Milieuvriendelijk schoonmaken is niet alleen belangrijk voor een schone en hygiënische omgeving, het is ook goed voor het milieu. Door schoonmaakmiddelen te gebruiken die minder belastend zijn voor het milieu, kan je bijdragen aan een beter leefmilieu voor ons allemaal. In dit artikel worden enkele tips gegeven over hoe je op een milieuvriendelijke manier kunt schoonmaken.

SUPERTIP:
Milieuvriendelijk schoonmaken? Gebruik dit =>

Milieuvriendelijk schoonmaken? Let op het volgende!

Als je schoonmaakmiddelen gaat kopen, let dan op de etiketten en kies producten die minder belastend zijn voor het milieu. Er zijn verschillende keurmerken die aangeven hoe milieuvriendelijk een product is, zoals het Europees Ecolabel of het Nordic Swanlabel. Deze keurmerken geven aan hoeveel schadelijke stoffen een product bevat en of het biologisch afbreekbaar is. Er zijn ook schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor milieuvriendelijk schoonmaken, zoals de productlijn van Ecover.

Milieuvriendelijk schoonmaken met gebruikte spullen

Ook bij het schoonmaken van je huis kun je op verschillende manieren rekening houden met het milieu. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat schoonmaakmiddelen op straat terechtkomen of dat ze in aanraking komen met water. Gebruik daarnaast oude materialen om schoon te maken, zoals oude T-shirts of theedoeken. Deze kunnen namelijk meerdere keren gebruikt worden voordat ze weggegooid hoeven te worden.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Milieuvriendelijk schoonmaken door water te besparen

Als je op een milieuvriendelijke manier wilt schoonmaken, is het ook belangrijk om water te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door je afwasborstel in een emmer met zeepwater te doen en deze zo lang mogelijk te gebruiken. In plaats van de kraan te laten lopen. Ook kun je afwasmiddel gebruiken dat minder water nodig heeft om te schuimen. Op deze manier bespaar je niet alleen water, maar ook energie die nodig is om het water warm te maken. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee! 

Welk schoonmaakmiddel is goed voor het milieu?

Er zijn enkele schoonmaakmiddelen die beter zijn voor het milieu dan andere. Groene zeep, ossengalzeep, citroen, pure alcohol en soda zijn goede voorbeelden van schoonmaakmiddelen die beter zijn voor het milieu.

Groene zeep

Groene zeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat gemaakt wordt van plantaardige oliën. Hierdoor is het niet schadelijk voor het milieu en is het ook veilig voor mens en dier. Groene zeep kan gebruikt worden om alle soorten vlekken te verwijderen, van etensvlekken tot vlekken van makeup.

Ossengalzeep

Ossengalzeep is ook een natuurlijk schoonmaakmiddel dat gemaakt wordt van ossengallen. Dit maakt het schoonmaakmiddel niet schadelijk voor het milieu en ook veilig voor mens en dier. Ossengalzeep is ideaal om te gebruiken op hardnekkige vlekken, aangezien het een sterke reinigende werking heeft.

Is soda goed voor het milieu?

Soda is een ander schoonmaakmiddel dat goed is voor het milieu. Soda is namelijk een natuurlijke reiniger die geen schadelijke stoffen bevat. Soda kan gebruikt worden om allerlei soorten vlekken te verwijderen.

Pure alcohol

Een van de beste ingrediënten die je kunt gebruiken in schoonmaakmiddelen is bijvoorbeeld pure alcohol. Alcohol is een geweldig ingrediënt voor schoonmaakmiddelen omdat het heel effectief is in het verwijderen van vuil en bacteriën. Bovendien is alcohol ook een goed ingrediënt voor het milieu omdat het snel degradeert. Lees hier meer over schoonmaken met pure alcohol.

Citroensap

Een ander goed ingrediënt voor schoonmaakmiddelen is citroensap. Citroensap is een natuurlijk antisepticum en is ook heel effectief in het verwijderen van vuil en bacteriën. Daarnaast is citroensap ook een goed ingrediënt voor het milieu omdat het biologisch afbreekbaar is.

Milieuvriendelijk schoonmaken met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Deze ingrediënten zijn afbreekbaar in de natuur. Hierdoor hebben biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen geen negatieve invloed op het milieu.

Als je ervoor kiest om een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel te gebruiken, draag je bij aan een schoner milieu. Chemische schoonmaakmiddelen hebben een groter negatief effect op het milieu en zijn daarom niet zo goed voor het milieu.

Is Ecover beter?

De producten van Ecover bewijzen dat schadelijke stoffen niet nodig zijn om efficiënt te reinigen. Ze bevatten geen chemische ingrediënten die je niet in je buurt wil. Zo zijn ze meedogenloos voor vuil, vet en vlekken maar zacht voor jou, je gezin en de natuur. Daarnaast is het ook goed om te weten dat deze producten niet getest zijn op dieren. En de ingrediënten die ze gebruiken zijn biologisch afbreekbaar en voornamelijk op plantaardige basis. Dus wil jij milieuvriendelijk schoonmaken? Dan is Ecover een goede keuze!

SUPERTIP:
Milieuvriendelijk schoonmaken? Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.