Zonneallergie… Het is zo’n heerlijk gevoel als de zon je lichaam weer lekker verwarmt. Je merkt ook gelijk dat de zon op je lichaam je humeur helemaal verbetert. De enige nare bijkomstigheid zijn die vervelende jeukende bultjes waar je maar niet van af kunt blijven en dat je zo snel verbrand. Zonneallergie is echt niet fijn om te hebben en komt over het algemeen jaarlijks terug als je er gevoelig voor bent. Maar het kan ook zo zijn dat je nooit last gehad hebt van zonneallergie maar dat je er nu in een keer last van krijgt. 

SUPERTIP:

Je huid pas echt goed beschermen? Klik hier.

Wat te doen tegen een zonneallergie

Zonneallergie is een overdreven overgevoeligheid van de zon op je huid. Vaak begint je huid al te reageren bij het voelen van de eerste zonnestralen. De huid wordt rood en er verschijnen jeukende bultjes op de huid. Betekend dit nu dat je absoluut niet meer in de zon mag?

zonneallergie

Probeer te wennen aan de zon

Het is belangrijk dat je bij de eerste zonnestralen gaat beginnen met het wennen van de huid aan de zon. Dit moet je echt heel langzaam opbouwen, bijvoorbeeld met 5 minuutjes iedere dag, en dan steeds iets langer. Ook kun je beter uit de zon blijven tussen 11.00 en 15.00 uur. Dan is de zon op zijn heetst. Smeer je ook goed in met een zonnecrème (liefst factor 50 voor de probleemzones).

Bescherm je huid

Bescherm je huid met luchtige kleding zoals een lange broek of lange rok. T-shirts of blouses met lange mouwen zijn ook aan te raden. Een hoed met een brede hand werkt perfect voor een zonneallergie in je gezicht of nek.

Ga voor lichttherapie

Bij lichttherapie wordt je huid enkele malen blootgesteld aan kunstlicht. Soms dien je voor het begin van de lichttherapie eerst medicijnen te slikken die helpen tegen je allergie. Helaas is lichttherapie niet altijd effectief gebleken tegen een zonneallergie.

Wat te doen bij kinderen?

Heeft je kind last van een zonneallergie, trek het dan altijd luchtige bedekkende kleding aan in de zon en smeer het kind heel goed in. Het is sowieso verstandiger om kinderen niet te lang in de zon te laten spelen, want ook kinderen die geen last hebben van een zonneallergie, kunnen door lang in de zon te spelen wel een zonneallergie oplopen.

Last van jeuk?

Heb je heel erg veel last van rode jeukende bultjes, leg dan een natte koele theedoek op de aangedane plekken. Helpen al deze tips niet zijn er ook nog medicijnen verkrijgbaar tegen zonneallergie.

 

SUPERTIP:

Je huid pas echt goed beschermen? Klik hier.

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.