Aardig wat huishoudens hebben rolluiken hangen. Dit is niet alleen handig tegen eventuele inbrekers, geluidoverlast en daglicht, maar ook om de warmte binnen te houden. Zo bespaar je jaarlijks toch aardig wat gas en daarmee ook weer geld. Nadeel van rolluiken zijn dat ze een pain in the ass zijn om schoon te maken. En dan met name de binnenkant. Binnenkant rolluik schoonmaken? Ik leg het je uit!  

 

SUPERTIP:
Binnenkant rolluik schoonmaken? Gebruik dit =>

 

Binnenkant rolluik schoonmaken

Wij zijn opzoek gegaan naar de meest eenvoudige techniek. Slechts nieuws, die is er niet. Goede nieuws daarentegen is dat je het maar één keer per jaar hoeft te doen en dat je het met wat gedoe eventueel ook tussendoor kan doen met een wat minder zorgvuldige techniek. Beide rolluik-schoonmaak-technieken staan hieronder beschreven.

Wat heb ik nodig?

  • Zachte spons
  • Zachte doek
  • Sopje van afwasmiddel

binnenkant rolluik schoonmaken

Hoe het moet.. 

  • Als je rolluiken elektrische bediening hebben, dan is het verstandig om voor het schoonmaken eerst de spanning eraf te halen. Doe dit door de stroomkabel uit het stopcontact te halen.
  • Het schoonmaken van de buitenkant van een rolluik is vrij eenvoudig. Gebruik hiervoor een sopje van afwasmiddel. Wanneer je agressieve middelen zou gebruiken heb je de kans op vlekken en oneffenheden op het rolluik. Verwijder eerst met een zachte spons het vuil. Is het vuil verwijderd? Dan kun je nu met een zachte doek het rolluik droog maken.
  • De binnenkant van een rolluik schoonmaken is iets lastiger dan de buitenkant. In de binnenkant van het rolluik blijft veel vuil zitten. Dat oogt niet fris wanneer je ‘s avonds het rolluik omlaag hebt. Om de binnenkant van het rolluik schoon te maken moet je de kap van het rolluik verwijderen. Begin met het omhoog halen van het rolluik. Vervolgens kun je de kap van het rolluik eraf schroeven.
  • Na het verwijderen van de kap van het rolluik, kun je makkelijk bij de binnenkant van de lamellen. Schoon maken, rolluik een stukje laten zakken, schoon maken, rolluik een stukje laten zakken en zo verder. Maak de lamellen schoon met een zachte spons en neem ze af met een zachte doek.
  • Een rolluik heeft veel bewegende delen. Om het rolluik optimaal te laten werken moet je deze onderdelen eens per jaar smeren. Dit kun je het beste doen met teflon spray omdat dit middel geen vet smeermiddel is. Een vet smeermiddel trekt snel vuil aan. Begin met het schoonmaken van de geleiders en rubbers, dit kan gewoon met een zachte doek en een sopje. Na het schoonmaken kun je de rubbers en geleiders smeren met de teflon spray.

 

Schoonmaken met de tuinslang

Schoonmaken van de binnenkant van de rolluik the easy way. Niet geschikt voor iedereen en voor elke woning, maar je kunt ook de tuinslang aansluiten met een goede spuitkop. Maak vervolgens het raam open, rolluik omlaag en begin te spuiten. Dit werkt voor de binnen- en buitenkant. Je kunt eventueel nog een spons aan een bezemsteel maken om bepaalde plekjes goed te kunnen bereiken. Nogmaals, dit werkt niet voor iedereen en reinigt ook niet zo grondig als bovenstaande optie. Het is voor de snelle jelle die het toonbaar wilt maken een prima oplossing.

 

Ook interessant… Deze plekjes vergeet iedereen om schoon te maken!

 

SUPERTIP:
Binnenkant rolluik schoonmaken? Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.