Om productief de werkdag door te komen, is een flinke portie focus en concentratie van groot belang. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om die focus en concentratie vast te houden gedurende de dag. We hebben hieronder een aantal tips voor je opgesteld hoe je met meer focus kunt werken.

Tip 1. Ruim je bureau op

Om je te kunnen focussen op je werk, is het belangrijk dat je je niet laat afleiden. De eerste stap in de goede richting is daarom om het bureau op te ruimen. Een rommelig bureau zorgt er namelijk voor dat je aandacht daar nog weleens naartoe kan gaan, wat er dus voor kan zorgen dat jij je minder goed kan focussen op je werkzaamheden. Leg de rondslingerende papieren netjes op een stapel, zet de pennen in een bakje en zorg ervoor dat de kabels rondom jouw bureau worden weggewerkt. Hoe je dat laatste doet, lees je op techguide.nl.

Tip 2. Neem regelmatig een pauze

Om gedurende de dag geconcentreerd te blijven, is het belangrijk om regelmatig pauzes te houden. Te lang achter elkaar doorwerken kan juist averechts werken, waardoor je juist concentratie en focus verliest. Neem daarom naast de lunchpauze ook tussendoor wat kleine pauzes. Kom even in beweging, ga naar het toilet of zet een kopje koffie. Door deze kleine pauzes zorg je ervoor dat je weer met volle focus naar jouw computerscherm kunt kijken.

Tip 3. Maak een to-do-lijst

Een geconcentreerde werkdag gaat gepaard met overzicht in de taken die verricht moeten worden. Als je meerdere taken op een dag moet uitvoeren, kan het zijn dat je het overzicht verliest. In dat geval is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Het maken van een to-do-lijstje kan je hierbij helpen. Zet bovenaan wat de belangrijkste taken zijn en ga verder naar de minder belangrijke taken. Je kunt eventueel ook nog werken in tijdsblokken. Wat je hebt afgerond, streep je door. Zo weet je precies hoe je jouw werkdag kunt indelen.

Tip 4. Voorkom ruis op de achtergrond

Ruis op de achtergrond kan ervoor zorgen dat jouw aandacht juist daar naartoe gaat, in plaats van dat je je focust op je computerscherm. Het is belangrijk om ruis op de achtergrond te voorkomen, zodat jij je alleen maar op één taak hoeft te focussen. Doe bijvoorbeeld een koptelefoon op met jouw favoriete muziek, waarbij de ruis om je heen verdwijnt. Zo word je in ieder geval niet afgeleid door het achtergrondgeluid.