Jaloezieën schoonmaken? Er zijn verschillende manieren om jaloezieën schoon te maken, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Aluminium jaloezieën kunnen bijvoorbeeld gewoon met een doekje worden afgeveegd, maar houten of plastic jaloezieën moeten vaak met een speciaal schoonmaakmiddel worden behandeld. Ontdek het snel!

SUPERTIP:
Dit heb je nodig om ze schoon te maken! Gebruik dit =>

1. Aluminium jaloezieën schoonmaken

Aluminium jaloezieën zijn het meest eenvoudig schoon te maken. Je kunt ze met een doekje afvegen of nevelen met een reinigingsmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het aluminium kunnen beschadigen.

2. Jaloezieën schoonmaken met de stofzuiger

Zit er veel stof op je jaloezieën? Begin met het stofzuigen van de jaloezieën. Gebruik hiervoor het speciale opzetstukje van je stofzuiger. Zorg ervoor dat je de borstel niet te hard tegen de jaloezieën aandrukt, om beschadiging te voorkomen.

Jaloezieen schoonmaken

3. Hoe maak je houten of plastic jaloezieën schoon?

Houten of plastic jaloezieën zijn vaak vuil gevoeliger en moeten daarom met een speciaal schoonmaakmiddel worden behandeld. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel dat niet schurend is, zodat het hout of plastic niet beschadigd wordt.

Je kunt ook zelf een een schoonmaakmiddel maken. Maak een sopje van water en een mild afwasmiddel (dreft). Gebruik hiervoor ongeveer een theelepel afwasmiddel per liter water. En je sopje is klaar om te gebruiken!

4. Wrijf de jaloezieën schoon

Dip een zachte doek in het sopje en wrijf hiermee de jaloezieën schoon. Begin bovenaan en werk zo verder naar beneden toe. Zorg ervoor dat je goed alle stukken van de jaloezie schoonmaakt, ook aan de binnenkant.

5. Spoel de jaloezieën af

Spoel vervolgens alle sop resten van de jaloezieën af met schoon water zonder afwasmiddel. Gebruik hiervoor een plumeau of een stofdoek om de sop resten van de jaloezieën af te spoelen.

6. Laat ze goed drogen

Laat de jaloezieën vervolgens goed drogen. Zorg ervoor dat de jaloezieën helemaal droog zijn voordat je ze weer dicht maakt, om schimmelvorming te voorkomen.

7. Jaloezieen schoonmaken? Vergeet de rails niet!

Vergeet ook niet de rails van de jaloezieën te reinigen. Deze kunnen vaak vuil en stof verzamelen, waardoor de jaloezieën minder soepel open- en dichtgaan. Gebruik hiervoor een milde reiniger of een doekje met wat water. Wist je dat je dit ook kunt oplossen met WD-40? Maar wees voorzichtig! Zodat er geen vlekken op je jaloezieën komen.

Maak jaloezieën regelmatig schoon

Als je jaloezieën niet regelmatig schoonmaakt, kunnen ze gaan slijten en verkleuren. Het is dus belangrijk om ze minimaal een keer per maand te reinigen. 

 

SUPERTIP:
Dit heb je nodig om ze schoon te maken! Gebruik dit =>

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.