De scholen zijn weer begonnen en daarmee vaak ook weer de luizentijd. De luizenmoeders worden weer opgetrommeld, want het is toch ontzettend belangrijk dat er regelmatig gecontroleerd wordt op hoofdluis. Het is ontzettend vervelend als je kind thuiskomt met de mededeling, dat er luizen zijn gevonden in het haar. Werkelijk alles moet dan ontsmet worden en ook de overige gezinsleden moeten regelmatig gecontroleerd worden. Alleen al bij het idee van luizen, krijg je al last van jeuk op je hoofd. Hoofdluis voorkomen? Lees snel verder…

 

SUPERTIP:
Last van hoofdluis? Of hoofdluis voorkomen? Gebruik dit =>

 

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten die op het menselijk hoofd leven, meestal tussen de hoofdhuid en het haar. Ze voeden zich met bloed. Deze hoofdluizen nemen meestal hun intrek in het haar, maar kunnen ook onder kragen of rond oorbellen gevonden worden. Hoofdluizen gaan meestal maar 30 dagen mee, want ze moeten een andere gastheer vinden om zich mee te voeden. Kinderen, maar ook volwassenen kunnen ze krijgen. Hoofdluis voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

 

Hoofdluis voorkomen

Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen die haargel en/of haarlak gebruiken, veel minder kans hebben op een besmetting met hoofdluis. Van de jongens die haargel gebruiken, heeft maar 3% last van hoofdluis. Van de jongens die geen haargel gebruiken, is dit 6%. Bij de meisjes is dit percentage weer anders. 7% van de meisjes die haarlak gebruiken hebben last van hoofdluis. Gebruiken de meisjes geen haarlak, dan loopt dit percentage gelijk al op naar 12% die hoofdluis hebben. Helaas voor de meisjes met lange haren, voelen de luizen zich meer thuis, in de lange haren.

Op hoofdluis wordt alleen op de basisschool gecontroleerd terwijl het een feit is dat het op de middelbare school nog net zo veel voorkomt. Het is dus belangrijk dat je waakzaam blijft! Ook maakt de jeugd steeds meer selfies. Ze hangen dan met de hoofden tegen elkaar aan. Dit zorgt dan voor een mooi looppad voor de luizen.

 

Maak haarborstels schoon

Maak haarborstels en kammen regelmatig schoon met heet water. De hitte zal de luizen doden. Dit is vooral belangrijk als meerdere mensen dezelfde haarborstel gebruiken.

 

Was je haar met shampoo

Was je haren regelmatig met heet water en shampoo. Dit helpt voorkomen dat de luizen in de eerste plaats op je klimmen, want ze kunnen niet goed zwemmen. Dus mocht je al een beetje last hebben van hoofdluis, kan je misschien geluk hebben door ze er nog uit te wassen. En gebruik een conditioner nadat je je haar met shampoo gewassen hebt, want dan kunnen de luizen zich er moeilijker aan vasthechten.

hoofdluis voorkomen

Hoofdluis voorkomen? Was je kleding

Was besmette kleding, lakens en handdoeken in zeer heet water. Dit doodt zowel de luizen als hun eitjes (neten). Droog alles goed af, want hitte is ook effectief tegen neten. Vergeet niet alle pas gedragen mutsen, sjaals en jassen schoon te maken.

 

Droog je haren met een schone handdoek

Droog je haar altijd af met een schone handdoek na het nemen van een douche. Dit zal voorkomen dat de hoofdluizen zich aan je haar vastklampen. 

 

SUPERTIP:
Last van hoofdluis? Of hoofdluis voorkomen? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

Ook interessant:

  1. Dit helpt tegen hoofdpijn!