Omslag foto facebook (3)
Hoofdluis voorkomen (1)

Hoofdluis voorkomen? Doe je zo!

De scholen zijn weer begonnen en daarmee vaak ook weer de luizentijd. De luizenmoeders worden weer opgetrommeld, want het is toch ontzettend belangrijk dat er regelmatig gecontroleerd wordt op hoofdluis. Het is ontzettend vervelend als je kind thuiskomt met de mededeling, dat er luizen zijn gevonden in het haar. Werkelijk alles moet dan ontsmet worden en ook de overige gezinsleden moeten regelmatig gecontroleerd worden. Alleen al bij het idee van luizen, krijg je al last van jeuk op je hoofd. Hoofdluis voorkomen? Lees snel verder…

 

SUPERTIP:
Last van hoofdluis? Of voorkomen? Gebruik dit =>

 

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten die op het menselijk hoofd leven, meestal tussen de hoofdhuid en het haar. Ze voeden zich met bloed. Deze hoofdluizen nemen meestal hun intrek in het haar, maar kunnen ook onder kragen of rond oorbellen gevonden worden. Hoofdluizen gaan meestal maar 30 dagen mee, want ze moeten een andere gastheer vinden om zich mee te voeden. Kinderen, maar ook volwassenen kunnen ze krijgen. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

 

Hoofdluis voorkomen

Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen die haargel en/of haarlak gebruiken, veel minder kans hebben op een besmetting met hoofdluis. Van de jongens die haargel gebruiken, heeft maar 3% last van hoofdluis. Van de jongens die geen haargel gebruiken, is dit 6%. Bij de meisjes is dit percentage weer anders. 7% van de meisjes die haarlak gebruiken hebben last van hoofdluis. Gebruiken de meisjes geen haarlak, dan loopt dit percentage gelijk al op naar 12% die hoofdluis hebben. Helaas voor de meisjes met lange haren, voelen de luizen zich meer thuis, in de lange haren.

Op hoofdluis wordt alleen op de basisschool gecontroleerd terwijl het een feit is dat het op de middelbare school nog net zo veel voorkomt. Het is dus belangrijk dat je waakzaam blijft! Ook maakt de jeugd steeds meer selfies. Ze hangen dan met de hoofden tegen elkaar aan. Dit zorgt dan voor een mooi looppad voor de luizen.

 

Maak haarborstels schoon

Maak haarborstels en kammen regelmatig schoon met heet water. De hitte zal de luizen doden. Dit is vooral belangrijk als meerdere mensen dezelfde haarborstel gebruiken.

 

Was je haar met shampoo

Was je haren regelmatig met heet water en shampoo. Dit helpt voorkomen dat de luizen in de eerste plaats op je klimmen, want ze kunnen niet goed zwemmen. Dus mocht je al een beetje last hebben van hoofdluis, kan je misschien geluk hebben door ze er nog uit te wassen. En gebruik een conditioner nadat je je haar met shampoo gewassen hebt, want dan kunnen de luizen zich er moeilijker aan vasthechten.

 

Was al je kleding

Was besmette kleding, lakens en handdoeken in zeer heet water. Dit doodt zowel de luizen als hun eitjes (neten). Droog alles goed af, want hitte is ook effectief tegen neten. Vergeet niet alle pas gedragen mutsen, sjaals en jassen schoon te maken.

 

Droog je haren met een schone handdoek

Droog je haar altijd af met een schone handdoek na het nemen van een douche. Dit zal voorkomen dat de hoofdluizen zich aan je haar vastklampen. 

 

 

SUPERTIP:
Last van hoofdluis? Of voorkomen? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

acrylverf verwijderen
💎 Schoonmaak
Acrylverf verwijderen doe je zo!

Als je schildert gebeuren er zeker ongelukjes en fouten. Je kunt merken dat je meerdere keren over iets heen schildert in een poging de acrylverf bij het kleurenschema van je werkstuk te laten passen. Misschien voeg je te veel water toe als je het als een wash gebruikt, of misschien wil de verf die dag gewoon niet met je penseel of ondergrond samenwerken, haha! 

Lees meer »
koolhydraatarme ovenschotel
🍏 Gezondheid
De voordelen van een koolhydraatarme ovenschotel

Je wilt eindelijk je goede voornemens waarmaken? Op de wandelgangen hoor je succesvolle verhalen over koolhydraatarm eten. Maar je weet niet waar je moet beginnen? Hoewel het eten van meer koolhydraten een aantal prachtige gezondheidsvoordelen kan hebben, kan het eten van te veel of de verkeerde soorten leiden tot problemen als een te hoge bloedsuiker, verhoogde gewichtstoename of zelfs chronische gezondheidsproblemen.

Lees meer »
snurken
🍏 Gezondheid
Wat te doen tegen snurken?

Er zijn behoorlijk wat relaties die op de klippen lopen, omdat de partner een stevige snurker is. Het is ook erg irritant als je de halve nacht wakker ligt, omdat je maar niet in slaap kunt komen door het gesnurk naast je. Al probeer je je daar zo goed mogelijk van af te schakelen, het lijkt dan wel alsof het snurken dan alleen maar in volume toeneemt.

Lees meer »
weinig opbergruimte
👀 Diverse tips
Weinig opbergruimte? Dit is de oplossing!

Wanneer de kasten vol zijn en je geen ruimte meer hebt om de overige rommel netjes op te bergen, kan het heel frustrerend worden. Je hebt dan het gevoel dat je een hoop weg moet doen waar je helemaal niet van af wilt of een groter huis nodig hebt.

Lees meer »
frisse geur in huis
💎 Schoonmaak
Frisse geur in huis? Zo ga je te werk!

Het is puur genieten om thuis te komen na een lange, stressvolle dag in een heerlijk, fris huis. Des te vervelender is het wanneer je een pittige of sterk ruikende maaltijd hebt gekookt je hele huis niet meer fris ruikt.

Lees meer »
minder koolhydraten eten
🍏 Gezondheid
De voordelen van minder koolhydraten eten

Koolhydraten zijn o.a. een van de belangrijkste voedingsstoffen in je voeding. Ze zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam, ze ondersteunen gezonde functies in je hersenen en vele andere organen, en bieden een breed scala aan voordelen als je ze op de juiste manier consumeert.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.