Omslag foto facebook (3)
binnenkant rolluik schoonmaken

Hoe maak je rolluiken aan de binnenkant schoon?

Aardig wat huishoudens hebben rolluiken hangen. Dit is niet alleen handig tegen eventuele inbrekers, geluidoverlast en daglicht, maar ook om de warmte binnen te houden. Zo bespaar je jaarlijks toch aardig wat gas en daarmee ook weer geld. Nadeel van rolluiken zijn dat ze een pain in the ass zijn om schoon te maken. En dan met name de binnenkant. Binnenkant rolluik schoonmaken? Ik leg het je uit! 
 

SUPERTIP:
Binnenkant rolluik schoonmaken? Gebruik dit =>

 

Binnenkant rolluik schoonmaken

Wij zijn opzoek gegaan naar de meest eenvoudige techniek. Slechts nieuws, die is er niet. Goede nieuws daarentegen is dat je het maar één keer per jaar hoeft te doen en dat je het met wat gedoe eventueel ook tussendoor kan doen met een wat minder zorgvuldige techniek. Beide rolluik-schoonmaak-technieken staan hieronder beschreven.

Wat heb ik nodig?

  • Zachte spons
  • Zachte doek
  • Sopje van afwasmiddel

 

Hoe het moet.. 

  • Als je rolluiken elektrische bediening hebben, dan is het verstandig om voor het schoonmaken eerst de spanning eraf te halen. Doe dit door de stroomkabel uit het stopcontact te halen.
  • Het schoonmaken van de buitenkant van een rolluik is vrij eenvoudig. Gebruik hiervoor een sopje van afwasmiddel. Wanneer je agressieve middelen zou gebruiken heb je de kans op vlekken en oneffenheden op het rolluik. Verwijder eerst met een zachte spons het vuil. Is het vuil verwijderd? Dan kun je nu met een zachte doek het rolluik droog maken.
  • De binnenkant van een rolluik schoonmaken is iets lastiger dan de buitenkant. In de binnenkant van het rolluik blijft veel vuil zitten. Dat oogt niet fris wanneer je ‘s avonds het rolluik omlaag hebt. Om de binnenkant van het rolluik schoon te maken moet je de kap van het rolluik verwijderen. Begin met het omhoog halen van het rolluik. Vervolgens kun je de kap van het rolluik eraf schroeven.
  • Na het verwijderen van de kap van het rolluik, kun je makkelijk bij de binnenkant van de lamellen. Schoon maken, rolluik een stukje laten zakken, schoon maken, rolluik een stukje laten zakken en zo verder. Maak de lamellen schoon met een zachte spons en neem ze af met een zachte doek.
  • Een rolluik heeft veel bewegende delen. Om het rolluik optimaal te laten werken moet je deze onderdelen eens per jaar smeren. Dit kun je het beste doen met teflon spray omdat dit middel geen vet smeermiddel is. Een vet smeermiddel trekt snel vuil aan. Begin met het schoonmaken van de geleiders en rubbers, dit kan gewoon met een zachte doek en een sopje. Na het schoonmaken kun je de rubbers en geleiders smeren met de teflon spray.

 

Schoonmaken met de tuinslang

Schoonmaken van de binnenkant van de rolluik the easy way. Niet geschikt voor iedereen en voor elke woning, maar je kunt ook de tuinslang aansluiten met een goede spuitkop. Maak vervolgens het raam open, rolluik omlaag en begin te spuiten. Dit werkt voor de binnen- en buitenkant. Je kunt eventueel nog een spons aan een bezemsteel maken om bepaalde plekjes goed te kunnen bereiken. Nogmaals, dit werkt niet voor iedereen en reinigt ook niet zo grondig als bovenstaande optie. Het is voor de snelle jelle die het toonbaar wilt maken een prima oplossing.

 

Ook interessant… Deze plekjes vergeet iedereen om schoon te maken!

 

SUPERTIP:
Binnenkant rolluik schoonmaken? Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

acrylverf verwijderen
💎 Schoonmaak
Acrylverf verwijderen doe je zo!

Als je schildert gebeuren er zeker ongelukjes en fouten. Je kunt merken dat je meerdere keren over iets heen schildert in een poging de acrylverf bij het kleurenschema van je werkstuk te laten passen. Misschien voeg je te veel water toe als je het als een wash gebruikt, of misschien wil de verf die dag gewoon niet met je penseel of ondergrond samenwerken, haha! 

Lees meer »
koolhydraatarme ovenschotel
🍏 Gezondheid
De voordelen van een koolhydraatarme ovenschotel

Je wilt eindelijk je goede voornemens waarmaken? Op de wandelgangen hoor je succesvolle verhalen over koolhydraatarm eten. Maar je weet niet waar je moet beginnen? Hoewel het eten van meer koolhydraten een aantal prachtige gezondheidsvoordelen kan hebben, kan het eten van te veel of de verkeerde soorten leiden tot problemen als een te hoge bloedsuiker, verhoogde gewichtstoename of zelfs chronische gezondheidsproblemen.

Lees meer »
snurken
🍏 Gezondheid
Wat te doen tegen snurken?

Er zijn behoorlijk wat relaties die op de klippen lopen, omdat de partner een stevige snurker is. Het is ook erg irritant als je de halve nacht wakker ligt, omdat je maar niet in slaap kunt komen door het gesnurk naast je. Al probeer je je daar zo goed mogelijk van af te schakelen, het lijkt dan wel alsof het snurken dan alleen maar in volume toeneemt.

Lees meer »
weinig opbergruimte
👀 Diverse tips
Weinig opbergruimte? Dit is de oplossing!

Wanneer de kasten vol zijn en je geen ruimte meer hebt om de overige rommel netjes op te bergen, kan het heel frustrerend worden. Je hebt dan het gevoel dat je een hoop weg moet doen waar je helemaal niet van af wilt of een groter huis nodig hebt.

Lees meer »
frisse geur in huis
💎 Schoonmaak
Frisse geur in huis? Zo ga je te werk!

Het is puur genieten om thuis te komen na een lange, stressvolle dag in een heerlijk, fris huis. Des te vervelender is het wanneer je een pittige of sterk ruikende maaltijd hebt gekookt je hele huis niet meer fris ruikt.

Lees meer »
minder koolhydraten eten
🍏 Gezondheid
De voordelen van minder koolhydraten eten

Koolhydraten zijn o.a. een van de belangrijkste voedingsstoffen in je voeding. Ze zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam, ze ondersteunen gezonde functies in je hersenen en vele andere organen, en bieden een breed scala aan voordelen als je ze op de juiste manier consumeert.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.