Veel stof in huis? Het is geen geheim dat stof je kan laten niezen en jeuken, maar wist je dat je er ook door kunt aankomen? Recente studies hebben aangetoond dat huisstof hoge gehaltes vet en calorieën kan bevatten, wat betekent dat het tot gewichtstoename kan bijdragen als het niet regelmatig wordt opgeruimd. Eén studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, ontdekte dat stof dat uit een huis gehaald werd gemiddeld zo’n 200 milligram vet bevatte. Laat staan als je al het stof in huis bij elkaar optelt! 

SUPERTIP:
Gemakkelijk 2KG per week afvallen? Gebruik dit =>

Extra calorieën dankzij veel stof in huis

Behalve het hoge vetgehalte bevat huisstof ook een aanzienlijk aantal calorieën. Een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry ontdekte dat een huisstofdeeltje van gemiddelde grootte ongeveer 10 calorieën bevat. Vermenigvuldig dat met het aantal stofdeeltjes in je huis en je kijkt naar heel wat extra calorieën. Is je huis erg stoffig? Dan adem jij deze deeltjes in..

Natuurlijk is niet alle stof gelijk. Van sommige soorten stof, zoals pollen, is bekend dat ze allergieën en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Andere, zoals huidschilfers van huisdieren, kunnen astma aanvallen uitlokken. Maar ongeacht de bron van het stof, kan het op den duur bijdragen tot gewichtstoename. Heb jij veel stof in huis?

veel stof in huis

Hoe kom je van veel stof in huis af?

Om dit probleem tegen te gaan, maak je je huis regelmatig schoon om stof en andere deeltjes die in de lucht kunnen zitten te verwijderen. Stof regelmatig af met een vochtige doek of plumeau. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën bij het schoonmaken, want die kunnen de ademhalingswegen irriteren en aandoeningen van de luchtwegen zoals allergieën verder verergeren.

HEPA filter (Veel stof in huis)

Het is belangrijk om je huis goed af te stoffen, maar dat alleen is niet voldoende. Een HEPA filter in je stofzuiger is een must om vervuilde lucht met stof niet weer terug het huis in te blazen. Heb je dat, niet dan kun je stofzuigen totdat je een ons weegt. Het vuil gaat dan wel weg, maar je zuigt geen stof.

Verder is het slim om je huid en je huisdieren goed te verzorgen. Veel stof in huis wordt namelijk veroorzaakt door de ‘wezens’ die er wonen. Wanneer je te vaak een douche neemt, ga je dode huidcellen aanmaken en verliezen. Ditzelfde geldt voor je huisdier. Je huisdier kun je het beste eens in de 3 weken wassen en zelf het beste om de dag een douche. Zo kan de huid zich verzorgen. Creme je daarna goed in zodat je niet te ‘stoffig’ wordt.

Bekijk hier alle HEPA filters en ontdek meer dan 100 positieve beoordelingen van gebruikers.

Ga voor een stofzuiger met HEPA filter

Stof is voor veel mensen de oorzaak van hun allergie. Goede filters zijn hierbij onmisbaar. Eén van de beste uitblaasfilters voor allergieën is een HEPA-filter. Dit staat voor High Efficiency Particulate Air, en houdt ook de kleinste stofdeeltjes in de zak. Hoe hoger het HEPA-filter hoe beter. Wij vinden een stofzuiger met HEPA 13- HEPA 14- of HEPA 15-filter geschikt voor allergieën.

Ontdek hier alle stofzuigers met HEPA filter >>

Waarom heb ik zoveel stof in huis?

Stof is een veelvoorkomend probleem in huizen. Het kan zich ophopen in hoeken en kieren, of zelfs vliegen door de lucht. Stofzuigen helpt wel, maar het lijkt alsof je nooit echt je huis schoon krijgt. Er zijn echter enkele manieren om stof in huis te krijgen, waaronder het gebruik van speciaal stofzuigerzand of een stofzuiger met waterfilter.

Een andere optie is het gebruik van een stofzuigerzak, die ervoor zorgt dat minder stof in de lucht wordt aangezogen. Tot slot kunt u proberen minder stoffige materialen in huis te gebruiken, zoals tapijten en kussens. Als je deze tips opvolgt, zal je huis een stuk schoner en gezonder zijn.

Is stof in huis ongezond?

Stof in huis kan ongezond zijn. Dit komt doordat stof allerlei vervelende stoffen bevat zoals pollen, bacteriën en schimmelsporen. Deze kunnen je luchtwegen irriteren en zelfs infecties veroorzaken. Stofzuigen is dan ook belangrijk om gezond te blijven. Helaas is stofzuigen niet altijd voldoende om al het stof uit je huis te halen. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Dit zorgt ervoor dat de vervelende stoffen uit je huis worden geventileerd en je luchtwegen niet worden geïrriteerd.

Natuurlijk is dit niet te manier om af te vallen. Maar we laten je hierdoor wel zien wat het effect van te veel stof in huis, voor je gezondheid doet. 

SUPERTIP:
Gemakkelijk 2KG per week afvallen? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.