Er zijn weinig mensen dol op koud douchen. Zelfs in het Nederlands spreekwoord (een koude douche krijgen oftewel een onaangename verrassing krijgen) is het iets onaangenaams. We kunnen dus wel stellen dat je geen koude douche vrijwillig neemt om even te genieten. Koude douchen heeft toch iets positiefs want het is echt goed voor je gezondheid.Â
Voordat je verder leest is het goed om te weten dat we onder een koude douche een temperatuur van tussen de 10 en 15 graden Celsius verstaan. Pas op wanneer je kampt met hartaandoeningen, dan is een koude douche niet altijd de beste keus. Douche sowieso niet langer dan 10 minuten (koud).
Â
De voordelen van koud douchen…
Koud douchen zorgt voor een zachtere huid
Een hete douche is puur genieten, maar je huid maak je met zoân stoomcabine niet erg blij. Een koude douche daarentegen zorgt er voor dat de natuurlijke huidolie en vocht behouden blijft. Dat komt omdat koud water de poriÃĢn sluit terwijl warm water ze opent.
Â
SUPERTIP:
Als je toch koud gaat douchen… Gebruik dit =>
Â
Alertheid
Er is dus geen slimmere of betere manier om de dag te beginnen dan met een koude douche. Het lijkt een ware marteling om na je warme en comfortabele bed onder koude stralen te gaan staan, maar de voordelen ontstaan jÃēist doordat je lichaam dan in een soort shockje raakt. Je gaat dieper ademen waardoor je meer zuurstof tot je neemt en doordat je hart sneller gaat kloppen voel je het bloed sneller door je aderen stromen. Dit zorgt voor een natuurlijke dosis energie. Jij hebt geen koffie of citroen water meer nodig!
Â
Koud douchen zorgt voor glanzend & gezond haar
Een koude douche zorgt ervoor dat je bos er voller en gezonder uitziet. Net als bij je huid houden je haren beter vocht vast wanneer je ze met koud water wast. Dat resulteert in haar dat minder droog is en meer glanst.
Koud douchen helpt tegen spierpijn
Heb je het wel eens gezien tijdens een nabeschouwing: hoe sporters na hun prestatie een ijsbad in duiken? Jij moet er niet aan denken, maar zij wel (of misschien ook niet, maar daar gaat het niet om). Het koude water vernauwt de bloedvaten zodat je bloed extra snel gaat stromen en zo sneller de afvalstoffen in de spieren afvoert. Hierdoor herstellen de sporters sneller en kunnen zij weer eerder presteren. Voor niet zulke fanatieke sporters minstens even handig om te weten, want je voorkomt er ook spierpijn mee.
Â
Beter humeur
Zelfs wanneer je je douchebeurt alleen maar eindigt met koud water, zou dit al een heilzaam effect hebben op je gemoedstoestand. Om dit toe te lichten is een hoop medisch jargon nodig en hoe het precies werkt zijn wetenschappers ook nog niet achter, maar het volstaat te weten dat je hersenen zogenoemde neurotransmitters aanmaken waar je blij van wordt.
Â
Koud douchen verbetert je geheugen
Opvallend genoeg ben je ook beter in staat je dingen te herinneren wanneer je regelmatig een koude douche neemt, zo blijkt uit onderzoek.
Â
Gewicht verliezen
Dit heeft te maken met het gegeven dat je lichaam zogenaamd bruin vet aanmaakt wanneer het in lage temperaturen verkeert. Bruin vet zet energie om in lichaamswarmte en kan je zo helpen in de strijd tegen overgewicht.
Â
Versterkt je immuunsysteem
Door een koude douche te nemen zet je je lichaam aan het werk: dat moet ineens zijn best doen om je warm te houden. Het proces van het op peil houden van je lichaamstemperatuur schijnt goed te zijn voor immuunsysteem.
Â
Antidepressiva
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een koude douche een manier kan zijn om depressieve gevoelens de deur te wijzen. Het werkt natuurlijk lang niet zo goed als bijvoorbeeld medicijnen of gedegen therapie, maar een plens koud water over je heen zorgt voor zoveel prikkels in je hersenen dat dit een positief effect heeft bij depressie.
Â
Beter voor het milieu
Je staat een stuk korter in de douche omdat een koude douche het tempo wel opvoert hoor! Hierdoor verbruik je een stuk minder water en uiteraard een stuk minder energie. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.
Â
SUPERTIP:
Als je toch koud gaat douchen… Gebruik dit =>
Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.