Altijd honger? Heb jij ook zo’n onverzadigbare honger? En duik jij ook iedere keer weer de koelkast in op zoek naar iets lekkers te snacken? Als er niet een voor de hand liggende reden is zoals een zwangerschap of zwaardere workouts, dan kan je onverzadigbare eetlust ook een andere oorzaak hebben zoals stress, slecht slapen of je voeding. Kortom je levensstijl zal op de schop moeten. 

SUPERTIP:
Dit helpt ook tegen een hongergevoel! Gebruik dit =>

 

Altijd honger? Maar waar komt dit hongergevoel vandaan?

Het vaakst heb je last van een onverzadigbare honger omdat je eigenlijk uitgedroogd bent. De oplossing is dan om een glas water te drinken en dan 20 minuten te wachten of je honger dan verdwijnt. Meestal is dit wel het geval. Ook heeft een goede nachtrust een behoorlijke invloed op een onverklaarbare honger. Doordat je slaapgebrek het ghreline niveau verhoogt (honger hormoon), blijf je ook last houden van een voortdurend hongergevoel. Een goede nachtrust kan dus echt wonderen verrichten.

Teveel koolhydraten zijn ook niet zo goed voor je lichaam. Witbrood bijvoorbeeld jaagt je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je al heel snel weer naar voedsel gaat verlangen.

Ook een stressvol leven laat je meer dan noodzakelijk naar iets lekkers hunkeren. In plaats van in de koelkast of in de snoepkast te duiken, kun je beter met wat goede muziek of een yogasessie proberen af te schakelen.

Een onverklaarbare honger kan er ook op duiden dat je lichaam meer eiwitten nodig heeft. Als je dan iets vaker Griekse yoghurt, eieren en mager vlees eet, zul je veel langer een voller gevoel houden. Ook door het eten van onverzadigde vetten, die je vooral vindt in noten en avocado’s, zul je veel langer een verzadigd gevoel houden.

Veel mensen die proberen af te vallen gaan maaltijden overslaan, wat tot gevolg heeft, dat je juist gaat hunkeren naar een snack. Het is veel beter om regelmatig te eten en vooral geen maaltijden over te slaan. De tijd die hooguit tussen de maaltijden mag zitten is 4-5 uur. Bovendien is het aan te raden om binnen ÊÊn uur na het wakker worden een ontbijt te eten. Let er wel vooral op dat je niet te snel eet. Kauw rustig zodat de hersenen de tijd krijgen om een vol gevoel te registreren.

 

Altijd honger? Misschien herken jij het volgende…

Je eet waarschijnlijk niet genoeg tijdens je ontbijt

Als je vertrouwt op koffie en een donut als eerste maaltijd van de dag, is het geen wonder dat je altijd honger hebt (en pre-diabetisch bent). Een vezelrijk, voedingsrijk ontbijt is essentieel om de hele dag energie te houden, en hongergevoelens tegen te houden.

Je hebt altijd honger als je te veel suiker en junkfood eet

Verwacht je echt dat je lichaam functioneert op bewerkte voedingsmiddelen? Voedingsmiddelen die geladen zijn met hormonen, antibiotica en conserveringsmiddelen? Je lichaam zal altijd meer willen, zolang het niet krijgt wat het nodig heeft…

Het ontbreekt je aan de wilskracht om daadwerkelijk de juiste keuze te maken

Dit probleem ligt meestal niet bij wat we eten (al kan dat natuurlijk wel zo zijn). Onze wilskracht vermindert als we honger hebben, en onze favoriete honger-opwekkende voedingsmiddelen zijn meestal het schadelijkst. Je moet in een patroon van gezond eten komen. 

Je hebt altijd honger als je te langzaam eet

Neem je tijd, geniet van je eten! Als je je ongeduldig voelt bij het eten, probeer dan meditatie of yoga. Het is ook een goed idee om grondiger te kauwen. Let op wat je eet en hoe het smaakt, dit kan helpen je hersenen te misleiden in het denken dat je vol zit.

Altijd honger? Dit kan ook weer komen door te snel te eten

Als je een maaltijd naar binnen schrokt, denkt je lichaam dat het uitgehongerd is en geeft het cortisol, adrenaline en andere stresshormonen af die hongergevoelens veroorzaken. Hoe sneller we eten, hoe minder voldaan we ons daarna voelen. Probeer gezonde lunches in te pakken om mee naar je werk of school te nemen, zodat je zonder je te haasten van je maaltijd kunt genieten.

Je eet te veel zuivel

Velen van ons zijn lactose-intolerant, wat betekent dat het lichaam deze suiker niet goed kan verteren. Als je honger hebt na de maaltijd of vaak verlangt naar suikerhoudende tussendoortjes, overweeg dan zuivel te minderen (of helemaal op te geven). Ja, er zijn veganistische kaasproducten die eigenlijk net zo goed zijn.

Je eet niet genoeg vezels

Dat oude gezegde over een appel per dag is de sleutel tot een gezond leven? Het is waar! Appels, bosbessen, peren, en andere vezelrijke vruchten vullen je zodat je later op de dag minder junkfood eet.n

Je lever is waarschijnlijk moe

Als je te veel alcohol drinkt of te veel bewerkte voedingsmiddelen eet, zal je lever op den duur zijn ontgiftingsfunctie niet meer kunnen bijbenen. Je lichaam zal de giftige stoffen die het niet kan verwijderen opslaan in plaats van ze kwijt te raken via urine en zweten. Dit maakt je hongeriger omdat gifstoffen als vet worden opgeslagen – en hoe meer vet je op je lichaam hebt, hoe hongeriger je je voelt.

Altijd honger? Je eet als je niet eens honger hebt

Eet wanneer je werkelijk honger hebt! En wacht met snacken of drinken tussen de maaltijden door. 

altijd honger

Herken jij je in een van deze punten? Probeer dan eens te bekijken of je 1 van deze punten kunt oplossen. Door bijvoorbeeld meer rust te pakken, om je verveling om te zetten in een hobby of een bad te nemen als je stress ervaart. Maar zoals je al ziet, er zijn 

 

SUPERTIP:
Dit helpt ook tegen een hongergevoel! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

Â