Omslag foto facebook (3)

Hoe maak je rolluiken aan de binnenkant schoon?

Aardig wat huishoudens hebben rolluiken hangen. Dit is niet alleen handig tegen eventuele inbrekers, geluidoverlast en daglicht, maar ook om de warmte binnen te houden. Zo bespaar je jaarlijks toch aardig wat gas en daarmee ook weer geld. Nadeel van rolluiken zijn dat ze een pain in the ass zijn om schoon te maken. En dan met name de binnenkant.
 

Wij zijn opzoek gegaan naar de meest eenvoudige techniek. Slechts nieuws, die is er niet. Goede nieuws daarentegen is dat je het maar één keer per jaar hoeft te doen en dat je het met wat gedoe eventueel ook tussendoor kan doen met een wat minder zorgvuldige techniek. Beide rolluik-schoonmaak-technieken staan hieronder beschreven.

 

Wat heb ik nodig?
  • Zachte spons
  • Zachte doek
  • Sopje van afwasmiddel

 

Hoe moet het?
  • Als je rolluiken elektrische bediening hebben, dan is het verstandig om voor het schoonmaken eerst de spanning eraf te halen. Doe dit door de stroomkabel uit het stopcontact te halen.
  • Het schoonmaken van de buitenkant van een rolluik is vrij eenvoudig. Gebruik hiervoor een sopje van afwasmiddel. Wanneer je agressieve middelen zou gebruiken heb je de kans op vlekken en oneffenheden op het rolluik. Verwijder eerst met een zachte spons het vuil. Is het vuil verwijderd? Dan kun je nu met een zachte doek het rolluik droog maken.
  • De binnenkant van een rolluik schoonmaken is iets lastiger dan de buitenkant. In de binnenkant van het rolluik blijft veel vuil zitten. Dat oogt niet fris wanneer je ‘s avonds het rolluik omlaag hebt. Om de binnenkant van het rolluik schoon te maken moet je de kap van het rolluik verwijderen. Begin met het omhoog halen van het rolluik. Vervolgens kun je de kap van het rolluik eraf schroeven.
  • Na het verwijderen van de kap van het rolluik, kun je makkelijk bij de binnenkant van de lamellen. Schoon maken, rolluik een stukje laten zakken, schoon maken, rolluik een stukje laten zakken en zo verder. Maak de lamellen schoon met een zachte spons en neem ze af met een zachte doek.
  • Een rolluik heeft veel bewegende delen. Om het rolluik optimaal te laten werken moet je deze onderdelen eens per jaar smeren. Dit kun je het beste doen met teflon spray omdat dit middel geen vet smeermiddel is. Een vet smeermiddel trekt snel vuil aan. Begin met het schoonmaken van de geleiders en rubbers, dit kan gewoon met een zachte doek en een sopje. Na het schoonmaken kun je de rubbers en geleiders smeren met de teflon spray.
Of je gaat voor dit..
  • Schoonmaken van de binnenkant van de rolluik the easy way. Niet geschikt voor iedereen en voor elke woning, maar je kunt ook de tuinslang aansluiten met een goede spuitkop. Maak vervolgens het raam open, rolluik omlaag en begin te spuiten. Dit werkt voor de binnen- en buitenkant. Je kunt eventueel nog een spons aan een bezemsteel maken om bepaalde plekjes goed te kunnen bereiken. Nogmaals, dit werkt niet voor iedereen en reinigt ook niet zo grondig als bovenstaande optie. Het is voor de snelle jelle die het toonbaar wilt maken een prima oplossing.

 

Dit heb je allemaal nodig om je rolluiken schoon te maken! Klik hier.

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

droge lippen
🍏 Gezondheid
Droge lippen? Dit is de oorzaak!

De herfst en winter brengt veel mooie dingen met zich mee, zoals lekker warme truien, warme chocolade melk en nog veel meer. Helaas brengen de koude maanden ook minder fijne dingen met zich mee, zoals droge en gebarsten lippen.

Lees meer »
griep voorkomen
🍏 Gezondheid
Griep voorkomen? Doe je zo!

Helaas is griep ontzettend besmettelijk en loop je grote kans om ziek te worden als er weer eens een epidemie heerst. Wat belangrijk om te weten is dat de besmetting via snot- slijm en speeksel gaat.

Lees meer »
dode plant
🌵 Tuin
Dode plant? Dit is de oorzaak!

Planten hebben alleen wat water en licht nodig om ze te zien stralen en groeien. Simpel genoeg toch? Voor iemand met groene vingers wel, maar voor de rest van de mensheid is het runnen van een huishouden een stuk eenvoudiger.

Lees meer »
lang weekend
👀 Diverse tips
Lang weekend? Zo lijkt je weekend langer!

Weekend! heerlijk, maar wat vliegt het iedere keer voorbij. Het weekend hebben we nodig om er ons van maandag tot vrijdag doorheen te kunnen slepen. Op zondag bereiden we ons weer voor, op de werk week en vraag je je af hoe deze 48 uur zo snel zijn gegaan.

Lees meer »
Huidveroudering
🍏 Gezondheid
Huidveroudering? Dit kan je er tegen doen!

Elke dag worden we weer een klein beetje ouder. Soms zou je wel eens willen dat je de tijd stil kon zetten omdat je alweer een rimpeltje of ouderdomsvlekje ziet verschijnen. Je lichaam krijgt te maken met huidveroudering.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.