Zo breng je een kind goede manieren bij!

Natuurlijk wil je dat je kind zich netjes gedraagt en altijd beleefd is. Het is daarom van essentieel belang dat je een kind zo jong mogelijk al goede manieren probeert bij te brengen, zoals wachten op je beurt en het zeggen van ‘dank u wel’. Het aanleren gaat echt niet vanzelf, daar zul jij als ouder wat tijd in moeten steken, maar als je het goed doet, zal je kind het al gauw uit zichzelf gaan doen. 

 

Wat is het nut van goede manieren?

Je hoort te eten met je mond dicht, met volle mond praten is ook nota done, verder hoor je te wachten ot iemand anders is uitgepraat en geven we netjes de hand. Maar is dit wel zo belangrijk? Het hebben van goede manieren heeft alles te maken met sociaal gedrag en inlevingsvermogen. Deze twee zijn weer belangrijk, als je een positief contact met een ander wil hebben.

 

Voor wie zijn goede manieren belangrijk? Voor jou of voor je kind?

Helpen die goede manieren vooral jouw als ouder, of je kind? Leer je een kind goede manieren omdat hij of zij daar een socialer persoontje door wordt, of ben je bang om een flater te staan omdat je kind geen ‘dankjewel’ heeft gezegd. Of denk je dat je een slechte moeder bent, als je je kind geen manieren bijbrengt?

 

Kinderen zien alleen de echte dingen

Kinderen weten haarfijn te analyseren of mensen het echt goed met hun menen, wat ze ook doen. Kinderen voelen precies aan als iets alleen maar vanwege het imago gedaan wordt, of omdat men denkt dat het zo hoort (lege inhoud). Eigenlijk moet je kind jou dus een goed gevoel gaan geven. Het kind kan dan twee dingen doen, of het past zich aan, of het gooit de kont tegen de krib en heeft lak aan alle beleefdheidsnormen.

 

Breng manieren zo bij, dat het kind uit zichzelf gemotiveerd is

Je mag van je kind natuurlijk wel wat verwachten, zoals het met mes en vork eten, een handje geven, of dat het zijn voeten netjes veegt. Kinderen hebben hier geen probleem mee, als ze maar begrijpen wat het nut hier van is. Leg je kinderen dit dus uit. Een handje geven doe je om contact met de ander te maken, je mond eerst leeg eten voordat je gaat praten, maakt je ook verstaanbaar. Voor kinderen is het niet zo belangrijk of iets nou hoort of niet hoort, ze moeten beseffen dat het prettiger is als je een leuk contact met de ander kunt hebben.

 

Ga je uiteindelijk voor de vorm of voor de inhoud?

Bepaal voor jezelf wat voor jou belangrijk is in het leven. Vind jij het een probleem als je kindje eens weigert om een handje te geven? Heb je liever een kind dat uit zichzelf gemotiveerd is en zelf nadenkt over bepaalde dingen, of heb je liever een sociaal afgericht kind? Laat je kind het eens bepalen en geniet hoe je kind met bepaalde zaken op geheel eigen wijze omgaat.

 

Dit kan ook stimuleren! Klik hier.

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Water met citroen
🍏 Gezondheid
Water met citroen? Dit zijn de voordelen!

Water is belangrijk voor je lichaam en hersenen om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig water drinkt, ga je dit al snel merken aan je huid, je concentratie en fitheid. Combineer je dit met citroenwater dan is het een makkelijke manier om je leven en gezondheid te verbeteren.

Lees meer »
pasta koken
🔪 Keuken
Pasta koken? Zo doe je dat super snel!

Veel gezinnen eten zeker één keer per week pasta. Het is lekker en het is een keer wat anders. We zijn gewend om de pasta in een grote pan met water te laten koken tot het gaar is. Er is niets mis met deze manier, maar het kan ook sneller en met minder water.

Lees meer »
beste nagellak
👀 Diverse tips
Beste nagellak? Dit is de top 5!

Er zijn veel verschillende soorten nagellak met veel verschillende eigenschappen. Sommige zijn ontworpen voor bepaalde doeleinden, zoals je nagels sterker of soepeler maken. Maar zo zijn er ook speciale nagellakken met glitters, een mat effect en een glanzend effect.

Lees meer »
telefoon opladen
👀 Diverse tips
Telefoon opladen? Hier moet je op letten!

Van alle dingen die je voor je telefoon moet doen, is veilig opladen waarschijnlijk een van de belangrijkste. Maar hoe doe je dit veilig? Als je simpel denkt, opladen en klaar dan heb je het mis. Nooit gedacht dat ik zoveel tips kon delen om je telefoon veilig om te laden.

Lees meer »
Parmezaanse kaas
🍏 Gezondheid
Parmezaanse kaas? Dit zijn de gezondheidsvoordelen

Parmezaanse kaas is een vorm van harde en droge kaas, die minstens 12 maanden gerijpt is. Het is een van de populairste kaassoorten in de wereld, die van hoge kwaliteit is. Om meer over dit fantastische product te begrijpen, lees je hieronder enkele parmezaanse kaas feiten.

Lees meer »
koper poetsen
💎 Schoonmaak
Koper poetsen? Zo moet dat!

Koper is een metaal dat, als het goed gepolijst wordt, prachtig kan glanzen. Helaas weten veel mensen niet hoe ze koper correct moeten poetsen en eindigen met een glansloos resultaat. Je kan koper namelijk op verschillende manieren poetsen.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.