Omslag foto facebook (3)

Met baking soda schoonmaken

Schoonmaakproducten gebruiken we allemaal dagelijks. De meeste zijn ontzettend schadelijk voor het milieu en onze beurs. Om toch die klus te kunnen klaren is er een super goed alternatief.. De baking soda! Het is een echte alleskunner en dit zuiveringszout kun je voor elk schoonmaakklusje gebruiken zonder dat de soda het milieu belast. Bovendien kost het bijna niets in vergelijking met andere producten die ook nog eens schadelijk zijn.
 

Baking soda? Wat is het precies?

Het zuiveringszout is ook bekend onder de namen natriumbicarbonaat, maagzout, bak soda, E500 en dubbel koolzuur soda. Het is te gebruiken voor verschillende doeleinden zoals schoonmaken, koken en verzorging.

 

Tips & tricks met baking soda
1. Grondig reinigen oven

Meng baking soda met wat water zodat er een papje ontstaat. Breng het met een poetsdoek aan op het oppervlak, even later inwerken en verwijderen. Veeg het nogmaals na met een vochtige doek zodat alle baking soda verwijderd is. Is de ovenbodem erg vervuild? Strooi dan baking soda op de bodem en maak het vochtig met een plantenspuit. Een nachtje laten intrekken en de volgende dag verwijderen zoals hierboven stond beschreven.

 

2. Schoonmaken vloeren

Vul een emmer met lauw water en doe er een half kopje baking soda bij. Dweil de vloer zoals je het normaal zou doen en neem het nogmaals af met een vochtige dweil. Let op dat je baking soda niet gebruikt op vloeren die in de was staan.

 

3. Poets de wc

Gooi ongeveer een kopje baking soda in de wc samen met 1 kopje azijn. Dit gaat behoorlijk bruisen, niet schrikken dus. Wacht een kwartiertje en maak de wc-pot met de borstel schoon.

 

4. Ontstop de gootsteen

Je voorkomt dat je gootsteen afvoer verstopt raakt door wekelijks enkele eetlepels baking soda in de afvoer te gooien. Even naspoelen met heet water en klaar. Simpel, he!

 

5. Muffe matrassen en toppers verfrissen

Vroeg of laat kan je matras muf gaan ruiken. Bestrooi het matras met een flinke laag baking soda. Laat het enkele uren intrekken en zuig het dan op. Op dezelfde manier kun je ook je vloerbedekking of een kleed weer fris laten ruiken.

 

6. Wassen van kleding

Schonere en frissere kleding realiseer je door de helft van je gebruikelijke wasmiddel te vervangen door een half kopje baking soda. Bovendien scheelt het weer wasmiddel.

 

7. Stralende auto

Je auto wordt blinkend schoon met een kopje baking soda opgelost in een liter warm water. Zorg dat de soda volledig is opgelost en maak de auto schoon en stralend met een zachte spons of poetsdoek.

 

8. Ontsmet snijplanken

Om snijplanken grondig te reinigen, smeer je ze eenvoudig in met een papje gemaakt van baking soda en aangelengd met een beetje water. Na ongeveer drie kwartier spoel je alles grondig af en je snijplanken zijn weer perfect schoon. Ook de nare geurtjes zijn direct verdwenen. Super handig na het snijden van scherp ruikende kruiden.

 

9. Verwijdert nare geurtjes

Ook als geurvreter doet baking soda prima dienst. Naast het verwijderen van geurtjes uit het matras, kun je een bakje in de ijskast zetten om nare luchtjes te verwijderen. Maar ook in de prullenbak en kattenbak werkt het uitstekend.

 

10. Schoonmaken rooster barbecue

Bijna zomer en dus steken we met zijn alle de BBQ weer aan. Er is vaak niets vervelender dan het rooster van de barbecue schoonmaken. Maak het jezelf gemakkelijk en reinig de BBQ met een mix van ¼ kopje baking soda en ¼ kopje water. Een uurtje of 3 in laten trekken en schuren maar.

 

Geen baking soda in huis?  Klik hier.

Weet jij nog een handige tip? Of een goede aanvulling hier op? Laat het dan weten via een reactie.

 

Deel de tip verder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

droge lippen
🍏 Gezondheid
Droge lippen? Dit is de oorzaak!

De herfst en winter brengt veel mooie dingen met zich mee, zoals lekker warme truien, warme chocolade melk en nog veel meer. Helaas brengen de koude maanden ook minder fijne dingen met zich mee, zoals droge en gebarsten lippen.

Lees meer »
griep voorkomen
🍏 Gezondheid
Griep voorkomen? Doe je zo!

Helaas is griep ontzettend besmettelijk en loop je grote kans om ziek te worden als er weer eens een epidemie heerst. Wat belangrijk om te weten is dat de besmetting via snot- slijm en speeksel gaat.

Lees meer »
dode plant
🌵 Tuin
Dode plant? Dit is de oorzaak!

Planten hebben alleen wat water en licht nodig om ze te zien stralen en groeien. Simpel genoeg toch? Voor iemand met groene vingers wel, maar voor de rest van de mensheid is het runnen van een huishouden een stuk eenvoudiger.

Lees meer »
lang weekend
👀 Diverse tips
Lang weekend? Zo lijkt je weekend langer!

Weekend! heerlijk, maar wat vliegt het iedere keer voorbij. Het weekend hebben we nodig om er ons van maandag tot vrijdag doorheen te kunnen slepen. Op zondag bereiden we ons weer voor, op de werk week en vraag je je af hoe deze 48 uur zo snel zijn gegaan.

Lees meer »
Huidveroudering
🍏 Gezondheid
Huidveroudering? Dit kan je er tegen doen!

Elke dag worden we weer een klein beetje ouder. Soms zou je wel eens willen dat je de tijd stil kon zetten omdat je alweer een rimpeltje of ouderdomsvlekje ziet verschijnen. Je lichaam krijgt te maken met huidveroudering.

Lees meer »

Mis geen tip!

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een cadeaubon t.w.v. €50,-.