Waarom kwispelen honden? Die vraag is door velen gesteld, maar nooit echt beantwoord. Ik deel dan ook graag het antwoord met jou. Honden worden vaak beschouwd als de beste vriend van de mens. We brengen tijd met ze door, spelen met ze, en verzorgen ze als ze ziek of gewond zijn. Maar de meest voorkomende band tussen mens en hond komt tot uiting in het kwispelen van de staart.

De staart is een belangrijk onderdeel van de lichaamstaal van de hond. Als een hond met zijn staart kwispelt, laat dat zien dat hij vriendelijk is of opgewonden over iets. Als een persoon in zicht komt, zal een hond meestal met zijn staart kwispelen om te laten zien dat hij blij is je te zien. Echter, als de hond zijn staart omlaag houdt en nog of licht kwispelt, betekent dat meestal dat het temperament agressief en vijandig is.

SUPERTIP:
Verwen je hond eens een keertje! Gebruik dit =>

Waarom kwispelen honden zachtjes?

Sommige honden zullen licht met hun staart kwispelen om te laten zien dat ze op hun hoede zijn voor iets, zoals een persoon of dier dat ze niet kennen. Dit beschrijft waarom als je een hond in de verte ziet, hij zijn staart lichtjes heen en weer kan bewegen tot hij dichterbij komt en kan bepalen of het een bedreiging is of niet.

Een hond kan ook met zijn staart kwispelen om te laten zien dat hij ergens bang of nerveus voor is, zoals nieuwe mensen of een onbekende plaats. Maar ook al kan het kwispelen van de staart in sommige gevallen als licht agressief beschouwd worden, meestal is het gewoon een teken van hoeveel liefde en zorg een hond voor zijn baasje heeft.

waarom kwispelen honden

Hier zijn enkele voorbeelden van honden die kwispelen met hun staart:

Honden die snel en lang op en neer kwispelen betekent dat ze erg blij, speels en op hun gemak zijn bij jou of anderen om hen heen. Honden zullen hun staart soms ook zo snel bewegen dat het lijkt alsof ze de grond niet eens raken. Dit komt omdat ze opgewonden zijn over iets, zoals een wandeling maken of iemand zien die ze liefhebben.

Honden die met hun staart rustig van links naar rechts kwispelen betekent dat ze verward of bang zijn voor de situatie. Als je bij een vriend thuis bent en hun hond is erg timide, zal hij waarschijnlijk zijn staart op deze manier bewegen als je in zijn buurt komt. Dit komt doordat de hond zenuwachtig is.

Activiteit

Probeer deze activiteit met je hond uit: Ga op de grond zitten en houd een traktatie of een speeltje klaar. Laat een vriend of een familielid de hond in de kamer brengen en zorg er voor dat de hond hem ziet, maar zeg niets tegen hem. Kijk hoe hij reageert als hij je voor het eerst ziet. Waarschijnlijk zal hij zijn staart helemaal niet bewegen, maar kijkt de hond je gewoon aan. Probeer dan zijn naam te roepen of zeg “kom hier” met een vrolijke stem zodat hij het kan horen zonder op te staan.

Als hij dichterbij komt, houd dan nog steeds je armen langs je zijden omlaag tot hij heel dichtbij is. Als de hond naar je toe komt en met zijn staart kwispelt, geef je hem de traktatie of het speeltje! Honden die met hun staart kwispelen van rechts naar links of heen en weer, betekent dat ze onzeker zijn over de situatie. Als je bij een vriend bent en hun hond komt op en begint met zijn staart te kwispelen, kan hij om een of andere reden nerveus zijn. Vraag je vriend of er iets gebeurd is waardoor hij zich bedreigd of bang zou voelen.

Geïrriteerd of boos

Honden kwispelen ook met hun staart om te laten zien dat ze geïrriteerd of boos zijn omdat iets hen niet bevalt. Als een hond langzaam en heel drastisch met zijn staart kwispelt, betekent dit dat hij niet blij is met wat je doet, zoals naar hem reiken terwijl hij zijn eten eet. Honden eten graag in alle rust en zullen waarschijnlijk van streek raken als iemand naar hem reikt.

Honden die met hun staart kwispelen van links naar rechts of op en neer, betekent dat ze erg angstig zijn of in de verdediging zitten. Als je een hond ontmoet die dit doet, kun je beter niet meteen bij hem in de buurt komen. Dit kan een teken zijn dat hij niet gewend is om in de buurt van mensen te zijn en waarschijnlijk bang zal worden van je als je hem probeert aan te raken. Laat de eigenaar komen en hem aan de lijn pakken, zodat jullie elkaar kunnen ontmoeten zonder dat hij te bang wordt voor mensen.

Waarom kwispelen honden als ze boos zijn

Als een hond heen en weer of heel snel met zijn staart kwispelt, dan betekent dat dat hij boos is en mogelijk iemand kan bijten. Probeer de hond dan ook niet aan te raken. Als hij naar je lonkt, ren dan niet van hem weg, blijf in plaats daarvan staan. Maar als de hond erg klein is, is het waarschijnlijk het beste hem je niet te laten bijten door naar hem uit te reiken of hem te snel te proberen te aaien. In plaats daarvan kan een langzame aanpak hem ervan weerhouden je te bijten.

Honden kwispelen ook met hun staart als ze blij zijn, want het is een manier voor hen om te communiceren dat ze zich op een bepaalde manier voelen. Als een hond met zijn staart kwispelt, vertelt hij mensen hoe hij zich voelt en wat er op dat moment met hem aan de hand is. Het is belangrijk om op dit gedrag te letten, zodat je weet wat je hond denken en hoe hij zich voelt… Waarom kwispelen honden? Daar heb je nu het antwoord op!

Ook interessant:

  1. Makkelijke hond voor beginners?

SUPERTIP:
Verwen je hond eens een keertje! Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.