Een goed functionerend mechanisch ventilatiesysteem is essentieel voor een gezond binnenklimaat en de kwaliteit van de lucht in je huis. Als je mechanische ventilatie in huis hebt en overweegt deze te vervangen, zijn er een aantal tips die je in gedachten moet houden. Hier zijn vijf belangrijke tips om je te helpen bij het vervangen van je mechanische ventilatie:

1. Levensduur van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatiesystemen hebben een levensduur van ongeveer jaar. Als je ventilatiesysteem ouder is dan 15 jaar, is het tijd om het te vervangen. Het vervangen van je mechanische ventilatie is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van jou en je gezin, maar ook voor de energie-efficiëntie van je huis.

2. Kies een ventilatiesysteem met voldoende capaciteit

Zorg voor voldoende ventilatiecapaciteit Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatiecapaciteit voor jouw huis. Dit betekent dat het ventilatiesysteem voldoende lucht moet kunnen afvoeren en toevoeren. Een specialist kan berekenen hoeveel ventilatiecapaciteit je nodig hebt en welk type ventilatiesysteem hiervoor geschikt is.

3. Kies voor een geluidsarm ventilatiesysteem

Als je gevoelig bent voor geluid, kies dan voor een geluidsarm ventilatiesysteem. Sommige mechanische ventilatiesystemen maken veel lawaai, wat kan leiden tot hinder en slaapproblemen. Er zijn geluidsarme ventilatiesystemen beschikbaar die minder lawaai maken. Moderne systemen zijn over het algemeen een stuk stiller.

4. Kies voor CO2-gestuurde ventilatie

CO2-gestuurde ventilatie is een vorm van mechanische ventilatie waarbij het ventilatiesysteem wordt aangestuurd op basis van de hoeveelheid CO2 in de lucht. CO2 is een gas dat we uitademen en dat in hogere concentraties schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Een CO2-sensor meet de hoeveelheid CO2 in de lucht en stuurt op basis daarvan het ventilatiesysteem aan. Er zijn meerdere fabrikanten die dit aanbieden. Denk hierbij aan Itho Daalderop, Zehnder en Duco.

Als je overweegt om CO2-gestuurde ventilatie te installeren, is het belangrijk om je goed te laten informeren door een professionele installateur. Die kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en bij het installeren en inregelen van het ventilatiesysteem.

5. Zorg voor regelmatig onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je mechanische ventilatie goed blijft werken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit betekent dat je het systeem regelmatig moet schoonmaken en controleren op beschadigingen. Het is ook aan te raden om een professional in te schakelen voor een jaarlijkse inspectie.

Extra tip

Als je je mechanische ventilatie vervangt, vergeet dan niet om ook de ventilatiekanalen te inspecteren en schoon te maken. Na verloop van tijd kunnen deze kanalen namelijk vuil, stof, schimmel, bacteriën en andere verontreinigingen ophopen. Dit kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis, wat kan leiden tot allergieën, astma, en andere gezondheidsproblemen. Het is aan te raden om de ventilatiekanalen elke 5 tot 7 jaar te laten reinigen, afhankelijk van hoe intensief het ventilatiesysteem wordt gebruikt en de omgeving waarin je woont.

Conclusie

Door te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem met voldoende capaciteit en een geluidsarm ontwerp, zorg je voor een comfortabel en rustig huis terwijl je nog steeds schone lucht binnenkrijgt.

En als je echt serieus bent over het optimaliseren van je ventilatie, kun je overwegen om een CO2-gestuurd systeem te installeren. Dit houdt de schadelijke stoffen in de lucht laag en zorgt voor een efficiëntere ventilatie.

Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren en jaarlijks een professionele inspectie te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat je systeem altijd in topconditie verkeert. Kortom, zorg goed voor je mechanische ventilatie en je binnenklimaat zal meteen een stuk beter zijn!