Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Ben je het zat om goede eieren weg te gooien omdat je niet meer weet wanneer je ze kocht en niet het risico wilt lopen ziek te worden door het eten van slechte eieren? Probeer je geld te besparen door veel eieren in bulk te kopen, maar eindig je dan met een stel rotte eieren die je nooit lijkt te kunnen gebruiken voor ze bederven? Hoe kun je gemakkelijk weten welke eieren nog veilig en eetbaar zijn en welke de volgende keer in de prullenbak gegooid moeten worden? Wij delen hieronder een aantal handige tips zodat jij kan testen of je eieren nog veilig zijn om te eten.

 

SUPERTIP:
Super snel heel veel eieren tegelijk koken? Gebruik dit =>

 

De drijftest

Testen of je ei nog goed is? Giet koud water in een kom of glas, laat dan je ei voorzichtig in het water zakken. Als het ei zakt naar de bodem en het ei ligt het horizontaal, dan is het vers. Als het ei omhoog begint te kantelen of op zijn punt op de bodem van het glas gaat staan, is de luchtzak in het ei groter geworden en begint langzaam aan oud te worden. Je kan dan het beste kiezen om de eieren hard te koken. Als je eieren blijven drijven, zijn ze bedorven en moeten ze onmiddellijk worden weggegooid.

Papier test

Dit is een van de meest effectieve manieren om te zien of je ei bedorven is zonder het zelfs maar te koken of in water te leggen. Neem een stuk wit papier (bij voorkeur) en leg het op je aanrecht. Breek er voorzichtig een ei op. Als het eiwit als water door het papier heen gaat, dan heb je een paar verse eieren in handen! Als je echter in plaats daarvan merkt dat de dooier rondschuift en het eiwit niet als water door het papier heen gaat, betekent dit dat je eieren beginnen te bederven. Gooi ze onmiddellijk weg!

Ei nog goed? Let op verkleuring

Blootstelling aan licht veroorzaakt chemische reacties binnen de eiwitstructuur van een ei, dat uiteindelijk kan leiden tot een groen-grijze verkleuring. Dit is een duidelijk teken van bederving. Daarom worden ‘duurdere’ eieren altijd verkocht in een dichte afgesloten doos. Thuis is het daarom ook belangrijk om eieren te bewaren op een donkere plek zoals in de koelkast. Leg je eieren open en bloot in het daglicht, gaan ze helaas minder lang mee.

Ei nog goed? Ruik er aan..

Een vers ei hoort helemaal geen geur te hebben. Als eieren zuur ruiken, of rot of “visachtig”, dan moeten ze onmiddellijk weggegooid worden. Dit geldt voor elk soort gekookt eiergerecht, ook voor hardgekookte eieren, quiches en andere deeggerechten.

SUPERTIP:
Super snel heel veel eieren tegelijk koken? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.