altijd honger

Altijd honger? Dit is de reden!

Heb jij ook zo’n onverzadigbare honger? En duik jij ook iedere keer weer de koelkast in op zoek naar iets lekkers te snacken? Als er niet een voor de hand liggende reden is zoals een zwangerschap of zwaardere workouts, dan kan je onverzadigbare eetlust ook een andere oorzaak hebben zoals stress, slecht slapen of je voeding. Kortom je levensstijl zal op de schop moeten.
 

SUPERTIP:
Dit helpt ook tegen een hongergevoel! Gebruik dit =>

 

Maar waar komt dit hongergevoel vandaan?

Het vaakst heb je last van een onverzadigbare honger omdat je eigenlijk uitgedroogd bent. De oplossing is dan om een glas water te drinken en dan 20 minuten te wachten of je honger dan verdwijnt. Meestal is dit wel het geval. Ook heeft een goede nachtrust een behoorlijke invloed op een onverklaarbare honger. Doordat je slaapgebrek het ghreline niveau verhoogt (honger hormoon), blijf je ook last houden van een voortdurend hongergevoel. Een goede nachtrust kan dus echt wonderen verrichten.

Teveel koolhydraten zijn ook niet zo goed voor je lichaam. Witbrood bijvoorbeeld jaagt je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je al heel snel weer naar voedsel gaat verlangen.

Ook een stressvol leven laat je meer dan noodzakelijk naar iets lekkers hunkeren. In plaats van in de koelkast of in de snoepkast te duiken, kun je beter met wat goede muziek of een yogasessie proberen af te schakelen.

Een onverklaarbare honger kan er ook op duiden dat je lichaam meer eiwitten nodig heeft. Als je dan iets vaker Griekse yoghurt, eieren en mager vlees eet, zul je veel langer een voller gevoel houden. Ook door het eten van onverzadigde vetten, die je vooral vindt in noten en avocado’s, zul je veel langer een verzadigd gevoel houden.

Veel mensen die proberen af te vallen gaan maaltijden overslaan, wat tot gevolg heeft, dat je juist gaat hunkeren naar een snack. Het is veel beter om regelmatig te eten en vooral geen maaltijden over te slaan. De tijd die hooguit tussen de maaltijden mag zitten is 4-5 uur. Bovendien is het aan te raden om binnen één uur na het wakker worden een ontbijt te eten. Let er wel vooral op dat je niet te snel eet. Kauw rustig zodat de hersenen de tijd krijgen om een vol gevoel te registreren.

 

Altijd honger? Misschien herken jij het volgende…

Je eet waarschijnlijk niet genoeg tijdens je ontbijt

Als je vertrouwt op koffie en een donut als eerste maaltijd van de dag, is het geen wonder dat je altijd honger hebt (en pre-diabetisch bent). Een vezelrijk, voedingsrijk ontbijt is essentieel om de hele dag energie te houden, en hongergevoelens tegen te houden.

Je eet te veel suiker en junkfood

Verwacht je echt dat je lichaam functioneert op bewerkte voedingsmiddelen? Voedingsmiddelen die geladen zijn met hormonen, antibiotica en conserveringsmiddelen? Je lichaam zal altijd meer willen, zolang het niet krijgt wat het nodig heeft…

Het ontbreekt je aan de wilskracht om daadwerkelijk de juiste keuze te maken

Dit probleem ligt meestal niet bij wat we eten (al kan dat natuurlijk wel zo zijn). Onze wilskracht vermindert als we honger hebben, en onze favoriete honger-opwekkende voedingsmiddelen zijn meestal het schadelijkst. Je moet in een patroon van gezond eten komen. 

Je eet te langzaam

Neem je tijd, geniet van je eten! Als je je ongeduldig voelt bij het eten, probeer dan meditatie of yoga. Het is ook een goed idee om grondiger te kauwen. Let op wat je eet en hoe het smaakt, dit kan helpen je hersenen te misleiden in het denken dat je vol zit.

Je eet te snel

Als je een maaltijd naar binnen schrokt, denkt je lichaam dat het uitgehongerd is en geeft het cortisol, adrenaline en andere stresshormonen af die hongergevoelens veroorzaken. Hoe sneller we eten, hoe minder voldaan we ons daarna voelen. Probeer gezonde lunches in te pakken om mee naar je werk of school te nemen, zodat je zonder je te haasten van je maaltijd kunt genieten.

Je eet te veel zuivel

Velen van ons zijn lactose-intolerant, wat betekent dat het lichaam deze suiker niet goed kan verteren. Als je honger hebt na de maaltijd of vaak verlangt naar suikerhoudende tussendoortjes, overweeg dan zuivel te minderen (of helemaal op te geven). Ja, er zijn veganistische kaasproducten die eigenlijk net zo goed zijn.

Je eet niet genoeg vezels

Dat oude gezegde over een appel per dag is de sleutel tot een gezond leven? Het is waar! Appels, bosbessen, peren, en andere vezelrijke vruchten vullen je zodat je later op de dag minder junkfood eet.n

Je lever is waarschijnlijk moe

Als je te veel alcohol drinkt of te veel bewerkte voedingsmiddelen eet, zal je lever op den duur zijn ontgiftingsfunctie niet meer kunnen bijbenen. Je lichaam zal de giftige stoffen die het niet kan verwijderen opslaan in plaats van ze kwijt te raken via urine en zweten. Dit maakt je hongeriger omdat gifstoffen als vet worden opgeslagen – en hoe meer vet je op je lichaam hebt, hoe hongeriger je je voelt.

Je eet als je niet eens honger hebt

Eet wanneer je werkelijk honger hebt! En wacht met snacken of drinken tussen de maaltijden door. 

 

Herken jij je in een van deze punten? Probeer dan eens te bekijken of je 1 van deze punten kunt oplossen. Door bijvoorbeeld meer rust te pakken, om je verveling om te zetten in een hobby of een bad te nemen als je stress ervaart. Maar zoals je al ziet, er zijn 

 

SUPERTIP:
Dit helpt ook tegen een hongergevoel! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Water met citroen
🍏 Gezondheid
Water met citroen? Dit zijn de voordelen!

Water is belangrijk voor je lichaam en hersenen om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig water drinkt, ga je dit al snel merken aan je huid, je concentratie en fitheid. Combineer je dit met citroenwater dan is het een makkelijke manier om je leven en gezondheid te verbeteren.

Lees meer »
pasta koken
🔪 Keuken
Pasta koken? Zo doe je dat super snel!

Veel gezinnen eten zeker één keer per week pasta. Het is lekker en het is een keer wat anders. We zijn gewend om de pasta in een grote pan met water te laten koken tot het gaar is. Er is niets mis met deze manier, maar het kan ook sneller en met minder water.

Lees meer »
beste nagellak
👀 Diverse tips
Beste nagellak? Dit is de top 5!

Er zijn veel verschillende soorten nagellak met veel verschillende eigenschappen. Sommige zijn ontworpen voor bepaalde doeleinden, zoals je nagels sterker of soepeler maken. Maar zo zijn er ook speciale nagellakken met glitters, een mat effect en een glanzend effect.

Lees meer »
telefoon opladen
👀 Diverse tips
Telefoon opladen? Hier moet je op letten!

Van alle dingen die je voor je telefoon moet doen, is veilig opladen waarschijnlijk een van de belangrijkste. Maar hoe doe je dit veilig? Als je simpel denkt, opladen en klaar dan heb je het mis. Nooit gedacht dat ik zoveel tips kon delen om je telefoon veilig om te laden.

Lees meer »
Parmezaanse kaas
🍏 Gezondheid
Parmezaanse kaas? Dit zijn de gezondheidsvoordelen

Parmezaanse kaas is een vorm van harde en droge kaas, die minstens 12 maanden gerijpt is. Het is een van de populairste kaassoorten in de wereld, die van hoge kwaliteit is. Om meer over dit fantastische product te begrijpen, lees je hieronder enkele parmezaanse kaas feiten.

Lees meer »
koper poetsen
💎 Schoonmaak
Koper poetsen? Zo moet dat!

Koper is een metaal dat, als het goed gepolijst wordt, prachtig kan glanzen. Helaas weten veel mensen niet hoe ze koper correct moeten poetsen en eindigen met een glansloos resultaat. Je kan koper namelijk op verschillende manieren poetsen.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.