Je schaar slijpen? Wanneer je een schaar gebruikt, is het belangrijk dat deze scherp is. Om ervoor te zorgen dat je schaar in topconditie blijft, moet je deze regelmatig slijpen. Gelukkig is dit een gemakkelijke taak, waarmee je de levensduur van je schaar aanzienlijk verlengt. Ontdek snel hoe!

SUPERTIP:
Super snel je schaar en messen slijpen? Gebruik dit =>

Kan je een schaar slijpen?

Ja! Natuurlijk kan je een schaar slijpen! Om te bepalen hoe vaak je een schaar moet slijpen, hangt het af van hoe vaak je de schaar gebruikt. Als je de schaar dagelijks gebruikt, dan moet je deze iedere week slijpen. Als je de schaar eenmaal per week gebruikt, dan moet je deze iedere twee a 4 weken slijpen. En als je de schaar maar af en toe gebruikt, dan is het voldoende om deze eens per maand te slijpen.

1. Wat heb je nodig om een schaar te slijpen?

Om een schaar te slijpen heb je een slijpmiddel nodig. Dit kan bijvoorbeeld een slijpmachine zijn, of gewoon een stuk metaal zoals een vijl. Of een professionele schaar – messenslijper

schaar slijpen

2. De punt van de schaar slijpen met een vijl

Eerst moet je bepalen of je de punt of de bladen van de schaar wilt slijpen. De punt van de schaar wordt vaak gebruikt om dunne draadjes door te knippen, dus het is belangrijk dat deze scherp is. De bladen van de schaar worden vaak gebruikt om stof af te knippen, dus het is belangrijk dat deze ook scherp zijn.

Als je de punt van de schaar wilt slijpen, moet je een fijne vijl gebruiken. Begin met het vasthouden van de vijl in één hand en plaats de punt van de schaar tegen de vijl. Druk vervolgens zachtjes met je andere hand op de schaar. Beweeg de vijl langzaam over de gehele lengte van de punt van de schaar. Herhaal dit proces totdat de punt van de schaar scherp is.

3. Hoe maak je je schaar scherper?

Als je de bladen van de schaar wilt slijpen, moet je een grove vijl gebruiken. Begin met het vasthouden van de vijl in één hand en plaats de bladen van de schaar tegen de vijl. Druk vervolgens zachtjes met je andere hand op de schaar. Beweeg de vijl langzaam over de gehele lengte van de bladen van de schaar. Herhaal dit proces totdat de bladen van de schaar scherp zijn.

4. Je schaar slijpen met een messenslijper

Je moet je messenslijper op een stabiele ondergrond plaatsen voordat je gaat slijpen. Je kunt hiervoor een werkbank gebruiken, of als je thuis bent, een tafel of aanrecht.

Beginnen met het slijpen van je schaar. Doe dit door de schaar langzaam te bewegen over de lengte van je schaar. Doe dit 10-15 keer, of totdat je schaar scherp genoeg is. Je kunt daarna testen of je schaar scherp genoeg is door te knippen in een stuk karton.

schaarslijper

5. Een schaar slijpen met schuurpapier

Lees hier de positieve beoordelingen van gebruikers>>

SUPERTIP:
Super snel je schaar en messen slijpen? Gebruik dit =>

Ook interessant:

  1. 10 handige schoonmaaktips

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.