Je hebt weer eens het idee opgepakt om de woonkamer eens drastisch onder handen te nemen.  Een gestucte muur verven lijkt simpel, maar je moet met een aantal dingen rekening houden. Een likje verf kan een ruimte er al heel anders uit laten zien. Het kan er een stuk mooier van worden, maar het kan ook behoorlijk verpest worden. Het laatste wil je natuurlijk het liefste voorkomen.

 

Gestucte muur verven? Hier moet je op letten!

Eerst en vooral is het belangrijk dat je de muur goed schoonmaakt. Veeg alle stof, vet of andere vervuiling van de muur af. Daarna moet je de muur ontvetten. Dit doe je door een ontvetter aan te brengen en hiermee de muur in te wrijven. Laat de ontvetter goed intrekken en veeg hem vervolgens van de muur af.

Als laatste stap is het belangrijk om een grondverf aan te brengen. Deze grondverf zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan de muur en dat de kleur langer mooi blijft. Laat de grondverf goed drogen voordat je begint met het verven van de muur.

Verder is het belangrijk om de juiste verf te kiezen voor je muur. Kijk goed naar de kleur van de gestucte muur en kies daarna een verf in dezelfde of een passende kleur. Gebruik geen verf die te veel glans heeft, want deze zal na verloop van tijd verslijten.

Gestucte muur verven in een knallende kleur

Een gestucte muur verven in een mooie knallende kleur, kan een hele spannende ingeving zijn. Maar als je aan deze ingeving in de avond toegeeft, kan het zijn dat de muren bij daglicht letterlijk op je af komen.

Een gestucte muur verven in een te felle kleur

In een magazine kan die lime-groene muur ontzettend mooi staan, maar een te felle kleur staat vaak maar zelden mooi in je eigen huis en al helemaal niet als het in kleine ruimtes gebruikt wordt.

 

SUPERTIP:
Goede muurverf is ontzettend belangrijk! Gebruik dit =>

 

Te veel vertrouwen in de kleurstalen

De kleur op een kleurstaal valt vaak toch heel anders uit als je hem op de muur gebruikt. Je kunt beter meerdere kleuren kiezen en deze op een klein stukje muur uit proberen.

Te eentonig

Meestal wordt gedacht dat een kleur gebruiken er chique en verfijnd uit ziet. Maar helaas, het eindresultaat is dan dodelijk saai. Er is in de ruimte helemaal niks waar de aandacht naar toe getrokken wordt. Het is goed om wat accenten aan te brengen zodat de ruimte meer gaat leven.

Wit gebruik in donkere ruimtes

In een mooie lichte ruimte staat spierwit erg mooi. Maar komt er daarentegen weinig natuurlijk licht naar binnen dan kan spierwit er al snel vies en deprimerend uit gaan zien. Off-white zou dan een hele mooie optie zijn.

gestucte muur verven

Je negeert schaduwen

Als je veel kleurverschillen in je kamer hebt, kun je beter een heldere kleur kiezen boven een donkere kleur. De lichtinval werpt vaak schaduwen, zodat de kleur dan nog donkerder gaat lijken.

Gestucte muur verven? Negeer de vloer niet!

We bedoelen nu natuurlijk niet de verfspetters op de vloer, maar dat de kleur van de vloer een behoorlijk effect op de muur kan hebben en andersom. Stem de kleuren dus op elkaar af, zodat je geen flater slaat.

Open ruimtes opdelen

Een mooie open ruimte kun je beter niet opdelen door verschillende kleuren te gaan gebruiken. Doe dit subtiele elementen zoals accessoires, of andere kleine dingen.

Trendgevoelig

Door de laatste trends te volgen, kun je wel inspiratie op doen, maar laat je hier niet door lijden. Het ene jaar is dit de mode het volgende jaar weer iets heel anders. Probeer je eigen smaak te volgen.

Speel altijd op safe

Als de moed je nu in de schoenen gezonken is, kun je ook nog altijd voor een neutraal kleurenpalet gaan. Dit kan misschien wel saai zijn, maar je kunt hem ook weer heel gemakkelijk over verven.

 

SUPERTIP:
Goede muurverf is ontzettend belangrijk! Gebruik dit =>

 

Ook interessant:

  1. Vintage meubels opknappen? Doe je zo!

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.