analyseren of mensen het echt goed met hun menen, wat ze ook doen. Ze voelen precies aan als iets alleen maar vanwege het imago gedaan wordt, of omdat men denkt dat het zo hoort (lege inhoud). Eigenlijk moet je kind jou dus een goed gevoel gaan geven. Het kind kan dan twee dingen doen, of het past zich aan, of het gooit de kont tegen de krib en heeft lak aan alle beleefdheidsnormen.

 

Breng manieren zo bij, dat het kind uit zichzelf gemotiveerd is

Je mag van je kind natuurlijk wel wat verwachten, zoals het met mes en vork eten, een handje geven, of dat het zijn voeten netjes veegt. Kinderen hebben hier geen probleem mee, als ze maar begrijpen wat het nut hier van is. Leg je kinderen dit dus uit. Een handje geven doe je om contact met de ander te maken, je mond eerst leeg eten voordat je gaat praten, maakt je ook verstaanbaar. Voor kinderen is het niet zo belangrijk of iets nou hoort of niet hoort, ze moeten beseffen dat het prettiger is als je een leuk contact met de ander kunt hebben.

goede manieren

Ga je uiteindelijk voor de vorm of voor de inhoud?

Bepaal voor jezelf wat voor jou belangrijk is in het leven. Vind jij het een probleem als je kindje eens weigert om een handje te geven? Heb je liever een kind dat uit zichzelf gemotiveerd is en zelf nadenkt over bepaalde dingen, of heb je liever een sociaal afgericht kind? Laat je kind het eens bepalen en geniet hoe je kind met bepaalde zaken op geheel eigen wijze omgaat.

 

SUPERTIP:
Goede manieren stimuleren? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

Ook interessant:

  1. Hoofdluis voorkomen? Doe je zo!