Iedereen heeft het wel in huis, afwasmiddel. Voor een paar euro kun je het al kopen en het werkt uitstekend voor de afwas. Naast de afwas is de kracht van dit vloeibare goedje bruikbaar voor in en om het huis. Bovendien is het een vriendelijker alternatief voor de overweldigende chemische schoonmaakmiddelen. Na het lezen van dit artikel kun je je voorraad schoonmaakmiddelen flink terugbrengen. Het enige wat je echt nodig hebt is azijn, afwasmiddel en baking soda. 

 

Vlekken in kleding? Gebruik afwasmiddel!

Verwijder vettige vlekken uit kleding door een klein beetje afwasmiddel op de vlek aan te brengen en in te wrijven. Laat het even intrekken en spoel het kledingstuk schoon. Door de milde werking kun je dit trucje op elke stof toepassen. Je kunt ook een druppel op de plek aanbrengen en het kledingstuk direct in de wasmachine gooien.

 

SUPERTIP:
Afwas middel scoren met grote korting?! Gebruik dit =>

 

Keuken en badkamer vloeren

Maak tegelvloeren schoon met een emmer warm water en twee eetlepels afwasmiddel. Deze zelfgemaakte vloerreiniger kun je gebruiken op vinyl en tegels.

Tuinmeubels

Spuit wat afwasmiddel in een emmer warm water en maak met behulp van een spons je tuinmeubels schoon. Zeep ze goed in en laat het ook weer even intrekken. Vervolgens spuit je ze schoon met de tuinslang.. of wacht je totdat het regent ;-).

Sieraden

Meng een theelepel afwasmiddel met een theelepel baking soda en voeg een kopje heet water toe. Door de bellen van de zeep komt viezigheid los en krijg je ook de kleinste hoekjes schoon. Leg je sieraden gedurende 5 minuten in een bakje met de mix zodat het kan weken en maak het vervolgens schoon en droog met een zachte tandenborstel en een doekje.

Borstels en kammen

Maak borstels en kammen schoon met een bak heet water en een paar druppels afwas-middel. Afwas-middel zorgt ervoor dat de styling producten die in de borstel zijn blijven hangen worden opgelost.

afwasmiddel

Handwasmiddel

In plaats van speciale handwasmiddel kun je ook gewoon een eetlepel afwasmiddel gebruiken om delicate kleding te wassen.

Fruitvliegen

Vang en dood fruitvliegen door een bakje met azijn te vullen en hier 3 druppels afwasmiddel aan toe te voegen.

Tapijtvlekken

Los een eetlepel afwasmiddel op in 2 kopjes water en dep met een witte schone doek in het mengsel en dep vervolgens op de vlek van het tapijt. Herhaal dit totdat de vlek is opgenomen in de witte doek en verdwijnt uit het tapijt. Wrijf na met een spons koud water en dep droog met een schone doek.

Keukenkastjes

Net als je borden en keukengereedschap kunnen ook de keukenkastjes etc. vettig of vies worden tijdens het koken. Doe daarom wat warm water en afwasmiddel in een plantenspuit en spuit dit in of op de kastjes. Wrijf het vervolgens droog met een schone doek.

Olievlekken

Verwijder olievlekken van beton door de vlek te bedelven onder baking soda en hier een aantal druppels afwasmiddel aan toe te voegen. Schuur vervolgens met een bijvoorbeeld een straatbezem over de plek en laat het mengsel goed intrekken gedurende een aantal uur. Spoel het schoon en herhaal de handelingen totdat de plek volledig weg is.

SUPERTIP:
Afwas middel scoren met grote korting?! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.