Met een hond is het vanzelfsprekend dat je een aantal keer met hem of haar wandelt. Natuurlijk is de hoofdfunctie van zo’n wandeling om jouw huisdier zijn of haar behoefte te laten doen. Een wandeling is voor honden echter veel meer dan dat. 

Door een ommetje te maken met jouw hond worden ze fysiek en mentaal uitgedaagd. Ook werkt dit stressverlagend. In dit artikel lees je op wat voor manieren je een wandeling nóg comfortabeler kunt maken voor jouw hond. 

Honden overal laten snuffelen 

Het is voor een hond erg fijn om overal aan te kunnen snuffelen. Overal aan willen ruiken zit nou eenmaal in de aard van het beestje. Trek je hond dus niet weg van die ene boom, maar laat ze lekker aan alles snuffelen. Het kan ook fijn zijn om je hond mee te nemen naar een hondenlosloopterrein of ze loslaten in het bos of een park waar dit toegestaan is. 

Y-tuigje 

Om jouw hond zo comfortabel mogelijk uit te laten, is het belangrijk om te kiezen voor een fijne halsband. Sommige halsbanden kunnen de honden irriteren of zelfs pijn doen wanneer je er een ruk aan geeft. 

In plaats van een halsband kun je ook kiezen voor een tuigje. Een Y-tuig is dan een goede optie. Deze heeft veel voordelen. Deze laat de schoudergewrichten van de hond vrij en zorgt dus niet voor ongemak en irritaties. Jouw huisdier heeft op deze manier veel bewegingsvrijheid wat de wandeling comfortabeler maakt. Wanneer de hond dan trekt kan het met een Y-tuigje om geen schade opleveren. Bekijk hier verschillende Y-tuigjes: y tuig hond.

Water en drinkbakje meenemen

Wanneer je een wat langere wandeling gaat nemen kun je ook weleens een drinkpauze inlassen. Ook honden moeten genoeg water drinken. Met name op warmere dagen. Om het dan makkelijker te maken kun je kiezen voor een opvouwbaar drinkbakje. Wanneer je dan een fles water op zak hebt, kun je het hier gemakkelijk in doen. 

Andere route kiezen

Veel mensen denken dat je door verschillende wandelroutes de hond veel afwisseling en uitdaging biedt. Dit kan weleens heel anders zijn. Honden zijn net als mensen gewoontedieren. Telkens een nieuwe route nemen kan voor sommige honden veel prikkels opleveren en zo erg spannend zijn. 

Voor sommige honden zijn wisselende wandelroutes helemaal prima. Deze honden zijn dan zelfverzekerder en worden niet angstig van de prikkels die zich buiten voordoen. Denk aan andere honden, geluiden, andere mensen en auto’s. Voor deze honden is dit helemaal prima. Ontdek daarom waar jouw hond behoefte aan heeft en pas hierop de wandelingen aan. Wil je meer lezen over honden? Bekijk dit blog over honden.