Slecht slapen? Slaap jij ook liever met de verwarming nog aan en verpakt in 3 dekens? Maar slaap je toch vaak slecht? Hoogstwaarschijnlijk is dit dan ook direct de oorzaak. Onderzoekers van het American National Institute of Health zijn erachter gekomen dat het slapen in een warme slaapkamer slecht is voor je gezondheid en dat het slapen in een koude slaapkamer heel veel voordelen heeft. Ontdek hieronder meer redenen waarom jij slecht slaapt.

 

SUPERTIP:

Slapeloze nachten? Dit werkt ook!  Klik hier.

 

Slecht slapen door warmte

Als je het warm hebt zorgt dit er vaak voor dat je rusteloos bent. Dit merk je misschien ook op warme dagen of wanneer in een winkel de verwarming heel hoog staat. In een koudere slaapkamer daarentegen, is de kans groot dat je een betere nachtrust krijgt. Ook hoge lichaamstemperaturen hebben te maken met chronische slaapproblemen, dus misschien is het toch verstandig om die kachel vanavond een paar graden lager te zetten!

  • Wanneer het kouder is, werkt je metabolisme oftewel je stofwisseling beter.
  • Doordat het kouder is, heeft je lichaam meer energie nodig om op temperatuur te blijven. Hierdoor verbrand je automatisch meer calorieÃĢn. Slapend afvallen? Yes please!
  • Onze concentratie schijnt het beste te zijn bij een temperatuur van 16,6 graden. De kou helpt je dus niet alleen bij het beter slapen, maar je zult ook beter gaan werken. Maar of we dit nou echt de ideale gevoelstemperatuur vinden?
  • Doordat je lichaam afkoelt worden er meer hormonen door je lichaam gepompt. Onder deze hormonen ook het anti-verouderingshormoon. Kortgezegde kun je dus slapend afvallen en jong blijven! Wij slapen vannacht in de koelkast.

slecht slapen

Slecht slapen door stress

Mensen die onder stress staan hebben de neiging moeite te hebben met in slaap vallen of in slaap te blijven gedurende de hele nacht. Als je slaapt, geeft je lichaam namelijk een slaaphormoon af dat melatonine heet en dat helpt om de slaap- en waakcycli te regelen. Als je te veel stress in je leven hebt, neemt de productie van melatonine af, waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen of blijven.

Slecht slapen door alcohol

Het drinken van alcohol voor het slapengaan kan ertoe leiden dat je slecht slaapt door je REM slaap te verstoren en de hoeveelheid tijd die je in diepe slaap doorbrengt te verminderen. Dit is omdat alcohol een slaapverstoorder is, die de slaapkwaliteit aantast en de slaperigheid de volgende dag verhoogt.

Slecht slapen door weinig lichaamsbeweging

Als je niet regelmatig beweegt, kan dit je slaap beïnvloeden, want het vermindert de slaperigheid ’s nachts en kan je stressniveau verhogen, wat tot slaapproblemen leidt.

Slecht slapen door TV kijken

Televisiekijken of elektronische apparaten gebruiken voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit verminderen, waardoor je de hele nacht slaapproblemen hebt. In plaats van TV kijken is lezen een goede slaapgewoonte om in je routine op te nemen.

Te veel eten voor het slapen gaan

Het eten van een grote maaltijd voor het slapen kan de slaapkwaliteit beïnvloeden door slaapapneu, spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen te veroorzaken. Dit komt doordat je lichaam bij het eten van een grote maaltijd zoutzuur produceert, waardoor je moeilijk kunt slapen.

SUPERTIP:

Slapeloze nachten? Dit werkt ook!  Klik hier.

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

Â