Waarom het beter is om koud te douchen

Er zijn weinig mensen dol op een koude douche. Zelfs in het Nederlands spreekwoord (een koude douche krijgen oftewel een onaangename verrassing krijgen) is het iets onaangenaams. We kunnen dus wel stellen dat je geen koude douche vrijwillig neemt om even te genieten. Een koude douche heeft toch iets positiefs want het is echt goed voor je gezondheid.
 

Voordat je verder leest is het goed om te weten dat we onder een koude douche een temperatuur van tussen de 10 en 15 graden Celsius verstaan. Pas op wanneer je kampt met hartaandoeningen, dan is een koude douche niet altijd de beste keus. Douche sowieso niet langer dan 10 minuten (koud).

 

1. Zachtere huid

Een hete douche is puur genieten, maar je huid maak je met zo’n stoomcabine niet erg blij. Een koude douche daarentegen zorgt er voor dat de natuurlijke huidolie en vocht behouden blijft. Dat komt omdat koud water de poriën sluit terwijl warm water ze opent.

 

2. Alertheid

Er is dus geen slimmere of betere manier om de dag te beginnen dan met een koude douche. Het lijkt een ware marteling om na je warme en comfortabele bed onder koude stralen te gaan staan, maar de voordelen ontstaan júist doordat je lichaam dan in een soort shockje raakt. Je gaat dieper ademen waardoor je meer zuurstof tot je neemt en doordat je hart sneller gaat kloppen voel je het bloed sneller door je aderen stromen. Dit zorgt voor een natuurlijke dosis energie. Jij hebt geen koffie of citroen water meer nodig!

 

3. Glanzend, gezond haar

Een koude douche zorgt ervoor dat je bos er voller en gezonder uitziet. Net als bij je huid houden je haren beter vocht vast wanneer je ze met koud water wast. Dat resulteert in haar dat minder droog is en meer glanst.

 

4. Tegen spierpijn

Heb je het wel eens gezien tijdens een nabeschouwing: hoe sporters na hun prestatie een ijsbad in duiken? Jij moet er niet aan denken, maar zij wel (of misschien ook niet, maar daar gaat het niet om). Het koude water vernauwt de bloedvaten zodat je bloed extra snel gaat stromen en zo sneller de afvalstoffen in de spieren afvoert. Hierdoor herstellen de sporters sneller en kunnen zij weer eerder presteren. Voor niet zulke fanatieke sporters minstens even handig om te weten, want je voorkomt er ook spierpijn mee.

 

5. Beter humeur

Zelfs wanneer je je douchebeurt alleen maar eindigt met koud water, zou dit al een heilzaam effect hebben op je gemoedstoestand. Om dit toe te lichten is een hoop medisch jargon nodig en hoe het precies werkt zijn wetenschappers ook nog niet achter, maar het volstaat te weten dat je hersenen zogenoemde neurotransmitters aanmaken waar je blij van wordt.

 

6. Verbetert je geheugen

Opvallend genoeg ben je ook beter in staat je dingen te herinneren wanneer je regelmatig een koude douche neemt, zo blijkt uit onderzoek.

 

7. Gewicht verliezen

Dit heeft te maken met het gegeven dat je lichaam zogenaamd bruin vet aanmaakt wanneer het in lage temperaturen verkeert. Bruin vet zet energie om in lichaamswarmte en kan je zo helpen in de strijd tegen overgewicht.

 

8. Versterkt je immuunsysteem

Door een koude douche te nemen zet je je lichaam aan het werk: dat moet ineens zijn best doen om je warm te houden. Het proces van het op peil houden van je lichaamstemperatuur schijnt goed te zijn voor immuunsysteem.

 

9. Antidepressiva

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een koude douche een manier kan zijn om depressieve gevoelens de deur te wijzen. Het werkt natuurlijk lang niet zo goed als bijvoorbeeld medicijnen of gedegen therapie, maar een plens koud water over je heen zorgt voor zoveel prikkels in je hersenen dat dit een positief effect heeft bij depressie.

 

10. Beter voor het milieu

Je staat een stuk korter in de douche omdat een koude douche het tempo wel opvoert hoor! Hierdoor verbruik je een stuk minder water en uiteraard een stuk minder energie. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.

 

Echt genieten van koud douchen? Klik hier.

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Water met citroen
🍏 Gezondheid
Water met citroen? Dit zijn de voordelen!

Water is belangrijk voor je lichaam en hersenen om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig water drinkt, ga je dit al snel merken aan je huid, je concentratie en fitheid. Combineer je dit met citroenwater dan is het een makkelijke manier om je leven en gezondheid te verbeteren.

Lees meer »
pasta koken
🔪 Keuken
Pasta koken? Zo doe je dat super snel!

Veel gezinnen eten zeker één keer per week pasta. Het is lekker en het is een keer wat anders. We zijn gewend om de pasta in een grote pan met water te laten koken tot het gaar is. Er is niets mis met deze manier, maar het kan ook sneller en met minder water.

Lees meer »
beste nagellak
👀 Diverse tips
Beste nagellak? Dit is de top 5!

Er zijn veel verschillende soorten nagellak met veel verschillende eigenschappen. Sommige zijn ontworpen voor bepaalde doeleinden, zoals je nagels sterker of soepeler maken. Maar zo zijn er ook speciale nagellakken met glitters, een mat effect en een glanzend effect.

Lees meer »
telefoon opladen
👀 Diverse tips
Telefoon opladen? Hier moet je op letten!

Van alle dingen die je voor je telefoon moet doen, is veilig opladen waarschijnlijk een van de belangrijkste. Maar hoe doe je dit veilig? Als je simpel denkt, opladen en klaar dan heb je het mis. Nooit gedacht dat ik zoveel tips kon delen om je telefoon veilig om te laden.

Lees meer »
Parmezaanse kaas
🍏 Gezondheid
Parmezaanse kaas? Dit zijn de gezondheidsvoordelen

Parmezaanse kaas is een vorm van harde en droge kaas, die minstens 12 maanden gerijpt is. Het is een van de populairste kaassoorten in de wereld, die van hoge kwaliteit is. Om meer over dit fantastische product te begrijpen, lees je hieronder enkele parmezaanse kaas feiten.

Lees meer »
koper poetsen
💎 Schoonmaak
Koper poetsen? Zo moet dat!

Koper is een metaal dat, als het goed gepolijst wordt, prachtig kan glanzen. Helaas weten veel mensen niet hoe ze koper correct moeten poetsen en eindigen met een glansloos resultaat. Je kan koper namelijk op verschillende manieren poetsen.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.