Omslag foto facebook (3)
dode plant

Dode plant? Dit is de oorzaak!

Planten hebben alleen wat water en licht nodig om ze te zien stralen en groeien. Simpel genoeg toch? Voor iemand met groene vingers wel, maar voor de rest van de mensheid is het runnen van een huishouden een stuk eenvoudiger. Ook bij mij houdt een plantje het nooit lang uit en ik begrijp er niks van. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan om te achterhalen hoe dit nou kan. Ik zal vast niet de enige zijn die ervaring heeft met een dode plant… En een kamerplant is niet goedkoop, dus het is zonde om ze continue in de container te moeten gooien.
 

Planten staan er om bekend dat ze goed voor zichzelf zorgen. Ze groeien zonder onze hulp. Maar als je een plant in huis neemt, moet je de plant goed verzorgen. Om er even op terug te komen, planten die niet genoeg water krijgen zullen snel verwelken en sterven, dus is het van groot belang dat mensen die planten in hun huis of op hun werk hebben weten wanneer ze water nodig hebben en hoeveel ze nodig hebben.

 

Op deze manier kun je zelf een diagnose stellen en ook direct het probleem oplossen.

Zacht, geelachtige bladeren?

Diagnosis: Te veel water

Oplossing: Check regelmatig de aarde. Wanneer deze vochtig of nat is, moet je de planten minder water geven. Let op dat de pot voldoende gaten in de bodem heeft om het overige water weg te laten lopen. Mocht de pot geen gaten hebben, probeer de plant dan om te potten of boor er voorzichtig een paar gaatjes in. Een dode plant is verleden tijd!

 

SUPERTIP:
Nooit meer een dode plant? Gebruik dit =>

 

Bruine, krokante bladeren die er af vallen?

Diagnosis: Niet genoeg water

Oplossing: Het kan zijn dat jij je planten wel water geeft, maar niet genoeg water. Probeer eens je planten zoveel water te geven, dat er onder uit de pot water komt gelopen uit de gaten. Probeer Doe dit alleen wanneer je de aarde aanraakt en deze zeer droog voelt. Zoek hier een middenweg in want voordat je het weet belandt je bij probleem 1. Voel zelf aan dat het net genoeg is. Maar het probleem van bruine, losse bladeren, begint bij te weinig water. Het kan ook zo zijn dat de plant te dicht bij de verwarming staat. Probeer de plant een andere plek te geven. Door de hitte van de verwarming droogt de plant namelijk snel uit.

 

 Fijne webjes en kleine insecten

Diagnosis: Klein ongedierte

Oplossing: Wanneer klein ongedierte je kamerplant aanvalt is het beste om de plant te isoleren. Hierdoor voorkom je dat de plant andere planten besmet. Doe vervolgens wat alcohol met een hoog percentage in wat water (1 eetlepel alcohol gemengd in 2 kopjes water voor kleine planten) en veeg de bladeren hiermee af. Doe dit 3 weken op een rij, 1 keer per week. Om stress op de plant te voorkomen, kun je het beste de kamerplant uit zonlicht en warmte houden wanneer je alcohol hebt aangebracht. Je kunt hier ook vodka voor gebruiken. Dankzij de alcohol ontsmet je de plant waardoor je het probleem van kleine spinnetjes kunt oplossen.

 

Vermoeide bladeren en laag aarde/voedingsniveau in de pot

Diagnosis: Lage voeding

Oplossing: Planten in pot leven in een gelimiteerde hoeveelheid aarde waar ook de voeding in verwerkt zit. Naar een tijdje verdwijnt deze voeding. Bovendien verlaat ook telkens bij het water gegeven wat aarde. Wanneer de plant het nodig heeft, is het een goed idee om de plant wat extra voeding te geven zoals koffiedik. Of gewoon simpelweg de aarde vervangen voor verse aarde. Controleer minimaal 1x per maand je plant voor het langere levensduur van je planten.

 

Natuurlijk is er, zelfs als je hun bewateringsschema perfect volgt, geen garantie dat al je planten goed zullen groeien. Sommige soorten zijn gewoon niet zo winterhard of gemakkelijk te verzorgen als andere. Merk je dat je planten erg snel groeien, dan betekent dit dat ze meer water nodig hebben dan wat ze nu krijgen. Als dit het geval is, moet je de tijd tussen het water geven iets verlengen, zodat ze hun benodigde vocht kunnen krijgen.

 

SUPERTIP:
Nooit meer een dode plant? Gebruik dit =>

 

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

acrylverf verwijderen
💎 Schoonmaak
Acrylverf verwijderen doe je zo!

Als je schildert gebeuren er zeker ongelukjes en fouten. Je kunt merken dat je meerdere keren over iets heen schildert in een poging de acrylverf bij het kleurenschema van je werkstuk te laten passen. Misschien voeg je te veel water toe als je het als een wash gebruikt, of misschien wil de verf die dag gewoon niet met je penseel of ondergrond samenwerken, haha! 

Lees meer »
koolhydraatarme ovenschotel
🍏 Gezondheid
De voordelen van een koolhydraatarme ovenschotel

Je wilt eindelijk je goede voornemens waarmaken? Op de wandelgangen hoor je succesvolle verhalen over koolhydraatarm eten. Maar je weet niet waar je moet beginnen? Hoewel het eten van meer koolhydraten een aantal prachtige gezondheidsvoordelen kan hebben, kan het eten van te veel of de verkeerde soorten leiden tot problemen als een te hoge bloedsuiker, verhoogde gewichtstoename of zelfs chronische gezondheidsproblemen.

Lees meer »
snurken
🍏 Gezondheid
Wat te doen tegen snurken?

Er zijn behoorlijk wat relaties die op de klippen lopen, omdat de partner een stevige snurker is. Het is ook erg irritant als je de halve nacht wakker ligt, omdat je maar niet in slaap kunt komen door het gesnurk naast je. Al probeer je je daar zo goed mogelijk van af te schakelen, het lijkt dan wel alsof het snurken dan alleen maar in volume toeneemt.

Lees meer »
weinig opbergruimte
👀 Diverse tips
Weinig opbergruimte? Dit is de oplossing!

Wanneer de kasten vol zijn en je geen ruimte meer hebt om de overige rommel netjes op te bergen, kan het heel frustrerend worden. Je hebt dan het gevoel dat je een hoop weg moet doen waar je helemaal niet van af wilt of een groter huis nodig hebt.

Lees meer »
frisse geur in huis
💎 Schoonmaak
Frisse geur in huis? Zo ga je te werk!

Het is puur genieten om thuis te komen na een lange, stressvolle dag in een heerlijk, fris huis. Des te vervelender is het wanneer je een pittige of sterk ruikende maaltijd hebt gekookt je hele huis niet meer fris ruikt.

Lees meer »
minder koolhydraten eten
🍏 Gezondheid
De voordelen van minder koolhydraten eten

Koolhydraten zijn o.a. een van de belangrijkste voedingsstoffen in je voeding. Ze zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam, ze ondersteunen gezonde functies in je hersenen en vele andere organen, en bieden een breed scala aan voordelen als je ze op de juiste manier consumeert.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.