Wasmachine schoonmaken? Je wasmachine is bedoeld om je vieze kleding schoon te wassen, maar heel veel mensen vergeten dat de wasmachine zelf ook schoon gemaakt dient te worden. Bij het wassen blijft er vaak veel vuil van de gewassen kleding achter. Dit vuil hoopt zich op bij het filter zodat er een muffe geur ontstaat, maar ook een slechte doorstroming van vuil water. Tevens is het mogelijk dat het verwarmingselement wordt aangetast door kalkaanslag. Daarom moet je soms ook je wasmachine schoonmaken. 

 

SUPERTIP:
Dit heb je nodig voor het reinigen van je wasmachine! Gebruik dit =>

 

Wasmachine schoonmaken, doe je zo!

1.We beginnen bij de rubberen rand van de wasmachine. Maak deze goed schoon met keukenpapier. De grijze aanslag bestaat uit haren, huidschilfers en lichaamsvetten gecombineerd met wasmiddel. Dit ontstaat als je erg veel op lage temperaturen wast en of teveel wasmiddel gebruikt.  Je was gaat hierdoor stinken, je krijgt vlekken op je wasgoed en het ontregeld de waterhuishouding. Het is belangrijk dat je deze rand dus heel goed schoonmaakt.

2. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze goed schoon met een sopje. Lastige plekjes kun je makkelijk schoonmaken met een flessenreiniger. Vergeet ook niet de ruimte waar het zeepbakje ingaat goed schoon te maken met een borstel en een vaatdoek. Hier blijven ook vaak zeepresten in achter. Plaats daarna het schone zeepbakje weer terug.

3. De trommel maak je schoon door een flinke scheut natuurazijn of een halve kop soda in een lege trommel op een wasprogramma van 90 graden te draaien. Door de combinatie van de hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen vet, kalk en vuil heel erg goed op. De wasmachine is nu weer lekker schoon en ruikt weer fris.

4. De buitenkant van je wasmachine reinig je met een emmertje sop en een vaatdoek. Slecht bereikbare plekken zoals bij de knoppen kun je makkelijk schoonmaken met een tandenborstel of een wattentip.

wasmachine schoonmaken

Een goede tip is om regelmatig op het hoogste wasprogramma (90 of 95 graden) een vaatwastablet in de trommel te plaatsen. Doe dit ongeveer eens in de 2 maanden. De wasmachine ruikt dan weer fris, is ook niet meer vuil en gaat veel langer mee!

 

Wasmachine schoonmaken? Waarom het belangrijk is!

Net als elk ander apparaat in je huis moet je wasmachine regelmatig schoongemaakt worden. Verwaarlozing van het schoonmaken van je wasmachine kan allerlei problemen veroorzaken, waarvan sommige heel moeilijk op te lossen kunnen zijn. Je realiseert je misschien niet dat je wasmachine vuil is tot je hem schoonmaakt; tegen die tijd is de kans groot dat er al veel onnodige schade is aangericht.

Een opeenhoping van vuil en kalkaanslag na verloop van tijd maakt de binnenkant van je wasmachine vatbaar voor schimmelgroei. Dit kan resulteren in onaangename geuren, die niet alleen onaangenaam zijn maar ook schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Als je ooit vreemde schrapende of krassende geluiden uit de wasmachine hebt horen komen terwijl hij draait, is er een kans dat er kalkaanslag op een van de bewegende onderdelen is ontstaan. Maak daarom regelmatig je wasmachine schoon om een defecte wasmachine te voorkomen.

 

SUPERTIP:
Dit heb je nodig voor het reinigen van je wasmachine! Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.